„E în România? Parcă ar fi în Germania sau în Austria!”

Rezultate din Studiul de piață IRSOP, România, Mai, 2013

Transilvania

Când li se arată poze cu cetăţile Bisericii Evanghelice din Transilvania, românii sunt surprinşi. Au impresia că văd imagini istorice din Germania sau din Austria.

Acest test arată cât de puţin sunt cunoscute cele 180 de biserici fortificate ale saşilor din Ardeal.

De altfel, un studiu realizat de IRSOP pentru Biserica Evanghelică CA din România în luna mai a acestui an, pe un eşantion reprezentativ de 850 de români în vârstă de peste 18 ani, arată că 56% din populaţie a auzit despre bisericile fortificate, dar numai 22% au văzut o asemenea biserică în realitate. Vizitatorii efectivi sunt mai ales bărbaţi, cu studii superioare, locuiesc la oraş şi, desigur, provin în special din Transilvania.

Saşii se bucură de multă simpatie în rândul românilor. Opt din zece români (83%) au o părere bună sau foarte bună despre saşi, iar 70% consideră că de-a lungul istoriei relaţiile dintre români şi saşi au fost întotdeauna bune şi foarte bune. Astăzi, aproape două treimi din populaţie (64%) consideră că emigrarea masivă a saşilor în Germania a fost o pierdere pentru România.

Totuşi, pentru mulţi români, istoria şi cultura saşilor pare a fi din altă lume. Numai 13% spre exemplu ştiu că saşii sunt de confesiune evanghelică.

Vizitele Prinţului Charles în satele săseşti din Transilvania au fost remarcate de mulţi. Românii spun „dacă Prinţului Charles îi place să meargă acolo, înseamnă că sunt locuri demne de a fi vizitate”.

Dar trezirea interesului pentru istoria şi frumuseţile Transilvaniei nu vine numai de la Prinţul Charles sau de la alte celebrităţi. Românii sunt un popor foarte deschis spre cunoaşterea şi conservarea trecutului lor istoric. Spre exemplu, 82% consideră că şi cetăţile săseşti aflate în ruină ar trebui restaurate, iar 72% sunt de părere că deşi cetăţile aparţin Bisericii Evanghelice, statul român ar trebui să contribuie la restaurarea lor.

Fascinaţia faţă de turismul cultural şi faţă de lumea rurală tradiţională pare a fi un trend care s-a accentuat în ultimii ani la români. Un procent impresionant de 77% dintre adulţi ar fi interesaţi sau foarte interesaţi de oferte turistice ale Bisericii Evanghelice pentru vizitarea cetăţilor bisericeşti şi a satelor săseşti, iar 62% ar fi interesaţi să petreacă un sejur în hoteluri şi pensiuni săseşti din Transilvania.

Comunitatea saşilor şi a Bisericii Evanghelice îşi dau seama că vechile cetăţi vor căpăta mai multă valoare pentru omul modern dacă prind viaţă, devenind locuri de întâlnire, spaţii pentru spectacole artistice, pentru odihnă şi reculegere, sau pentru celebrarea unor evenimente cu semnificaţie personală, ca nunţi, botezuri etc. Un studiu realizat de IRSOP numai în rândul saşilor, arată că 73% dintre membrii comunităţii săseşti aprobă utilizarea pentru activităţi cultural-artistice a cetăţilor medievale, dar şi a bisericilor evanghelice rămase fără enoriaşi.

Aceste date arată că istoria saşilor din Transilvania trăieşte, iar românii şi vizitatorii străini sunt dornici s-o descopere.

Până să îți iei prietenii cu mașina și să te apuci să le vizitezi, îți recomand să faci un tur virtual al acestora pe site-ul http://www.biserici-fortificate.org. Iar dacă ai smartphone poți descărca de pe același site aplicația atât pentru Android cât și pentru iOS.

Voi reveni astăzi cu un articol despre un proiect care îți oferă șansa să vizitezi 24 de biserici fortificate din județele Alba, Brașov, Mureș și Sibiu cu o singură legitimație.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.