Paul Richter (1875 – 1950)

Născut în anul 1875, Paul Richter  a început foarte devreme să improvizeze la pian, iar în scurt timp a putut să-l suplinească pe tatăl său, care era organist. Nu după mult timp au început să apară şi primele mici compoziţii.

Din lipsa banilor, familia Richter nu şi-a putut permite un profesor de muzică sau unul de teorie, astfel că talentul lui Paul este descoperit abia spre sfârşitul anului 1890, de către compozitorul şi cantorul Rudolf Lassel. Acesta din urmă l-a pregătit pe Paul Richter în studiul pentru a intra la Conservatorul din Leipzig. După perioada petrecută acolo (1896 – 1899), decizia de a se întoarce în patria sa a fost foarte greu de luat. Deşi în Leipzig ar fi avut posibilitatea de a se dezvolta şi mai mult – îndeplinind cu succes funcţia de dirijor al Corului Oratoric Laic – el a trebuit să se întoarcă în Braşov.

Aici el a devenit, pe data de 4 septembrie 1899, al doilea maestru al Corului Asociaţiei Corale Bărbăteşti din Braşov, şi în scurt timp chiar prim-maestru, simţind că în Braşov talentul său este sprijinit. Paul Richter a primit aprecieri vrednice de laudă în special pentru viaţa muzicală braşoveană la care a contribuit. El a fost acela care a pus înaintea Filarmonicii Braşovene lucrări de Richard Strauss, George Enescu şi Felix Weingartner, pe care le-a ridicat la un nivel considerabil. A fost îndrăzneţ şi nu s-a sfiit să pună în scenă lucrări precum „Olandezul Zburător” de Wagner, sau Simfonia a VIII-a de Bruckner. Contribuţia sa în acest sens este considerabilă: a reuşit să ridice Braşovul secolului al XIX – lea pe o nouă treaptă de dezvoltare în domeniul muzical, pe care oraşul nu o cunoscuse până atunci.

În anul 1918 el este ales ca succesor al lui Alfred Nowak în conducerea capelei muzicale a oraşului (Stadtkapellmeister), ca zece ani mai târziu, în 1928, să primească titlul de Director General de Muzică (titlu invidiat la acel moment în România). În timp, Paul Richter s-a ataşat foarte mult de oraşul său natal, care i-a recunoscut valoarea, ceea ce l-a determinat să refuze oferta de a conduce Clasa de maeştrii pentru compoziţie din oraşul Dresda, din anul 1929.

În ciuda caracterului său marcat de greutăţile financiare prin care trecuse, Paul Richter era o persoană cu simţul umorului căreia îi plăcea să sărbătorească. Dovadă stau cântecele compuse pe tema distracţiei, a băuturii şi a petrecerilor. În anul 1935 el este numit dirijor al Uniunii Muzicale „Hermania” din Sibiu, un titlu deosebit de onorant pentru orice muzician transilvănean-sas. Hermastädter Musikvereins Hermania era o combinaţie a uniunii muzicale din Sibiu cu cea a corului bărbătesc „Hermania“. Din cauza problemelor grave de sănătate Paul Richter este nevoit să renunţe în anul 1936 la postul pe care l-a primit. În ziua de 6 iunie, a acelui an, el apare pentru ultima dată în public în Braşov. Din cauza unei boli severe el se stinge din viaţă în anul 1950.

Catalogul lucrărilor sale include multe cântece pentru cor şi pian, precum şi compoziţii pentru muzică de cameră (pentru diferite distribuţii) şi câteva lucrări pentru pian şi orgă. S-a putut observa că Paul Richter a fost un simfonic, căruia îi plăceau formele mari şi distribuţiile pentru orchestră. Abordarea armoniilor sale reflectă influenţa perioadei romantice târzii, ocazional cu incursiuni în pentatonică. Acordurile şi armoniile sofisticate sunt preferate înaintea celor care presupun munca contrapunctică.

Ca prim exemplu muzical o piesă corală (de Crăciun) interpretată de acelaşi Jugendbachchor.

O să revin cu o înregistrare a unei părţi din Simfonia nr. 5 a lui Paul Richter.

Anunțuri

2 gânduri despre „Paul Richter (1875 – 1950)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s