Ne ocupăm „din când în când” şi cu…

MUSICA CORONENSIS. Festivalul muzicii braşovene

Fiindcă tot aţi început să credeţi că singurul scop al Bisericii Negre este acela de a se lua de sărmanii porumbei şi de aterizările lor pe clădire, vreau să vă demonstrez că nu e deloc aşa! Săptămâna viitoare, pe vremea asta (…sperăm totuşi să nu fie chiar aşa de înnorat şi mohorât :D) va debuta cea de-a VIII-a ediţie a Festivalului Musica Coronensis.

De opt ani de zile nişte oameni cu drag pentru oraşul ăsta şi din dorinţa de a nu-i uita pe muzicienii autohtoni s-au căznit să le pună „în lumina reflectoarelor” creaţiile acestora. Dacă prima ediţie a reprezentat două concerte la Biserica Neagră, astăzi s-a ajuns la un nivel mult mai ridicat. La fiecare ediţie s-a pus capul ca contribuţie pentru a veni cu ceva nou; şi uite aşa în ultimele două ediţii s-au putut realiza: prima excursie muzicală la orgile istorice din Ţara Bârsei, primele concerte de orgă cu transmisie video în Biserica Neagră, ba chiar readucerea în peisajul oraşului a celui mai vechi clopot de aici.

Nici anul acesta organizatorii n-au dat la o parte creativitatea şi inspiraţia şi au reuşit să pregătească două elemente noi pentru acest festival: proiecţie de film şi primul concert vocal-simfonic cu instrumente istorice (asta pe lângă prezentarea în primă audiţie absolută a Concertului pentru violoncel şi orchestră, în la minor, de Paul Richter şi a altor piese în primă audiţie). Nu este uşor să realizezi lucruri de acest gen pentru că, de cele mai multe ori, ele necesită bani (şi nu puţini).

Parohia Braşov a Bisericii Evanghelice C.A. din România se bucură de sprijinul financiar al Ambasadei Republicii Federale Germania la Bucureşti (şi să nu vă luaţi de mine legat de acest nume, îl reproduc exact cum este găsit în documentele oficiale) pentru realizarea acestui festival. De ani buni de zile ambasada dă fără reţineri bani pentru a susţine cultura prin MUSICA CORONENSIS. (Mă întreb, dacă oamenii ăştia au plăcerea de a investi într-o ţară străină, oare la ei acolo în Germania câţi bani sunt alocaţi din buget pentru manifestări culturale?…) Cu toate fondurile de la ambasadă şi banii pe care parohia îi prevede în bugetul anual pentru festival, tot se ajunge la cazuri în care bugetul festivalului rămâne descoperit. Şi acum vine partea frumoasă, cu atât mai mult cu cât se tot aduce aminte de „anul de criză”: pentru ediţia din acest an s-a reuşit atragerea de sponsori care au dat sume ce depăşesc cu mult ce s-a primit din sponsorizări la ediţiile din anii trecuţi.

Vreau să manifest personal mulţumirea faţă de companiile: KRONOSPAN, SIKA şi VELUX (nişte prieteni mai vechi) care nu s-au cramponat în sintagma mai sus amintită şi au întins mâna către noi, nu ca să ceară ci ca să dea. Cu ajutorul lor şi cu sprijinul mai multor instituţii din oraş puteţi să luaţi parte la ce vedeţi mai jos:

Afişul festivalului

Pe luni voi reveni cu noi informaţii, programul detaliat şi ce vă mai pot împărtăşi pentru a vă convinge să luaţi parte la măcar un eveniment din cadrul festivalului.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s