Patrimoniu „la liber”

Nu am vrut să spun „patrimoniu gratis” ca să nu sune ca ceva ieftin şi/sau fără valoare. Oricum ar fi, vreau să vă aduc în atenţie faptul că timp de două zile, 4 şi 5 octombrie, puteţi să participaţi la câteva manifestări axate pe patrimoniu la care intrarea este liberă.

Este vorba de Zilele Europene ale Patrimoniului ce vor fi sărbătorite şi la Braşov, la iniţiativa Parohiei Braşov a Bisericii Evanghelice C.A. şi a Fundaţiei pentru Cultură şi Patrimoniu Forum ARTE.

Programul îl aveţi pe afişul evenimentului şi mai multe detalii găsiţi în comunicatul oficial.

Pe lângă faptul că vineri veţi putea vizita gratuit Biserica Neagră, în aceste zile aveţi ocazia de a descoperi istoria şi comorile (reprezentate de frescele valoroase) ce se găsesc în casa de la nr. 16 din Piaţa Sfatului, sau mai pe înţelesul tuturor „aia din spatele reclamei Vodafone”. De asemenea, curioşii vor putea arunca un ochi asupra şantierului arheologic din curtea Bisericii Negre, iar nemulţumiţii pot să găsească răspuns la întrebarea „Da’ de ce e dom’le garduri şi nu pot eu să trec pe acolo?”.

Pe de o parte, se deschid porţile imobilului din Piaţa Sfatului nr. 16, monument istoric de prim rang, a cărui principală atractivitate o constituie picturile murale renascentiste din interior. Fiind în renovare de mai mulţi ani, atât clădirea cât şi informaţiile despre viitoarea destinaţie a acesteia au fost până acum inaccesibile publicului. Renovarea încăperilor din parterul casei din faţă se va încheia în toamna anului 2012, urmând ca pe parcursul lunilor de iarnă să fie restaurate picturile murale, iar anul viitor clădirea să fie dată în folosinţă ca şi edificiu cultural.
Pe de altă parte, se deschid porţile virtuale de acces la Proiectul de restaurare şi reamenajare a Curţii Johannes Honterus. Lucrările de restaurare, începute în primăvara acestui an cu ample cercetări arheologice, au stârnit un interes major, dar şi opinii controversate din partea cetăţenilor oraşului şi a turiştilor. Şantierul, delimitat printr-un gard de protecţie, la fel ca şi mare parte a informaţiilor aferente, rămâne în mod firesc inaccesibil publicului pe perioada lucrărilor. Tocmai de aceea este importantă înţelegerea acestui proiect, inovativ în felul său, care se constituie într-un exemplu pozitiv rar întâlnit în reamenajarea spaţiilor publice orăşeneşti din ţară.

 

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.