Concert pe şantier

Parohia Evanghelică C.A. din Rupea ne lansează invitaţia de a participa la concertul caritabil ce va avea loc mâine, 21 septembrie, de la ora 17:00, în biserica evanghelică din Rupea. Concertul se va desfăşura efectiv în biserica aflată de ani de zile în şantier şi cred că unii dintre cei prezenţi vor simţi că fac parte dintr-o scenă a filmului „The Pianist” (din păcate, deoarece impresia pe care ţi-o dă interiorul bisericii este de ruină…). Ansamblul muzical format din Ciprian Dancu (clarinet), Albert Szilárd, Irina Dancu (viori), Alina Stavăr (violă) şi Kurt Philippi (violoncel) va interpreta două cvintete: W.A. Mozart – Cvintet pentru clarinet, două viori, violă şi violoncel în La major (KV581) şi Carl Maria von Wener – Cvintet pentru clarinet, două viori, violă şi violoncel în Si bemol major, op.34.

Biserica în şantier (foto: Steffen Schlandt)

Iată ce spun organizatorii concertului despre situaţia bisericii:
„În urmă cu zece ani au început lucrări ample de renovare la biserica evanghelică din Rupea. Cu fondurile donate de către asociaţia Gustav-Adolf-Werk din Germania şi fundaţia Siebenbürgisch-Sächsische Stiftung din München au fost reparate şarpanta şi învelitoarea acoperişului.

Din cauza umidităţii ridicate a solului în anul 2003 tot mobilierul bisericii trebuia evacuat pentru a executa în interiorul bisericii un drenaj. Într-o fază ulterioară s-a realizat un drenaj şi în jurul bisericii. Ambele lucrări au fost finanţate de către Consiliul Judeţean Braşov.

Parohia Evanghelică C.A. Rupea doreşte să continue lucrările de renovare dar nu dispune de fondurile necesare. Din această cauză biserica se prezintă astăzi ca un şantier părăsit.

Pentru a reda acestei clădiri din secolul al XIII-lea – cu valenţe istorice deosebite şi cu o amenajare interioară remarcabilă – funcţia de locaş de cult şi pentru a readuce orga istorică în locul ei iniţial, avem nevoie de sprijinul oamenilor cărora le pasă de această moştenire.”

Cei prezenţi la concertul cu intrare liberă, vor putea să facă donaţii pentru a sprijini aceste lucrări. Este foarte important ca acestea să continue şi să fie finalizate pentru ca orga proaspăt restaurată să se poată întoarce acasă, acolo unde este locul ei. Cu cât se vor strânge mai mulţi bani, cu atât lucrările se vor finaliza mai curând, iar biserica va putea reintra în circuitul turistic şi muzical, prin organizarea de concerte la valoroasa orgă.

Biserica evanghelica Rupea. Poza din Arhiva Bibliotecii din Gundelsheim (Germania)

„Orga istorică din Rupea cu cele 12 registre ale sale este unul din instrumentele cele mai importante care s-au păstrat din secolul al XVII-lea. Una din particularităţile acestei orgi este „ţipătul de orgă”, un dispozitiv al orgii inserat în balustrada tribunei, alcătuit din tuburile ce cântă acordul de do-major. Din 1726 orga este amplasată pe o galerie proprie într-un colţ al navei, în apropierea arcului de triumf.

În anul 2005, din cauza unor renovări de amploare ale bisericii, orga trebuia dislocată. În noiembrie 2008 toate componentele ei au fost transportate la Braşov, orga fiind asamblată provizoriu pe balconul de sud al Bisericii Negre.
Pe parcursul restaurării în atelierul „S.C. Construcţii orgi şi tâmplărie S.R.L.” din Hărman, în foalele orgii a fost descoperită o inscripţie care atestă faptul că orga a fost construită în anul 1699 de către Zackarias, constructor de orgi domiciliat la Criţ.

Din fondurile proprii ale Parohiei Evanghelice C.A. Rupea, dar mai ales din alocaţiile substanţiale din partea Parohiei Evanghelice C.A. din Braşov – rezultate din veniturile concertelor de orgă şi muzică sacră din ultimii ani – orga istorică din Rupea a fost restaurată temeinic. Astăzi, ea ar putea fi reinstalată în locul ei unic în cadrul peisajului orgilor transilvănene, dacă şi renovarea bisericii ar fi fost încheiată.”

Reclame

Un gând despre „Concert pe şantier

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.