Creativitate…sau lipsă de interes pt cultură?

Ştim prea bine că inovaţia vine pe fondul unei necesităţi ce nu poate fi satisfăcută prin mijloacele disponibile la un moment dat. De aceea omul a trebuit sa fie creativ când a început să-i fie frig, sau când a trebuit sa vâneze mai mult pt că familia devenea tot mai mare, sau chiar atunci când oamenii au vrut să stabilească legături cu cei aflaţi pe cealaltă parte a globului. Chiar vorbeam ieri cu Carmen şi am ajuns amândoi la concluzia că pe vremuri oamenii erau mult mai creativi decât suntem noi astăzi. Şi dacă te uiţi numai la o biserică fortificată (poţi să dai un pic „scroll” pe pagina asta şi o să vezi câteva poze) vezi cât de util şi frumos au putut oamenii ăia să îmbine necesitatea comunicării cu Dumnezeu, cu cea a siguranţei, cu funcţia militară şi cu dorinţa de socializare.

Uite aşa se face că azi, după şase secole, un turn de apărare devine sală de concerte. Din lipsa unor spaţii adecvate reprezentărilor culturale (şi în special muzicale), dar şi din dorinţa de a aduce ceva nou, Steffen Schlandt (organist al Bisericii Negre şi dirijor al Jugendbachchor) s-a gândit că Turnul Alb poate fi transformat pt o seară în sală de concert. Astfel, în premieră pentru Braşov, Corul de Tineret Bach al Bisericii Negre va susţine un concert la ultimul nivel al Turnului Alb. Personal sunt încântat de idee şi cadrul mi se pare unul pe cât de neobişnuit pe atât de interesant şi „de efect”.

Dar lăsând la o parte creativitatea din acest eveniment, mă gândesc că Braşovul nu dispune de o sală „multifuncţională” în care să se poată defăşura concerte vocale sau intrumentale sau vocal-instrumentale. Nu ştiu dacă aveţi cunoştinţă de faptul că Braşovul este (după spusele domnului Mihail Gorbonov) oraşul cu cea mai mare densitate de compozitori (până în sec XX) ceea ce reclamă necesitatea unui spaţiu adecvat în care să putem să facem cunoscut repertoriul acestora.

Până atunci însă, vă invit la concert, în Turnul Alb. Informaţiile oficiale le găsiţi aici

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s