Festivitate de dezvelire…(nu este implicată nuditatea!)

Pe principiul „Podul de piatră s-a dărâmat / A venit apa şi l-a luat. / Vom face altul pe râu în jos / Altul mai trainic şi mai frumos.” vă anunţ că la un an distanţă de la furtul reliefului de bronz de pe statuia lui Honterus de lângă Biserica Neagră (şi încercarea de furt al celuilalt) se vor dezveli două plăci de bronz (replică după original şi copie după replica din 2002) care vor reface complet statuia.

În cazul în care nu mai ţineţi minte, exact cu un an în urmă (parcă pe 20 octombrie) venea ştirea că s-a furat o placă de bronz de pe statuia lui Honterus. La momentul acela am scris şi eu despre această atitudine a unora de a arunca istoria la fier vechi. Din câte se pare Poliţia Română lucrează la fel de „eficient” precum o ştim şi nu a reuşit să dea (măcar!) de urma hoţilor, să nu mai vorbesc de recuperarea obiectului de patrimoniu. Având în vedere condiţiile create de această instituţie a statului s-a hotărât refacerea acelei plăci. Cu sprijinul REMAT (care a pus la dispoziţie cuprul necesar pentru aliaj), al Turnăoriei Select Metlemplast SRL din Odorheiul Secuiesc (care şi-au asumat procesul turnării ambelor plăci) şi al Comaderiei „Johannes Honterus” nr.35 al Ordinului Suprem Militar al Templului din Jerusalim (mai pe scurt Ordinul Templierilor din Braşov) – care au sponsorizat sistemul de supraveghere a statuii ce a fost montat pe Biserica Neagră, s-au realizat noile plăci (frumoase, valoroase…dar din păcate nu şi dpdv al patrimoniului).

Duminică, 31 octombrie, cu ocazia Zilei Reformei Bisericeşti (iniţiată în 1517 de Martin Luther la Wittenberg, Germania), va avea loc o festivitate de dezvelire a acestor plăci. Festivitatea va fi însoţită de sunete ale suflătorilor de pe terasa turnului bisericii, un discurs al domnului Christian Plajer (prim-preot al „Honterusgemeinde”) şi bucuria că cea mai vizitată statuie din oraş îşi va recăpăta „look”-ul iniţial.

Mai multe informaţii oficiale [AICI]

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.