Poze în exclusivitate – descărcări arheologice Biserica Neagră

M-am ferit să folosesc în titlul „EXCLUSIVITATE” ca să nu dau o notă de tabloidizare, dar pozele pe care le vedeţi sunt singurele de acest gen făcute publice până acum (asta şi pentru că au fost făcute înainte ca articolele de mai jos să apară, osemintele acestea fiind deja ridicate şi trimise spre cercetare).

După cum ştiţi, curtea Bisericii Negre a intrat în procesul de reabilitare şi amenajare, aflându-se în acest moment la etapa descărcărilor arheologice. Cum era de aşteptat s-au găsit multe morminte şi chiar la adâncimi foarte mici (60-70 cm de la nivelul pavimentului), însă interesul cel mai mare este în vederea găsirii unor rămăşiţe ale celor două capele ce au existat în această zonă.

Pentru declaraţiile arheologului ce coordonează aceste lucrări puteţi citi din presa locală sau de pe Mediafax şi HotNews (nu ştiu în cazul agenţiilor de presă care de la cine a luat, că articolele sunt identice). Eu vreau să împărtăşesc cu voi două poze a două morminte care este foarte probabil să fie datate sec. XVI sau chiar mai vechi, sec. XV: s-au descoperit pe locul vechii sacristii a bisericii (circa 1500), iar în aceeaşi zonă s-a observat că zidul este pus peste alte morminte, deci este posibil ca osemintele să fie dinaintea construirii sacristiei. Acestea sunt bănuieli împărtăşite de unul dintre arheologii cu care am vorbit.

(Cel mai probabil) O mamă înmormântată alături de copil (vezi toracele din dreapta jos) - totuşi, era puţin probabil ca o femeie să fie înmormântată în biserică (este dincolo de zidul fostei sacristii, înspre biserică)
După mărime şi dantură este cel mai probabil un adolescent.

Anunțuri

4 gânduri despre „Poze în exclusivitate – descărcări arheologice Biserica Neagră

  1. Da, asa este. Si era de asteptat: orice biserica are in jurul ei cimitirul.
   Partea proasta atunci a fost ca nu s-au chemat arheologii cand s-a lucrat la retelistica si s-au stricat multe morminte…

 1. Excelent! Am o serie de intrebari si as aprecia orice fel de lamurire.
  1. Articolele mentioneaza secolul XI (pentru straturile mai adanci). Din cate stiu eu, prin zona au fost asezari prin Noua si Pietrele lui Solomon. Ar fi fost cineva de atunci ingropat in zona Bisericii Negre?
  2. Sunt cunoscute locurile mormintelor personalitatilor orasului (un Weiss, un/o Hirscher)? Si ar putea fi ele identificate printre ramasite?
  3. Existau reguli legate de ierarhia sociala/etnie in privinta locului de veci (gen, tu esti sas, esti ok aici, tu esti roman, te duci in schei)?
  4. Care este, in mare, cronologia constructiilor Bisericii Negre? Sacristia de acum e aceeasi cu cea de atunci?
  Multumesc, si o zi buna!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s