De ce nu e concert de Paşte la Biserica Neagră?

Am observat, cu bucurie, că motoarele de căutare dau ca rezultate blogul meu pentru căutări de genul „biserica neagra” „concert orga” „interior biserica neagra” „concert de Craciun” „concert de Paste” şmd. Aceste rezultate mă responsabilizează, într-un fel, să dau de fiecare dată informaţii despre ce se întâmplă şi ce NU se întâmplă la Biserica Neagră din punct de vedere muzical.

De aceea, doresc să vă anunţ că anul acesta (2011) nu va fi un concert de Paşte în Biserica Neagră. Unii veţi fi nedumeriţi (având în minte tradiţia marilor concerte în acest loc), alţii suspicioşi, unii decepţionaţi, alţii trişti, unii plini de satisfacţie (concurenţa :P) sau indiferenţi. Această decizie este motivată de faptul că în acest an s-a dorit ca la slujba pentru Vinerea Mare să aibe loc un eveniment special pentru credincioşii evanghelici din Braşov şi împrejurimi. Astfel la slujba din Biserica Neagră vor participa enoriaşi din Ghimbav, Vulcan, Hălchiu, dar şi un grup din Germania. Slujba va fi ţinută în limba germană şi va urma liturgica specifică pentru Vinerea Mare.

În cadrul acestei slujbe se va cânta Markuspassion (Patimile după Marcu) de Reinhard Keiser (1674 – 1739), realizându-se astfel o interpretare istorică (la fel cum s-a cântat şi în timpul în care a fost compusă: Prima parte înainte de predică şi a Doua Parte după predică). Personal mă bucur să iau parte la un astfel de moment, pentru a putea înţelege mai bine cum a gândit compozitorul lucrarea, să înţeleg mai bine ce a vrut să transmită.

Deci, slujba va fi destinată credincioşilor evanghelici (Biserica Neagră este o biserică activă, este lăcaşul de cult al Parohiei Braşov a Bisericii Evanghelice C.A. din România) şi face parte din slujbele anului bisericesc.

În ce priveşte activităţile muzicale organizate şi/sau găzduite de Biserica Neagră, anul acesta este plin. Vor fi concerte în Ţara Bârsei, va începestagiunea concertelor de orgă, Festivalurile Diletto Musicale şi Musica Coronensis, concertul de pe 31 decembrie. Toate vor fi anunţate aici şi prin celelalte medii de informare.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.