Face faţă Braşovul la atâta cultură?

Weekendul acesta, începând din seara asta de la 18, Braşovul (şi împrejurimile sale) este asaltat de un val răcoritor şi puternic de cultură (în special muzicală). Sunt sigur că v-a ajuns măcar pe la ureche, sau aţi prins cu coada ochiului ceva despre Viv’Arte, evenimentul săptămânii la Braşov.

Sâmbătă seara, de la 20:30, Piaţa Sfatului va deveni o extensie a Bisericii Negre, pentru a face posibil ca mii de oameni să poată asculta concertul aniversar. Publicul are acces liber (doar în Piaţă, în Biserica Neagră fiind prezenţi doar muzicienii, sunetiştii şi cameramanii) şi timp de o oră şi jumătate va avea ocazia să descopere sonorităţi indeite şi noi, ale unor instrumente precum clavicordul, spineta, virginalul, fortepiano-ul, pianul şi, bineînţeles, pe cel al orgii Buchholz a Bisericii Negre. (O selecţie cu poze ale acestor instrumente găsiţi AICI)

Ce va fi fain la acest concert este că oamenii nu se vor uita doar la un spate de muzician, vor asculta nişte piese şi vor pleca acasă. Tot concertul este gândit ca o incursiune prin istorie şi muzică, moderată de Cătălin Ştefănescu (realizatorul emisiunii Garantat 100%), în care muzicienii vor prezenta instrumentele la care vor cânta şi piesele interpretate. Partea pe care o aştept cu nerăbdare este momentul în care organistul Steffen Schlandt va prezenta orga Buchholz a Bisericii Negre. El va explica modul de funcţionare al ei, detalii tehnice şi mai ales exemplificări muzicale a diferitelor intensităţi şi sonorităţi ale celei mai mari orgi mecanice din România.

Va fi o seara specială, cu un eveniment în premieră pentru Braşov (şi cred că şi pentru ţară, nu am informaţii despre alte concerte de orgă „mutate” din biserică/sală de concert într-un spaţiu deschis) şi cred că nu veţi regreta dacă în plimbarea voastră de sâmbătă seara veţi alege să poposiţi şi la concert. Vă recomand să staţi până la sfârşit, atunci se va auzi orga mare, evident cu acorduri de Bach.

Programul concertului, pentru cei interesaţi, vă stă la dispoziţie.

Vineri şi duminică, înainte şi după acest eveniment important, au loc 2 concerte susţinute de acelaşi ansamblu în locaţii diferite. Azi, de la ora 18:00, la biserica fortificată Hărman, Ilse Maria Reich (Germania), Anca Iarosevici şi Georgeta Stoleriu (ambele din Bucureşti), vor cânta muzică vocal-instrumentală în cadrul festivalului Musica Barcensis.

În cazul în care aţi ratat concertul de azi, aveţi şansa să îl reauziţi duminică, 5 august, de la ora 17:00, la biserica cetăţii Prejmer, în cadrul festivalului Diletto Musicale. Atmosfera din această biserică şi timpul frumos pe care îl veţi petrece după concert în curtea cetăţii la un suc de corcoduşe o să vă încarce bateriile pentru o nouă săptămână.

Deci, aveţi de unde alege! Vă doresc un weekend plin de muzică pentru suflet.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.