Textul oratoriului „Elias” în limba română

Oratoriul ‘Ilie’, prezentat în premieră în anul 1846 la Birmingham, ocupă o poziţie de frunte printre oratoriile secolului XIX. Datorită vigorii imaginilor şi a frumuseţii melodice, oratoriul ‘Ilie’ este cea mai importantă creaţie muzicală romantică.

Kilian Neuhaus

Textul acestui oratoriu relatează istoria profetului Ilie, făcând referire în special la mărturiile biblice din Vechiul Testament, din cartea 1 a Regilor, capitolele 17-19. Ilie a trăit în Israel la începutul sec. IX înainte de Hristos. Poporul se îndepărtase de Dumnezeu şi-l venera pe Baal, o zeitate păgână. Puţini erau cei care i-au rămas credincioşi Dumnezeului lui Israel. Izabela, soţia regelui Ahab, i-a asuprit pe aceştia şi a ucis profeţii. Ca urmare, Dumnezeu a pedepsit ţara cu o secetă care a durat 3 ani. Din acest loc începe naraţiunea oratoriului, având ca introducere cuvintele rostite de Ilie, care anunţă seceta. Apoi, în interpretarea corului urmează tânguirea şi rugăciunea poporului.

ELIAS_Libret-romana

Libretul tradus în limba română poate fi accesat aici:  http://musica.coronensis.ro/fileadmin/user_upload/Documente/ELIAS_Libret-romana.pdf

QR_Libret+Elias
Only for the smarts
Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.