Ce-i cu covoarele pe pereți?

Cu siguranță te-ai întrebat și tu asta când ai intrat prima dată în Biserica Neagră. Ba, unii prieteni, mă mai întreabă în glumă „Mai aveți covoarele ălea la uscat în Biserică?”. Râdem, glumim, dar știați că aici se află cea mai importantă colecție de covoare anatoliene din Europa, din afara granițelor Turciei?

Gestuehl-Strane-Stalls„Covorul în Transilvania avea un rol primordial în afara sferei bisericeşti: era oferit în dar personalităţilor de seamă ale ţării, regelui, principelui sau altor nobili a căror bunăvoinţă era importantă şi benefică pentru oraş. În alte cazuri, covoarele constituiau parte integrantă a festivităţilor. Aşa au fost dăruite covoare fiilor membrilor sfatului cu ocazia căsătoriei. În context asemănător au ajuns covoarele în posesia bisericii pe post de donaţie încă de prin jurul anului 1600. Un rol de donator important îl jucau fără îndoială meşteşugarii, care în urma dezvoltării urbane s-au specializat şi s-au organizat în bresle. Au ajuns să constituie un grup important pe plan orăşenesc care vroia să-şi etaleze statutul şi prin prezenţa lui în biserică. Cu acest scop au început să-şi împodobească stranele cu covoare.” (Agnes Ziegler, istoric de artă)

Dacă sunteți curioși să aflați mai multe despre aceste valoroase covoare, să le vedeți mai de aproape, vă recomand să participați la ghidajul „Covoarele orientale şi stranele din Biserica Neagră: de la obiecte de folosinţă la simboluri ale statutului social”, unde veți afla lucruri interesante și despre ordinea şederii în strane, uzul lor şi arta breslelor. Pentru a lua parte la ghidajul susținut de Richard Sterner miercuri 19 iunie de la ora 17:00, puteți să vă înscrieți telefonic: 0268511824 / 0722325614 sau prin e-mail: guide@biserica-neagra.ro (Biletul pentru ghidaj: 8 lei)

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.