The Merry Cemetery – o moştenire a lumii întregi

Sună puţin ciudat în engleză, dar tot acelaşi zâmbet îţi induce ca şi numele în română: Cimitirul Vesel de la Săpânţa. Săptămâna trecută am avut o revelaţie faină când am citit că bunicul şi tatăl unui prieten sunt doi dintre meşterii care confecţionează crucile din acest cimitir. Mai mult, ei sunt cei care au preluat direct de la artistul Stan Ioan Pătraş această îndeletnicire.

Parcă mi-l şi imaginez pe Ionuţ Turda îmbrăcat în straie de meşter cioplitor, făcând cruci cu migală :). Se pare că el nu a ales să ducă tradiţia mai departe în acest mod. Din fericire pentru noi, consumatorii de media (fie ea clasică, social sau de care vreţi), el s-a gândit că un mod fain de a duce mai departe tradiţia aceasta este prin realizarea unui documentar despre două persoane speciale din viaţa sa: Turda Toader (tatăl său) şi Stan Vasile Colţun (bunicul său). Prin prezentarea poveştilor lor ce se împletesc cu viaţa cimitirului vesel, Ionuţ speră să poată lăsa în urmă un document video prin care lumea să nu permită vreodată ca această moştenire culturală să dispară.

PlayUrmăriţi prezentarea proiectului. Părerea mea de neiniţiat în domeniu este că documenterul are potenţial şi rezultatul final are şanse să fie unul calitativ. Este o oportunitate de promovare a României, în cele din urmă, care întrece clipurile de milioane de euro cu frunze şi sloganuri clişeice.

Ionuţ a înscris proiectul pe Kickstarter (pentru cei care nu sunteţi familiari cu site-ul, este o platformă unde proiecte din diferite domenii caută finanţare din partea oamenilor simpli ai internetului) în speranţa de a strânge banii necesari pentru realizarea documentarului. Pe facebook el ne-a îndemnat să dăm o mână de ajutor cu un Share, pentru a populariza proiectul său, însă cea mai importantă este contribuţia în bani.

Pentru că ştiu cât de mult contează orice sumă, fie ea cât de mică, pe care o persoană o aduce cu simplitate şi sinceritate în sprijinirea unei idei/iniţiative faine, eu vă îndemn să treceţi de faza de slaktivism şi să vă implicaţi cu o donaţie. Aveţi pe pagina proiectului posibilitatea de a o face, urmând nişte paşi simpli şi care nu durează mult (în 5 minute backereşti gata). Dacă o să donaţi, veţi trece de la falsa satisfacţie că „am făcut dom’le şi eu ceva, am dat Share” la faza în care sunteţi efectiv parte activă la naşterea documentarului The Merry Cemetery – Our legacy.

Aşa că vă doresc să „purtaţi” cu satisfacţie această etichetă.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.