Traseul unei ştiri de „interes naţional”

Se dau următoarele titluri de ştire: „Peisaj macabru în Piaţa Sfatului. Leşuri de păsări atârnă în ţepuşele anti-porumbei montate pe Biserica Neagră”, „Ţepuşe metalice pe Biserica Neagră pentru alungarea porumbeilor” şi „Biserica Neagră trage în ţeapă porumbei”. (Deja aveţi în minte imagini cu porumbei carora le ies tepusele intre ochi, maţe atârnând pe faţada bisericii şi mult sânge).

Să urmăm totuşi firul acestei ştiri:

1. Un anume „Marius Buzau” (probabil că e din Buzău şi îi place aşa de mult unde stă că şi-a luat ca pseudonim numele celui mai curat, frumos şi vizitat oraş din România – sic!) scrie pe site-ul domnuleprimar.ro că a auzit el la intrare în Biserica Neagră un grup de englezi care vorbeau despre porumbei (probabil erau intrigaţi cum de la noi nu se amendează cei care hrănesc păsările astea) şi s-o uitat el în sus şi a văzut un porumbel „înfipt” în ţepuşe (între noi fie vorba, uitându-te de jos n-ai cum să-ţi dai seama daca e înfipt sau între ele). Oricum, omul nostru face apel la Scripcaru (!), care nu ştiu dacă a avut vreodată interesul să intre în Biserica Neagră, să se ia măsuri în faţa acestei „barbarii”.

2. Într-o zi anostă de duminică, în care nu se întâmplă mai nimic ce ar putea face obiectul unei ştiri care „să vândă” (ceva gen OTV sau „Abces Dinrect”) o/un jurnalist(ă) (nu sunt sigur dacă are studii în direcţia asta…poate, n-am mai mult de 2 surse ca să confirm :P) tastează pe Google după subiecte. Intră pe un site de unde mai face rost de subiecte de la nişte frustraţi din oraş care scriu la „nenea internetu’ „, poate-poate  îi bagă cineva în seamă, şi dă peste acest subiect „macabru” („Gata! am şi titlu de ştire”). Acum că a găsit ceva tre’ totuşi să facă şi un demers jurnalistic şi îşi ia colegul fotoreporter şi merge la locul cu pricina.

3. La faţa locului vede desupra intrării principale ceva ce aduce a porumbel, nici nu se vede cap şi nici coadă, ci doar coloritul şi textura de pene. După ce fac 3 poze se întorc să scrie la articol. Titlul deja s-a concretizat într-o formă care să-l facă pe braşovean să dea click pe el „Peisaj macabru în Piaţa Sfatului. Leşuri de păsări atârnă în ţepuşele anti-porumbei montate pe Biserica Neagră” (O mică analiză: dacă zice că peisajul e macabru în Piaţa Sfatului înseamnă că nu se referă la Biserica Neagră, deoarece aceasta este amplasată în Curtea Johannes Honterus…deci să înţelegem că macabru este peisajul porumbeilor care populează piaţa? Apoi, „leşuri” este la plural, nu? Păi din poza făcută de ei pare a fi numai unul singur…fie! o fi fost şi ea/el atins(ă) de inflaţia lexicală)

4. După ce postează pe internet ştirea, se gândeşte totuşi să sune pe cineva de pe la Biserica Neagră, să afle câte ceva şi din partea cealaltă. Vorbeşte la telefon cu unu’ de zice că se ocupă cu relaţiile publice p’acolo şi îl întreabă ce e cu ţepuşele şmd. Omu’ îşi arată dorinţa ca articolul să fie cât mai obiectiv, echilibrat (el neştiind că deja acest articol avea titlul cu pricina şi era deja pe net). Între timp ştirea e preluată de prinbraşov.com cu un titlu şi mai şi „Măcel la Biserica Neagră…..” (Din fericire omul nostru intră seara pe site, scrie nişte comentarii, vine cu lămuriri şi administratorii site-ului revizuiesc şi completează informaţiile în mod obiectiv)

5. O altă gaşcă de „profesionişti” se uită pe la ediţiile on-line din „ogrăzile vecine” şi vede un titlu „cu potenţial de audienţă”. Repede observatorii Antenelor încep să se agite, să sune în teritoriu la reporterul din Braşov (de altfel de treabă el) care era pe la Bran la răvăşitu’ oilor sperând că în calitatea de reporter o să prindă ceva bunătăţi pe gratis. Văzând că nu se poate face cale întoarsă la Braşov, se dau nişte telefoane şi se ajunge la acelaşi reprezentant al Bisericii şi este întrebat, aproape ca la interogatoriu, despre „viaţa curmată” şi toate cele (parcă toţi s-au băgat la protecţia animalelor şi militează pentru drepturile acestora). Prea multe informaţii nu au ei, n-au reuşit încă să filmeze, aşa că iau poza de la Adevăru’ de Seară şi fac o ştire. Uite aşa se ajunge la următorul titlu: „Biserica Neagră trage în ţeapă porumbei”.

6. Luni dimineaţă reporterul din Braşov e împins din spate de sus (nu, nu de o voce a Duhului Sfânt, ci de cei de la Bucureşti) să facă reportajul. Omul filmează pe la Biserica Neagră, face un vox (cu nişte pensionari şi un cerşetor care de un an stă prin curtea bisericii şi minte că tre să ajunga prin diferite locuri şi nu mai are bani), ia un interviu cu ăla avizat să dea interviuri, filmează ceea ce era de fapt un pui abandonat într-un cuib – cel mai probabil n-a putut zbura şi a murit de foame acolo – filmează acele bucăţi metalice (care nu sunt ţepuşe pt. că nu sunt ascuţite, ba mai mult au şi un mic grad de flexibilitate) şi trimite materialul la Bucuerşti.

7. Bucureştiul e destul de dezamăgit că nu a fost cu sânge, maţe şi că nu a fost scos porumbelul din „ţeapă” în faţa camerei. Hotărăşte să meargă totuşi înainte, păstrează voxul cu cerşetorul (devenit între timp „braşovenii” care „nu doresc astfel de sisteme”) care zice ceva de „lenea angajaţilor de a da cu mătura” (tocmai el!), se ciunteşte interviul cu piaristu’ (lăsând doar partea când acesta are în mână o bucată din acel sistem anti-porumbei, fără a mai pune partea când acesta explică cum „de fapt era vb de puiul de porumbel abandonat” etc etc). Se mai dau câteva cadre cu porumbei care zboară, cu Biserica Neagra şi asta e tot.

8. Începând cu Observatorul de la ora 13 se dă ştirea la fiecare ediţie, iar Antena3 preia o parte din ştire, o modifică un pic să nu se spună că au exact aceeaşi ştire şi dau din oră în oră reportajul. La ora 19:00 se face şi o „legătură” la Braşov pe acest subiect de real interes, se mai înmoaie titlu „Capcane pentru porumbei pe Biserica Neagră” şi uite aşa reuşesc şi ei să-şi umple spaţiul alocat ştirilor.

9. O mulţime de site-uri ce preiau fluxul de ştiri de la Antene postează grozava ştire, acest „demers jurnalistic” având ca scop „tragerea unui semnal de alarmă”, pentru că, după cum ştim, „presa este câinele de pază al societăţii” (my ass! – şi aici e vorba de măgăruşul pe care îl am la ţară).

Cât de trist e să fii un jurnalist care n-are subiecte, sau n-are talentul, inteligenţa, determinarea, energia de a face un reportaj în adevăratul sens al cuvântului? Dacă am ajuns ca de la ce scrie unu’ pe un site să facem ştire de interes naţional, despre un porumbel mort aşa cum li se întâmplă atât de multor porumbei (apropo! am un pont pentru jurnaliştii de la care a plecat traba’: poate mergeţi în turnul Case Sfatului şi scrieţi un articol despre genocidul porumbeilor de acolo, ca e plin!); deci, dacă am ajuns în halul ăsta, înseamnă că ar trebui doar să mai stingem lumina după noi şi să ne cărăm de aici, că şi-aşa nu se mai intamplă nimic demn de văzut sau la care să iei parte.

PS: N-am pus niciun link către Adevăru şi Antene pt că nu vreau să le trimit trafic pt nişte mizerii (la propriu!)

Anunțuri

3 gânduri despre „Traseul unei ştiri de „interes naţional”

  1. Domnul Vlad ar fi tras in teapa „cotofenele”, dar daca si porumbeii au ajuns a fi corijati in felul acesta, decadenta zburatoarelor si-a atins apogeul. Nu mai ramane decat o curatire a sfantului locas cu foc si pucioasa.
    Cat despre jurnalisti, nu-ti face teama. Biserica tot e neagra (de la ultima curatire). N-au cum s-o innegreasca mai mult.

  2. Si pozele? Unde sunt pozele? Am intrat si eu cu dorinta decenta de a vedea macar niste ficat zdrelit in zeama de ochi spart si sange coagulat. Cer prea mult?

    Dezamagit si cu violenta-mi nesatisfacuta a trebuit sa merg acasa sa-mi bat nevasta. Si asta doar din cauza deontologiei tale. Sper ca esti multumit. 😉

    Da, fain traseu mediatic a parcurs post-mortem saracul porumbel bisericos. Cel mai probabil se intampla la fel si cu celelalte stiri unde nu ai avantajul de a sti de la prima mana ce s-a petrecut cu adevarat.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s