Au început lucrările de reabilitare şi amenajare a curţii Bisericii Negre

 

Iată că s-a ajuns şi la momentul în care proiectul câştigător al concursului de soluţii pentru Curtea Johannes Honterus (curtea Bisericii Negre) să fie pus în practică. Va fi un proiect amplu ce a început azi şi se va termina undeva în toamnă.

Prima etapă este destinată săpăturilor arheologice care sunt programate până în luna iulie şi se vor desfăşura în aşa mod încât să se aibă în vedere activitatea Liceului „Johannes Honterus” (mai ales activitatea copiilor din pauze). De aceea şantierul începe pe latura nordică a Bisericii Negre (înspre Bariţiu), unde deja accesul pietonal este restricţionat (deci nu se mai poate scurta din Piaţa Sfatului prin curta bisericii înspre Bariţiu).


În continuare dau curs comunicatului de presă comun al celor două instituţii:

În prezenţa primarului municipiului Braşov, d-nul George Scripcaru şi a prim-preotului Bisericii Evanghelice C.A. din România-Parohia Braşov, d-nul Christian Plajer, marţi, 03 aprilie 2012, au început lucrările de reabilitare şi amenajare a curţii Bisericii Negre (Curtea Johannes Honterus).

 

 

 

 

 

Acest proiect este derulat de către Asociaţia „Salvaţi centrul istoric al Braşovului”, având ca membri Primăria Municipiului Braşov şi Biserica Evanghelică C.A. din România-Parohia Braşov.

Lucrările de reabilitare se vor desfăşura în mai multe etape şi sunt programate a se finaliza în toamna acestui an. Etapizarea lucrărilor constă în desfăşurarea studiilor arheologice, înlocuirea reţelelor, execuţia straturilor de suport şi, la final, execuţia pavimentului. În principal este prevăzută înlocuirea pavimentului existent cu unul nou, din pietriş fin şi piatră de nisip, şi reabilitarea unor elemente de pavaj şi rigole. Pavimentul nou va semăna cu cel existent, păstrându-se astfel caracterul aparte al locului. De asemenea, este prevăzută amplasarea unor obiecte de mobilier urban şi reabilitarea iluminatului public, care se va încadra în acest ansamblu arhitectural.

Prim-preotul Christian Plajer a declarat că „proiectul reabilitării Curţii Johannes Honterus este o piatră de hotar în procesul punerii în valoare a locurilor istorice ale acestui oraş. Prin concursul de arhitectură, această sarcină a fost încredinţată celor mai buni specialişti, care ne-au arătat că valoarea locului constă în păstrarea cât mai autentică a aspectului său istoric. După terminarea lucrărilor, comunitatea evanghelică va avea astfel satisfacţia de a oferi braşovenilor şi turiştilor un loc autentic, reabilitat după criteriile profesionale practicate astăzi în toate oraşele importante ale Europei”.

„Sunt încântat că acest proiect a fost demarat, având în vedere că vorbim de una din cele mai frumoase zone ale oraşului nostru. Această reabilitare este făcută în corelare cu proiectul care vizează Piaţa Sfatului, proiect ce sperăm să  fie demarat tot în acest an. Odată cu realizarea acestor obiective putem spune că în mare parte am reuşit să readucem centrul istoric la imaginea pe care o merită. Următoarea etapă este de a realiza o alee carosabilă pe După Ziduri, care să fie o alternativă la strada Mureşenilor pentru circulaţia rutieră şi abia atunci putem declara încheiat acest proiect amplu”, a declarat primarul George Scripcaru.

În urma concursului de arhitectură organizat în anul 2011, a fost desemnat proiectul câştigător realizat de Arh. Johannes Bertleff, Asocierea SC Exhibit Arhitectura SRL Braşov & SC ADN Birou de Arhitectura SRL Bucureşti, care şi-a propus rezolvarea pavimentului cu păstrarea calităţii istorice şi plastice, prin repunerea în funcţiune a rigolelor, preluarea şi dirijarea apelor către un punct de colectare în zona Curţii Mici. De asemenea se au în vedere elementele ce ţin de mobilierul urban şi a detaliilor constructive în sau sub suprafaţa pavimentului. Proiectul are în vedere şi rezolvarea laturii nordice prin includerea curţilor de la nr. 18 (Piaţa Sfatului) şi 3 (Bariţiu) în circuitul funcţional şi spaţiul general al curţii. Valorizarea arborilor de pe latura sudică şi reconfigurarea sensibilă pe latura nordică şi amplasarea de plăcuţele explicative integrate discret în paviment, sunt alte două elemente incluse în proiect.

În prima fază a lucrărilor se vor executa studiile arheologice, care prevăd săpături arheologice în toată curtea Bisericii Negre. Lucrările de săpătură sunt etapizate în trei faze, ţinând cont şi de programul şcolar al Liceului Teoretic „Johannes Honterus”. În primă fază se vor începe lucrările pe latura de nord a Bisericii Negre, urmând să se treacă pe latura de sud, iar într-o ultimă fază săpături locale pe lângă clădirile perimetrale ale curţii. Aceste lucrări se vor derula în perioada aprilie – iulie 2012.

Studiile arheologice vor fi coordonate de către o echipă de arheologi, sub îndrumarea cărora va lucra echipa de muncitori ai firmei desemnate pentru a executa lucrările. Corelarea specialiştilor angrenaţi este asigurată de o echipă de coordonare, cu participarea insţitutiilor implicate în proiect.

Anunțuri

3 gânduri despre „Au început lucrările de reabilitare şi amenajare a curţii Bisericii Negre

 1. Am câteva curiozități:
  -de ce e de preferat păstrarea aspectului istoric-cu pietriș, din moment ce alte mii de orașe cu istorie germanică au zonele din jurul bisericilor vechi pavate?
  -nu știu pe unde citeam că ultimele lucrări de genul ăsta în curte au fost executate prin anii 1880; ce ar putea fi găsit în sol de către arheologi?
  -de ce insistă primarul să dărâme turnurile alb și negru pentru o uliță?

  1. – este de preferat pentru ca in acest mod aceasta zona ar ramane singura din Braosv (si singura piateta de acest gen din tara) care sa pastreze caracterul medieval autentic (pavajul cu pietre de granit apare prin sec. XVI-XVII)
   – in 1880 nu s-au facut „sapaturi arheologice” ci atunci s-a amenajat putin (prin macadamizare) pt a scapa de mocirla ce se facea si a se face rigolele existente azi. ce se poate gasi azi in sol ar fi indicii despre vechile capele care au existat aici, inainte ca Biserica Neagra (Biserica Sf. Maria) sa aibe forma si marimea actuala
   – cat despre primar, nu pot rasunde in numele lui. eu am preluat o declaratie 😉

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s