O săptămână până la DILETTO MUSICALE

Peste o săptămână şi două zile va începe la Prejmer (ca de fiecare dată în ultimii 11 ani) a XII-a ediţie a festivalului de muzică Diletto Musicale. O oportunitate (şi pretext în acelaşi timp) pentru voi de a ajunge până la biserica fortificată Prejmer. Personal de 5 ani sunt prezent în fiecare lună august la Prejmer cu ocazia acestui festival, asta şi pentru că Jugendbachchor este printre ansamblurile care au cantat la Diletto Musicale de la începuturile festivalului. Pentru JBC concertul de vară de la Prejmer este un punct de referinţă în activitatea anuală, iar pentru mine a devenit un eveniment fără de care vara mi s-ar părea incompletă. Iată în continuare ce spun organizatorii despre acest festival:

Diletto Musicale doreşte a fi acel festival în care cultura se poate manifesta într-un spaţiu ce îmbină armonios autenticitatea, valoarea, istoria, spiritualitatea şi siguranţa, între zidurile bisericii fortificate Prejmer. Atmosfera deosebită creată de cadrul în care manifestările au loc este acompaniată de simplitatea rurală, de oportunitatea excursiei în afara oraşului, şi completată de sucul de corcoduşe ce este servit după fiecare concert.

Întâlnirea publicului cu muzica de cameră în liniştea şi meditaţia ei este încununată de posibilitatea unui contact direct între spectator şi artişti, ceea ce face din Diletto Musicale un festival fără etichete dar cu ţinută. În contextul astfel format, artiştii au plăcerea de a oferi şi muzica din tradiţiile locale, făcând cunoscută istoria muzicală a regiunii.

Festivalul s-a născut din dorinţa de a activa şi aici în România, după modelul occidental, tradiţia concertelor în zona rurală şi cu precădere în biserici deosebite, cu acustică minunată, într-un  ambient istoric. Biserica din Prejmer s-a încadrat perfect în aceste cerinţe şi astfel, din anul 1999 au avut loc 11 ediţii cu peste 50 de concerte. În ultimii ani media de participare a fost de cca. 80-100 persoane per concert, intrarea liberă fiind un semn al invitaţiei adresate tuturor. Publicul prezent a avut ocazia de a aduce mulţumiri prin donaţia benevolă de la sfârşitul fiecărui concert.

Diletto Musicale este unul dintre cele mai populare festivaluri de muzică clasică din perioada verii în Transilvania şi cu siguranţă cel mai important festival rural de acest gen din judeţul Braşov, reunind artişti din ţară (Braşov, Sibiu, Cluj, Bucureşti, Harghita) dar şi din străinătate (Italia, Germania, Elveţia). Din anul 1999 au avut loc 11 ediţii cu peste 50 de concerte. În ultimii ani media de participare a fost de cca. 80-100 persoane per concert, intrarea liberă fiind un semn al invitaţiei adresate tuturor.

Având o implicare directă în pregătirea acestui festival vă pot spune că s-ar putea realiza mai mult dacă ar exista şi fonduri. Nu de puţine ori din fondurile ce au mai rămas s-au sprijinit diferite proiecte de restaurare a unor orgi istorice din Ţara Bârsei. Orice sprijin financiar ajută la buna organizare a concertelor, la aducerea unor noi ansambluri, la ridicarea nivelului muzicii festivalului şi sprijinirea noilor idei. Spre exemplu pentru anul acesta este necesară completarea cu 400 euro a bugetului festivalului. Mă folosesc de ocazie de a face un mic apel la voi: dacă ştiţi pe cineva (persoană fizică/juridică) – sau poate chiar dintre voi – care are posibilitatea, plăcerea şi dorinţa de a susţine cultura, să contacteze organizatorii la emailul contact[@]diletto-musicale.ro .

O să mai existe posturi despre Diletto Musicale, aşa că fiţi prin preajmă.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s