Auzi, nu ai vreo 3.500 euro prin buzunar?

Întrebarea completă ar suna cam aşa (ar fi fost titlul prea lung): „Auzi, nu ai vreo 3.500 de euro prin buzunar pe care să-i dai pentru o cauză nobilă?” I-aş întreba asta pe cei pentru care suma amintită nu trezeşte absolut nimic în interiorul lor, pentru că au de-a face lunar, săptămânal sau chiar zilnic cu sume formate din mai multe cifre decât miile. Dar să ştiţi că întrebarea asta poate să ne vizeze şi pe noi.

De câţiva ani se derulează la Biserica Neagră proiectul restaurării orgii din Rupea, cel mai important instrument de secol XVII din România, care se apropie, din fericire, de final. Toţi cei implicaţi în proiect, de la constructorii de orgă, la organişti şi reprezentanţii Bisericii Evanghelice C.A. din România – Parohia Braşov , aşteaptă plini de curiozitate să descopere sunetul acestui instrument istoric ce va fi inaugurat în luna octombrie la festivalul Musica Coronensis.

Din păcate, după cum e construită societatea în zilele noastre, orice este monetizat şi depinde de bani pentru a putea fi realizat. Proiectele de restaurare nu fac excepţie, iar acesta de faţă se ridică la suma de 33.514 euro (unii veţi spune că este exagerat, însă materialele autentice, ca cele folosite de constructor, procedeele şi expertiza tehnică sunt costisitoare, însă rezultatul este pe măsură).

Foto: Steffen Schlandt

Înainte de evenimentul Viv’Arte, când a fost readusă această orgă în atenţia publicului larg, mai erau nevoie de 10.000 pentru a acoperi suma totală. Se pare că acest eveniment a avut impact asupra unor oameni cu „bani în buzunar” (sau în contul firmei 🙂 ) şi un om de afaceri, care a dorit să rămână anonim, s-a angajat că va dubla orice sumă va intra ca donaţie pentru orga din Rupea. Cei de la BITSoftware au răspuns şi ei la apel şi au oferit o sponsorizare în valoare de 1.500 euro.

Astfel, cei 1.500 de euro, plus dublarea anonimului generos, fac posibil ca în acest moment să fie nevoie de 7.000 euro. Dacă ţinem în continuare cont de angajamentul acestui om de afaceri, mai este nevoie practic de doar 3.500 de euro. În calculul costurilor de 33.514 euro, banii aceştia sunt chiar bani de buzunar!

Coordonatorii acestui proiect vor să facă un ultim apel către firme şi oameni ca mine şi ca tine, pentru a se alătura acestui demers cultural (orga este un important obiect de patrimoniu naţional). Dacă vom gândi că 10 lei donaţi sunt automat 20 lei, ne vom da seama că orice input, oricât de mare sau mic este valoros!

Toţi cei care doresc să sprijine acest proiect, îşi pot manifesta intenţia contactând secretariatul la adresa de e-mail info@biserica-neagra.ro, prin telefon la numărul 0268 511 824,  sau pot depune donaţiile direct în contul Bisericii Evanghelice C.A din România – Parohia Braşov, nr. RO66RZBR0000060004749489, deschis la Raiffeisen Bank – Agenţia Piaţa Sfatului Braşov, cu menţiunea „Pentru orga Rupea”.

Citeşte Informaţiile oficiale pentru declaraţii ale sponsorilor şi coordonatorilor

Anunțuri

2 gânduri despre „Auzi, nu ai vreo 3.500 euro prin buzunar?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s