Elveţienii şi-au împuşcat singurul urs din sălbăticie

Celebrul (deoarece era singurul urs brun care trăia în sălbăticie în Elveţia) urs cunoscut sub numele de M13 a fost împuşcat în dimineaţa zilei de marţi, 19 februarie, cu aprobarea autorităţilor, în satul Val Poschiavo (regiunea Graubünden). Conform swissinfo.ch această măsură a fost luată ca urmare a faptului că ursul, trezit din hibernare, a început să vină în zonele populate, punând în pericol vieţile oamenilor. Oficialităţile au spus că aceasta a fost ultima variantă, conform planului lor de management pentru urşii din Elveţia al Oficiului Federal pentru Mediu (Ministerul Mediului al lor). Se pare că acţiunile lor anterioare nu prea au fost eficiente şi ursul îşi formase un obicei de a veni prin sate.

M13
M13 in zilele lui bune

Toată situaţia asta tragi-comică mă face să mă gândesc la al nostru Braşov şi la vecinii mei din Răcădău. Adică la noi oamenii dau nas în nas cu urşii pe străzi, când duc gunoiul, la scara blocului şi nu ştiu să se fi ordonat împuşcarea unui urs până acum. Ori ne place nouă să trăim periculos, ori ştim să manageriem situaţia mai bine ca elveţienii.

Cred că este vorba de un pic din amândouă: românu’ nu face el mare scandal când e furat pe faţă de conducători, d-apăi când are de-a face cu un urs gunoier. Pe lângă asta, cred că ai noştri au făcut o mişcare bună cu rezervaţia de urşi „Sanctuarul Liberty” de la Zărneşti (ştiu, ştiu, acolo este meritul ONG-urilor şi implicării financiare internaţionale. Totuşi, ideea e că e al nostru şi noi ne ocupăm de el). Pe lângă urşii strămutaţi acolo din pădurile din jurul Braşovului, la Zărneşti sunt urşi din toată Europa chiar, aduşi aici de la foste grădini zoologice închise sau din zone critice, unde viaţa le era pusă în pericol.

Aşa că să nu-i mai aud pe toţi activiştii opăriţi că la noi  e nasol rău de tot cu cruzimea faţă de animale şi nerespectarea cu drepturillor acestora. I-am luat cu siguranţă pe elveţieni la faza asta, părerea mea.

Anunțuri

Un gând despre „Elveţienii şi-au împuşcat singurul urs din sălbăticie

  1. Din câte am înțeles la o vizită în „Sanctuarul Liberty” (acuma vreo 3 ani), ei se înțeleg mai mult ca un azil pentru urși, deoarece au urși cu diverse probleme, proveniți din locuri în care aceștia defapt nu aveau ce căuta (garaje / apartamente / zoo cu condiții proaste / circ / urși care foarte tineri fiind au rămas fără mamă și ar fi murit singuri în sălbăticie etc.). Ce încearcă ei, este să-i pregătească iarăși pentru o viață sălbatică, nu să aducă urși sălbatici din păduri.

    Din jurul Brașovului cred că au fost numai ocazional mutați urși în alte zone ale țării, nu în Sanctuar.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s