Lumea în cifre

Săptămâna trecută am intrat în contact cu ceea ce consider eu a fi cel mai tare motor de căutare (bine, e mai mult decât un motor de căutare) existent la ora asta în WWW: Wolfram Alpha

Iniţiatorul acestui fenomen este Stephen Wolfram, care a avut viziunea de a crea un sistem prin care toată informaţia/ cunoştinţele acestei lumi să fie strânse la un loc şi prezentate în formă numerică. Orice informaţie căreia îi pot fi alăturate cifre, date numerice, procente, calcule şmd. este în vizorul acestui motor de căutare. Spre deosebire de Google (care caută orice tip de informaţie care ar putea conţine termenul pe care îl cauţi), Wolfram Alpha dă răspunsuri concrete (la obiect) deoarece este bazat pe matematică.

Pot încerca mult şi bine să suprind şi să explic exact ce este, ce face şi cum funcţionează acesta şi nu aş reuşi să fiu coerent şi convingător. Vă las să vedeţi prezentarea făcută de însuşi întemeietorul Wolfram:

(există şi partea a 2-a pentru cei care vor să afle mai mult, să vadă mai mult şi, bineîţeles, care au timp)

După cum aţi văzut nu trebuie să te intereseze matematica, fizica, astronomia ca să foloseşti Wolfram Alpha. Poţi fi o domnişoară care are foarte mare grijă ce anume şi mai ales cât mănâncă; nimic mai simplu: află câte calorii, cât colesterol conţine un fruct, o ciocolată, o linguriţă de caramel.

Trebuie să recunosc că mă oftic un pic pentru că n-am putut beneficia de această aplicaţie cât am fost în liceu. Poţi să verifici ecuaţii complexe, să rezolvi exerciţii trigonometrice, să scapi de chinul integralelor! Bineînţeles că acum există şi riscul de a nu mai calcula şi a învăţa să rezolvi tu acele exerciţii, dar dacă eşti destul de corect cu tine vei folosi aplicaţia doar ca să te verifici şi să vezi unde ai greşit.

Dacă vrei să afli date geografice sau istorice despre o ţară, un oraş, o regiune sau chiar despre perioadă istorică Wolfram Alpha îţi va genera acele informaţii asemănătoare cu acel colţ al manualului de istorie ce suna ceva de genul „Istoria în date”. Spre exemplu, dacă vei da o căutare după termenul „Romania” vei afla următoarele:

(Înainte de „a-l întreba” ceva trebuie să ai în vedere că informaţiile cu care operează sunt în limba engleză. Aşa că foloseşte-te de dicţionarele on-line pt a găsi traducerea termenilor care te interesează)

Ştiinţa progresează, noi paradigme şi noi abordări apar în fiecare zi. Personal mi-e frică să nu rămân, la un moment dat, în urmă cu noile metode, tehnici şi răspunsuri ce se dau în ştiinţă…

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.