Puţină arheologie nu strică

Începând de mâine şi până când vremea va permite, puteţi să vizitaţi, în fiecare joi între 16:00 – 17:30, şantierul arheologic din curtea Bisericii Negre. Arheologii stau la dispoziţia tuturor celor interesaţi de descoperirile făcute de ei în timpul cercetării (care este încă în derulare).

Ca să vă stârnesc un pic curiozitatea, să vă spun câteva dintre descoperirile făcute. Cercetările au scos la iveală vestigii deosebit de importante pentru cunoaşterea istoriei Bisericii Negre şi implicit a oraşului Braşov :

  • Urmele unor locuinţe dacice: vetre, material ceramic;
  • O aşezare cu locuinţe adâncite din pământ, construite pe o structură din lemn ce aparţine cu siguranţă primilor colonişti saşi care s-au aşezat în vatra actuală a oraşului, în jurul anului 1200: au fost descoperite fragmente din mai multe locuinţe, cu poditură din lut; din umplutură au fost recuperate numeroase obiecte din ceramică, bronz şi fier;
  • Construcţii din zidărie de piatră legată cu mortar au suprapus această aşezare: urmele mai multor încăperi s-au dezvăluit în partea de nord-est a curţii, suprapuse de corul Bisericii Negre. Aparţin foarte probabil mănăstirii premonstratense, menţionată în documente la începutul secolului al XIII-lea;
  • În jurul bisericii actuale s-a dezvoltat un cimitir, mai bogat în evul mediu şi mai puţin folosit în epoca modernă: aproximativ 1000 de morminte au fost cercetate până în prezent. Cimitirul a fost în toate epocile înconjurat de un zid de incintă, ale cărui urme, cu multiple refaceri, au fost de asemenea descoperite de arheologi.

Arheologii vă vor sta la dispoziţie cu detalii, explicaţii şi ce mai doriţi să aflaţi. Aşa că luaţi-vă geaca pe voi, bocancii în picioare (e totuşi un şantier 😉 ) şi veniţi joia la ghidaje.

 

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.