Trăieşte spiritul Viv’Arte la Braşov!

Primăria Braşov, Biserica Evanghelică C. A. din România – Parohia Braşov şi Fundaţia pentru Cultură şi Patrimoniu Forum ARTE vă invită în Piaţa Sfatului pentru a celebra patrimoniul cultural şi tradiţia muzicală, în perioada 1-5 august. Au răspuns propunerii organizatorilor de a participa la acest eveniment: Consiliul Judeţean Braşov, Muzeul de Istorie, Direcţia Judeţeană pentru Cultură şi Patrimoniu Braşov, Ordinul Arhitecţilor din România, Fundaţia Mihai Eminescu Trust, Asociaţia Salvaţi Centrul Istoric al Braşovului şi Asociaţia Împreună pentru Dezvoltarea Comunităţii. Timp de cinci zile Piaţa Sfatului se transformă într-o poartă spre trecut care va aduce în actualitate valori perene care ne definesc şi astăzi.

Evenimentul principal al zilelor Viv’Arte este concertul de sâmbătă, 4 august, transmis în direct din Biserica Neagră în Piaţa Sfatului. Şi acest moment aduce în prim plan patrimoniul muzical: instrumente istorice precum clavicordul, spineta, virginalul, fortepiano-ul, pianul sau positivul, care se vor alătura orgii Buchholz, la aniversarea celei de-a 60-a stagiuni a concertelor estivale.

Organistul Hans Eckart Schlandt, coordonatorul acestei stagiuni muzicale la Biserica Neagră de peste 47 de ani, consideră că “factorul care a asigurat continuitatea acestor evenimente de-a lungul timpului a fost înalta preţuire pe care Braşovul a avut-o dintotdeauna pentru muzica de orgă, iar pleiada de organişti consacraţi a dus la o prezenţă numeroasă a publicului la aceste concerte. Acest lucru s-a întâmplat de decenii, iar eu sunt un martor plin de recunoştinţă”, a mai declarat maestrul.

„Intenţia noastră este de a ‘exporta’ muzica din Biserica Neagră în Piaţa Sfatului – de a pune Biserica Neagră cu toată bogăţia ei culturală şi traditiile muzicale  în centrul oraşului – în văzul şi auzul tuturor”, a declarat organistul Steffen Schlandt. „Dorim să oferim în acest spaţiu urban şi un altfel de spectacol: publicul va asista la o incursiune în istoria instrumentelor cu clape, ghidată de moderatorul Cătălin Ştefănescu, adusă la rampă de artiştii prezenţi”, a completat acesta.

Veţi putea lua parte la această incursiune alături de muzicienii braşoveni: Hans Eckart Schlandt, Corina Ibănescu, Valentin Mureşanu, Paul Cristian şi Steffen Schlandt. În versiunea lor interpretativă veţi asculta, cât mai aproape de original, lucrări reprezentative, pe instrumentele diferitelor epoci.

Cu această ocazie se lansează şi Fundaţia Forum ARTE, unul dintre iniţiatorii şi organizatorii zilelor Viv’Arte. Obiectivul fundaţiei este acela de a susţine şi promova arta, cultura şi patrimoniul, de a sprijini dezvoltarea şi promovarea, prin programe educaţionale, a copiilor şi tinerilor talentaţi. Fundaţia Forum ARTE intenţionează, de asemenea, să readucă la lumină obiecte de patrimoniu, să iniţieze şi să promoveze evenimente culturale prin care să facă cunoscute valorile şi talentele din această zonă.

Mai multe informaţii despre Fundaţia Forum ARTE, dar şi despre evenimentul Viv’Arte, puteţi găsi pe pagina de facebook  http://www.facebook.com/fundatiaforumarte.

Anunțuri

2 gânduri despre „Trăieşte spiritul Viv’Arte la Braşov!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s