Sfârşit de stagiune la Biserica Neagră

Mâine, 28 septembrie, va avea loc ultimul concert de orgă din stagiunea 2010 a Bisericii Negre, stagiune cu cele mai multe concerte de orgă din ţară. Organistul Hans Eckart Schlandt, a cărui nume şi carieră se împletesc cu cel al Bisericii Negre, va închide această stagiune ce a numărat în total 37 de concerte.

Pentru acest final domnul Schlandt a pregătit o piesă braşoveană în primă audiţie: Simfonia nr. 2, pentru două piane, de Paul Richter (1875 – 1950). Acestă simfonie nu a fost terminată de Richter, ea fiind descoperită numai în stadiul de schiţă de Hans Peter Türk. Începând cu luna mai a acestui an Eckart Schlandt a luat această schiţă şi a făcut o transcripţie pentru orgă. A fost vorba de o muncă imensă, ca un puzzle cu mii de piese, de o bună cunoaştere a stilului muzical abordat de Richter, de o intuiţie ascuţită pentru a reface această lucrare cât mai aproape de ceea ce a dorit compozitorul.

Copia schiţei lui Richter pe care a lucrat E. Schlandt

Am avut plăcerea, şi onoarea în acelaşi timp, de a fi părtaş la renaşterea acestei piese, fiind rugat de a o edita. Încă odată am fost încercat de  acelaşi sentiment de a vedea (şi mai ales auzi) cum nişte note scrise cândva pe nişte foi se transformă în unde sonore care ajung la urechile mele. Îmi place ideea de a participa activ la scrierea istorie, fie ea doar muzicală a Braşovului, gândindu-mă că poate peste mulţi ani de zile o altă persoană va descoperi această piesă în forma pe care am scris-o eu în 2010.

Biserica o să fie la ora 18:00 plină de turişti, ca de altfel la toate concertele de orgă, dar ar fi un gest frumos ca şi noi, braşovenii, să luăm parte la o astfel de primă audiţie, poate şi ca un semn de solidaritate pentru valorile oraşului nostru.

Programul complet al concertului de mâine îl găsiţi AICI.

Reclame

Un gând despre „Sfârşit de stagiune la Biserica Neagră

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.