Dacă am uitat cât de adevărate sunt fabulele

Din patul său de suferinţă, Irina a reuşit să mă „viruseze” cu  o versiune atât de cotidiană a fabulei lui La Fontaine „Greierele şi Furnica”. Las ca materialul (ce a circulat pe mail, poate unii dintre voi l-aţi citit deja) să vorbească singur:

Din cartea de fabule a lui Steinhowel (1501)

Greierele si furnica (varianta elvetiana)

Furnica munceste din greu toata vara in arsita. Isi cladeste casa si pregateste provizii pentru iarna. Greierele crede ca furnica e proasta, rade, danseaza si se joaca. Odata iarna venita, furnica sta la caldura si mananca bine. Greierele tremurand de frig nu are nici hrana nici adapost si moare inghetat.

SFARSIT

 

Greierele si furnica (versiunea romaneasca)

Furnica munceste din greu toata vara in arsita. Isi cladeste casa si pregateste provizii pentru iarna.

Greierele crede ca furnica e proasta, rade, danseaza si se joaca. Odata iarna venita, furnica sta la caldura si mananca bine.

Greierele tremurand de frig organizeaza o conferinta de presa si intreaba de ce furnica are dreptul sa stea la caldura si sa manance bine in timp ce altii, mai putin norocosi decat ea, sufera de frig si foame.

Televiziunea realizeaza emisiuni in direct care arata greierele tremurand de frig si difuzeaza extrase video cu furnica stand frumos la caldura intr-o casa confortabila, cu o masa plina de provizii.

Francezii sunt socati de faptul ca, intr-o tara atat de bogata, bietul greiere e lasat sa sufere in timp ce altii traiesc in huzur.

Ziaristii fac interviuri in care intreaba de ce furnica s-a imbogatit pe spinarea greierului si interpeleaza guvernul pentru a mari impozitele furnicii, astfel incat aceasta sa plateasca „cat se cuvine”.

Toate partidele organizeaza manifestatii in fata casei furnicii.

Functionarii publici decid sa faca greva de solidaritate 59 de minute pe zi pe o perioada nelimitata.

Un filosof la moda scrie o carte care demonstreaza legaturile furnicii cu tortionarii de la Auschwitz.

Ca raspuns la sondaje, guvernul emite o lege privind egalitatea economica si o lege (aplicata retroactiv asupra perioadei de vara) anti-discriminare.

Impozitele furnicii sunt augmentate si furnica primeste o amenda pentru ca nu l-a angajat pe greiere ca asistent.

Casa furnicii este confiscata de autoritati pentru ca furnica nu are destui bani ca sa-si plateasca si amenda si impozitele.

Furnica pleaca din Romania si se instaleaza in Elvetia unde contribuie la bogatia economica.

Televiziunea face un reportaj despre greiere care de acum s-a ingrasat.

Acesta este pe cale sa termine proviziile furnicii, chiar daca primavara e inca departe. In casa furnicii se tin in mod regulat intruniri ale artistilor si scriitorilor de stanga.

Cantaretul Ickxsulesco compune cantecul „Furnica, opreste-te!”. Fosta casa a furnicii, devenita locuinta sociala pentru greiere, se deterioreaza pentru ca acesta nu face nimic pentru a o intretine. Guvernului ii este reprosata lipsa mijloacelor.

Este infiintata o comisie de ancheta ce va costa 10 milioane de euro. Greierele moare de supradoza.

Ziarele si televiziunile comenteaza esecul guvernului de a redresa cum trebuie problema inechitatii sociale.

Casa este invadata de o banda de gandaci emigranti. Gandacii organizeaza traficul de marijuana si terorizeaza comunitatea. Guvernul se felicita pentru diversitatea multiculturala a tarii.

SFARSIT!

Anunțuri

2 gânduri despre „Dacă am uitat cât de adevărate sunt fabulele

    1. Mie mi-a placut ironia adaptarii fabulei la felul in care un om de afaceri poate sa sfarseasca in Romania. Si mai ales felul in care surprinde mecanismele prin care o persoana se poate folosi de mass media pentru a prezenta eronat o fateta a realitatii…si, in final, imi place ca solutia e Elvetia :))

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s