A 60-a Stagiune a concertelor estivale de orgă la Biserica Neagră

Marţi, 5 iunie, are loc deschiderea Stagiunii concertelor estivale de orgă la Biserica Neagră, prin concertul inaugural ce va începe la ora 18:00.

Primul concert al stagiunii 2012 va fi susţinut de 3 organişti braşoveni: Hans Eckart Schlandt, Paul Cristian şi Steffen Schlandt la cele 3 orgi funcţionale din Biserica Neagră: orga din Buneşti(temporar amplasată aici), orga Hesse şi orga Buchholz (orga mare) şi se va bucura de un repertoriu divers şi de sonorităţi aparte.

Începând cu acest an, datorită noului program, concertele de orgă vor fi incluse în programul de vizitare. Astfel, de la ora 17:30 se vor vinde doar bilete de concert (8 lei – din acest an, câte 4 lei din fiecare bilet va merge către fondul destinat conservării şi restaurării instrumentelor istorice de patrimoniu). Cei interesaţi îşi pot procura un abonament, pentru 5 concerte, la 30 lei (acesta poate fi achiziţionat de mai multe ori pe stagiune).

Pentru lunile iunie şi septembrie concertele vor ave loc în fiecare marţi.

Pentru lunile iulie şi august doritorii au ocazia de a asculta orga marţi, joi şi sâmbătă.

În total vor fi 36 de concerte, dintre care 12 vor fi susţinute de organişti invitaţi din ţară (Timişoara, Cluj, Sibiu) şi străinătate (USA, Austria, Danemarca, Germania, Italia), iar restul de organişti braşoveni. Vor fi ocazii în care concertele vor fi coral-instrumentale, când vor participa diferite coruri ce şi-au manifestat dorinţa de a cânta la Biserica Neagră (de ex. în 9 iulie va concerta Danish Boy Choir).

Astfel, Biserica Neagră are cea mai lungă stagiune de concerte de orgă din România, cu atât mai mult, cu cât acestea au loc în perioada estivală, când oferta culturală este mai slabă (fiind o perioadă a vacanţelor pentru celelalte instituţii culturale). De asemenea, această stagiune este cea mai longevivă stagiune a concertelor de orgă de la noi, desfăşurându-se fără întrerupere (chiar şi în anii cei mai grei ai comunismului!) din anul 1953.

În această stagiune aniversară, s-a dorit marcarea acestor 60 de ani de concerte de orgă printr-un eveniment special: concert cu transmisiune directă din Biserica Neagră în Piaţa Sfatului. Concertul extraordinar va avea loc exact la mijlocul stagiunii, în data de 4 august şi va fi un concert nocturn, cu proiecţie video pe ecrane în Piaţa Sfatului, unde cei prezenţi vor avea ocazia de a asculta orgile din biserică, precum şi alte instrumente istorice cu taste: clavecin, spinetă, virginal, piano-forte (Hammerflügel). Cu detalii despre acest eveniment voi reveni la momentul potrivit.

În ultimii ani media de participare per concert a fost de 180 de persoane, o medie care poziţionează Biserica Neagră din Braşov pe un loc fruntaş în Europa. În ţările vestice numărul publicului la concertele de orgă este în scădere, însă la Braşov acesta este cât de cât constant: mici fluctuaţii în jos şi în sus.

Totuşi e un număr mic, comparat cu media de aprox. 350 de persoane/concert atins în ultimii ani ai comunismului. Şi când te gândeşti că aceştia aveau nevoie doar de o tablă neagră pe care scria cu cretă albă „Orgelkonzert” sau aflau din gură în gură…

În final vă lansez invitaţia, vouă braşovenilor, de a veni la cel puţin un concert din această stagiune. Numai experimentând senzaţia oferită de sunetele orgii Buchholz (3993 de tuburi) veţi putea invita cu toată convingerea pe prietenii şi rudele voastre la un concert în Biserica Neagră.

Reclame

Un gând despre „A 60-a Stagiune a concertelor estivale de orgă la Biserica Neagră

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.