Saşii din Transilvania se întâlnesc la Braşov

În fiecare an, de la Revoluţie încoace, saşii din Transilvania se întâlnesc pentru a număra câţi au mai rămas. Glumesc! (am fost un pic ironic, dar aşa, cu un ton mai serios în voce) De obicei întâlnirea are loc la Biertan (fostul centru religios al „Siebenbürgen Sachsen”-ilor), însă în ultimii ani s-a început organizarea acesteia în alte oraşe/localităţi cu istorie săsească în spate.

PROGRAMUL manifestărilor

Anul acesta, dat fiind şi anul jubiliar 2011 în Ţara Bârsei, s-a decis ca cea de-a XXI-a ediţie a întâlnirii saşilor să aibă loc la Braşov.  După cum aţi putut citi pe afiş, motoul de anul acesta este destul de profund: „Trecutul marchează viitorul – 800 de ani Ţara Bârsei”. Ar cam trebui să trezeasca în noi, braşovenii, puţină mândrie (chiar daca nu suntem din familii de saşi): acum 800 de ani aveau loc prin ţinuturile astea ceva evenimente ce vor duce la apariţia populaţiei săseşti(nu din senin, nu în urma evoluţiei, ci prin colonizare). Nu voi sta acum să arăt beneficiile şi să explic influenţa acestei populaţii pe meleagurile carpato-danubiano-pontice, vă las să observaţi singuri uitându-vă în jurul vostru prin oraşe ca Braşov, Sibiu, Sighişoara, Mediaş, Sebeş ş.a.

Cei curioşi, ce interesaţi de tradiţiile săseşti, cei care au dormit cu dopuri în urechi vineri seara (de ce?), cei cărora le place cum sună limba germană, cei îndrăgostiţi de saşi pot lua parte la parada porturilor tradiţionale ce va începe la ora 12.00 în Piaţa Sfatului. Înainte de a porni parada pe Bariţiu înspre Poarta Şchei şi Liceul Sportiv, saşii vor cânta împreună cu turnarii Casei Sfatului imnul neoficial al Transilvaniei: „Siebenbürgen, Land des Segens”. Partea frumoasă este că organizatorii au pregătit fluturaşi cu textul în română al cântecului, astfel încât toţi cei prezenţi vor fi invitaţi să se alăture. Pentru cei care vor să repete puţin înainte,  pun la disoziţie „material didactic”:

Dacă vizualizaţi direct în YouTube aveţi şi traducerea cântecului. (Apropo, această piesă este inclusă pe CD-ul Jugendbachchor înregistrat cu ocazia jubileului Ţării Bârsei. Conţine 25 de cântece din satele ce formează Burzenland şi poate fi achiziţionat de la Biserica Neagră, cu 25 lei)

Anunțuri

3 gânduri despre „Saşii din Transilvania se întâlnesc la Braşov

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s