Braşovul a citit, citeşte şi va citi

Zilele trecute m-am aventurat prin lumea lui „Cartea Feţei” (sau cum se traduce Facebook ăsta) în încercarea de a vedea pe unde şi ce mai e cu foştii mei colegi din I-IV. Şi mă bucuram să văd vreunu/una care e prin ţări străine pe la studii. Ei, tot din categoria „mândreţe de colegi!” e vorba şi în acest post (bine, e şi vorba despre un eveniment cultural0-civico-urban ce-o să se înfăptuiască în Braşov).

Cred că e deja o lună de când am primit un mass de la Adriana cum că şi în Braşov se vrea o acţiune de „citire în masă” sub titlul de Lecturi Urbane. Din câte am înţeles toată treaba a pornit de la o comunitate virtuală reunită sub denumirea de civika.ro din dorinţa de a nu da uitării obiceiul ăsta, vechi de hăt, de a urmări nişte litere înlănţuite cu scopul de a decodifica un mesaj transmis de o persoană ce a dorit să-şi  împărtăşească informaţia, imaginaţia, emoţiile, sentimentele, nemulţumirile ş.m.d. Acum câteva minute am primit iar un mesaj de la Adriana (al cărei blog nu-l mai găsesc…) prin care aflam că Braşovul citeşte. Şi citind p’acolo prin blogul respectiv văd că Adriana şi Luana se află printre iniţiatorii şi promotorii acţiunii aici la Braşov. Solidaritatea între sociologi s-a activat şi se manifestă în felul următor:

Promovaţi lectura alături de noi, donând o carte la Librăria St.O.Iosif, Librăria Cărtureşti, Biblioteca Judeţeană “George Bariţiu”, anticariatul Aldus sau căminul 8 din Memo (camera 103). De asemenea, ne vedem pe 18 aprilie în Piaţa Sfatului pentru a citi împreună şi a da un exemplu celor din jur.

Mi-ar plăcea mult să fiu şi eu la ora 13:00 în Piaţa Sfatului, însă voi fi prins într-o altfel de citire: de partituri. Dar mă voi implica prin donarea a cel puţin o carte pentru ziua aia. Le-aş reproşa colegelor mele că nu au „gândit mare” (sau MAI mare) în sensul că până în momentul ăsta văd un soi de „modestie provincială”. Păi în oraşul lui Johannes Honterus, care a făcut din Biblioteca Gimnaziului său una la „standarde europene” (cum se zice azi), să aflăm despre acţiuni ce presupun cărţi şi citirea lor doar din blogosferă şi de pe nişte afişe? Eu zic că putem şi  merităm mai mult!

Pentru cei care nu ştiu de ce spun asta am să vă dau câteva informaţii (din lucrarea mea de licenţă :P)

Dacă ne uităm atent la semnificaţia pe care o poartă cu sine existenţa unui tipar în Braşovul secolului al XVI – lea putem observa amănunte ce scapă relatării istorice succinte. Ne aflăm la aproape un secol de la descoperirea lui Gutemberg a literelor metalice mobile (Giura, 2004) când Johannes Honterus organizează tipografia la Braşov. Aceasta era ce-a de-a treia tipografie de pe teritoriul actual al României şi a doua din Transilvania după cele de la Târgovişte (1508) şi Sibiu (1528 – 1529). Braşovul a reuşit să intre în rândul oraşelor civilizate ale vremii prin acest mijloc de comunicare ce poate echivala cu televizorul, radioul sau chiar internetul de azi. Cu ajutorul tiparului ideile puteau de acum să fie purtate mai departe înspre toţi cei interesaţi şi dornici de cunoaştere. Literatura creştină, scrierile clasicilor, şi chiar muzica avea posibilitatea să fie transportată mai departe. Elementele culturale ale saşilor din Transilvania se puteau acum uniformiza şi consolida mai uşor.

(N-am vrut să mă dau mare; pur şi simplu s-a potrivit la subiect :D)

Dacă în trecut Honterus s-a ocupat ca braşovenii să aibă ce citi, hai să fim şi noi (măcar pt. o zi) un fel de honteruşi care să le asigure celorlalţi „materie primă” pentru citit. Şi trecând dincolo de prezent să ne gândim cum şi ce să facem pentru a nu uita cititul.

Anunțuri

2 gânduri despre „Braşovul a citit, citeşte şi va citi

  1. Multumim, colega 🙂 Ca orice treaba aflata la inceput, se misca putin mai greu si are nevoie de putere de convingere pe ici-pe colo. Deocamdata am folosit reteta deja de succes a bucurestenilor. Sper sa existe o data viitoare in care sa punem totul in perspectiva. Sunt curioasa cam la ce te-ai gandit 🙂

  2. Am revăzut Braşovul ca niciodată mai fermecător, cel puţin pe centru însă la nici o librărie din oraş nu am sesizat vreun colţ al revistelor de cultură.
    Se vede treaba că doar Humanitas are acest obicei de a pune înaintea cititorilor revista revistelor de cultură.
    Nu este o critică ci doar o constatare.
    În cele din urmă am găsit la un chioşc în cel mai anost anonimat o revistă locală de cultură.
    În rest numai de bine!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s