Începe Stagiunea concertelor estivale de orgă la Biserica Neagră

Nici nu cred că mai trebuie spus ceva în afară de titlu. Cea mai mare stagiune de concerte de orgă din ţară (atât din punct de vedere al numărului de concerte: 35, cât şi al participanţilor: o medie de 180 de persoane per concert) îşi deschide cea de-a 61-a ediţie.

Comparând stagiunile organistice începând din 1953 şi până astăzi constatăm o mare diversitate: stagiuni mai bogate ca număr de concerte, concerte combinate – muzică vocală sau instrumentală acompaniată de orgă, repertorii variate etc. În perioada comunistă concertele s-au ţinut fără întrerupere atingând cifre record: 5 concerte pe săptămână şi o medie de 360 de persoane la fiecare concert (în anul 1989). Publicitatea consta în 2 afişe în curtea Honterus! Prima explicaţie ar fi opoziţia faţă de regimul ateist, o altă explicaţie ar fi lipsa altor manifestări, iar a treia explicaţie ar consta în calitatea concertelor. Pe minunata orgă Buchholz din 1839 se poate interpreta de fapt întreaga literatură organistică. Într-o stagiune de obicei nu se repetă piesele, iar compozitorii jubiliari sunt preferaţi. – Hans Eckart Schlandt, coordonatorul stagiunii

Începând de marţi, 4 iunie şi până în 24 septembrie, puteţi asculta orga Buchholz a Bisericii Negre (3993 tuburi) după următorul calendar:

– în fiecare marţi, de la ora 18:00, pentru lunile iunie şi septembrie
– în fiecare marţi, joi şi sâmbătă, de la ora 18:00, pentru lunile iulie şi august.

afis_stagiune_web

Biletul de intrare este 8 lei şi se procură începând cu jumătate de oră înainte de începerea concertului. 4 lei vor merge direct în fondul destinat proiectului restaurării orgii din Hamba.

După cum v-am obişnuit, pe pagina Concerte de orgă veţi găsi de fiecare dată programul ce va fi interpretat, cel puţin cu o zi înainte postat.

Audiţie plăcută! 🙂

Un gând despre „Începe Stagiunea concertelor estivale de orgă la Biserica Neagră

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.