Apropo de Crăciun…

Dacă tot am început acum ceva timp subiectu’ ăsta aş mai avea cel puţin două chestii de postat. Primul se referă la ceea ce în biserica evanghelică (şi cred că şi în cea catolică) se numeşte Advent. Ei bine, duminica aceasta s-a încheiat anul bisericesc la Biserica Neagră (care, by the way, pt cei care ÎNCĂ nu ştiu, este evanghelică) urmând ca de duminica viitoare – 29 noiembrie – şi până la Crăciun să se intre în duminicile de Advent.

Ce este acest „Advent”?…vine din latinescul adventus care înseamnă sosire, venire şi în cele patru duminici până la Crăciun credincioşii din această confesiune dedică slujbele şi programele aşteptării naşterii lui Isus. Cum este o ocazie specială şi plină de bucurie este rost şi de cântări.

În ultimii trei-patru ani Corul Bach al Bisericii Negre şi-a făcut un frumos obicei ca într-una din aceste duminici să pregătească un concert la o biserică evanghelică de prin zona Braşovului. De fiecare dată este aleasă o biserică fortificată veche, frumoasă, rrrece şi care nu se bucură de prea mulţi enoriaşi. Trebuie să va spun că este o bucurie aparte să vezi cum oameni simpli, de prin toate satele din jurul locului unde cântăm, se bucură (până la lacrimi) de orice sunet adăugat liniei melodice a colindului (fie ea terţă, cvintă sau sextă) chiar dacă aceasta nu e perfectă. E cu totul altceva să ţii un concert în faţa unor oameni sinceri, autentici şi sensibili la un mesaj transmis prin muzică.

Pe lângă bucuria sufletului, se mai bucură şi ochii, pentru că ai ocazia să vezi locuri pe care oamenii le-au uitat şi unde eşti transpus în alt timp şi spaţiu. Spun asta pentru a vă „ademeni” să veniţi şi voi duminică, 29 noiembrie, ora 15.00, la biserica fortificată din Homorod (lângă Rupea, cu acces din DN13).

Mai jos aveţi câteva poze de acolo, poate vă vor convinge ele…eu vă aştept!

Biserica fortificată (wide)

Altarul şi orga
Fresce de secol XIII - XIV
Fresce de secol XIII - XIV
Turnul bisericii

Anunțuri

2 gânduri despre „Apropo de Crăciun…

    1. In cel mai „rau” caz sunt din sec XV, dar din cate imi amintesc eu – cand am fost acolo prin 2006 – am inteles ca’s printre cele mai vechi de pe la noi 😀
      Trebuie sa ma mai documentez…

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s