CFR-işti culţi

De câte ori nu vi s-a întâmplat să trebuiască să aşteptaţi un tren în minunatele noastre gări şi să fiţi nevoiţi să asculaţi acel sunet care are menirea de a te face atent la anunţarea trenurilor. Acel „ta-na-na-na-nanana!…” care de cele mai multe ori parcă e la capătul puterilor şi îşi cântă ultima suflare. Cam peste tot e acelaşi semnal gâjâit şi care falsează, dar sunt şi excepţii! Nu ştiu cât aţi avut ocazia să staţi pe peron în gara Braşov, dar poate aţi observat că la noi e o altă melodie. În pregătirile pe care le fac alături de Steffen pentru Musica Coronensis am aflat un lucru tare de tot: melodia ce se aude în difuzoarele gării Braşov este tema din corul nr. 2 al operei „Crai nou” scrisă de Ciprian Porumbescu pe când se afla în oraşul „de la poalele Tâmpei” . Opera a avut premiera în Braşov, în anul 1882, în Sala Festivă a Gimnaziului Românesc (azi C.N. „Andrei Şaguna”) unde Ciprian Porumbescu a fost profesor de muzică între 1881-1883.

Cine a ales această melodie ca semnal în gară a avut ceva cultură în minte…deci există şi CFR-işti culţi! Aşa că ne putem simţi bine că în Braşov cultura muzicală începe chiar de la gară.

Mă gândesc că pentru ediţia de anul viitor a festivalului Musica Coronensis am putea adăuga şi Gara Braşov pe lista locaţiilor unde se promovează muzica braşoveană de altă dată 🙂 .

Anunțuri

Un gând despre „CFR-işti culţi

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s