Informaţii oficiale

Reminiscențe din epoca „Schwarze Kirche

Bilete epuizate la celebrarea muzicală de Crăciun a Bisericii Negre

Braşov, 7 decembrie 2015 – 500 de persoane au ales ca duminică, 13 decembrie 2015, să se alăture Comunităţii Bisericii Negre în a marca venirea Pruncului Isus, prin participarea la celebrarea muzicală cu titlul „Magnificat anima mea”, care va începe la ora 18:00.

„Ne-am bucurat să vedem interesul ridicat al braşovenilor pentru acest moment, concretizat în epuizarea biletelor cu o săptămână înaintea evenimentului. Sperăm ca în această ocazie, împreună cu muzicienii şi publicul prezent în Biserica Neagră, să regăsim şi să ne asumăm lauda adusă de Fecioara Maria lui Dumnezeu. Titlul „Magnificat anima mea Dominum” (tradus: „Sufletul meu măreşte pe Domnul”) doreşte să surprindă bucuria sinceră a credinciosului care aşteaptă naşterea Mântuitorului”, a declarat prim-preotul Christian Plajer.

Sub conducerea muzicală a dirijorului Steffen Schlandt, Corul „Bach” al Bisericii Negre, soliştii Melinda Samson (sopran), Carmen Topciu (mezzosopran), Nicolae Simonov (tenor), Lőfi Gellért (bas), acompaniaţi de Kamerata Kronstadt şi ansamblul Neumarkt Brass, vor interpreta „Magnificat” de Johann Sebastian Bach. Programul serii va fi completat de lucrările „God is with us”, a compozitorului britanic John Tavener, şi „In dulci jubilo” de Michael Praetorius.

Având în vedere că toate biletele scoase la vânzare au fost vândute, casa de bilete a Bisericii Negre va fi închisă înainte de începerea evenimentului. Mulţumim de pe acum publicului pentru înţelegere!

––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––-

Matineu coral la Biserica Neagră

Braşov, 20 mai 2015Duminică, 24 mai 2015, iubitorii muzicii corale sunt așteptați la un matineu găzduit de Biserica Neagră la ora 12:00, în compania ansamblului Altensteiger Vokalensemble din Germania.
 
Coriștii nemți, sub conducerea dirijorului Wolfgang Weible, vor prezenta publicului un program divers cu lucrări întinse pe mai multe epoci muzicale, de la renaștere și până în contemporaneitate. Concertul din Biserica Neagră reprezintă prima oprire muzicală a turneului pe care corul îl desfășoară în România și care va mai cuprinde orașele Sighișoara, Sibiu și București.

Muzica va fi completată de mesajul biblic pentru Duminica de Rusalii, rostit de preotul Peter Demuth, din partea Bisericii Evanghelice C.A. din România – Parohia Braşov, pentru cei prezenți în Biserica Neagră.

Corul Altensteiger Vokalensemble își leagă numele de locul în care tradiția muzicală corală are o istorie de peste 50 de ani: Altensteig, un oraș medieval din nordul Pădurii Negre. Format din foști membri ai corului Christophorus-Kantorei, ansamblul vocal deține un repertoriu reprezentativ pentru secolele XVIII-XIX. Serii tematice de concerte completează activitatea corală, dorind să promoveze și compozitori contemporani necunoscuți publicului larg.

Biletul de intrare costă 10 lei şi poate fi achiziționat de la casa de bilete a Bisericii Negre în săptămâna concertului sau începând cu o jumătate de oră înaintea începerii acestuia.

––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––-

Musica Coronensis în concert la Ateneu

Braşov, 7 mai 2014 – Muzica braşoveană, din cele mai vechi timpuri până în prezent, se va lăsa descoperită de publicul din capitală în cadrul concertului găzduit de Ateneul Român luni, 12 mai, de la ora 18:30. Concertul, organizat cu sprijinul Ambasadelor Germaniei şi Austriei la Bucureşti şi a Serviciului de Ajutor Maltez în România, va pune în scenă o istorie muzicală a oraşului povestită şi cântată de ansambluri şi muzicieni din Braşov.

După 11 ani de la debutul Festivalului Musica Coronensis, organizat de Biserica Evanghelică C.A. din România – Parohia Braşov şi Ambasada Germaniei la Bucureşti, muzica braşoveană face un prim turneu în afara graniţelor oraşului pentru a se face cunoscută publicului din Bucureşti. În Sala mare a Ateneului Român vor fi interpretate lucrări instrumentale şi vocale ale compozitorilor braşoveni J. Honterus, V. Bakfark, G. Ostermayer, D. Croner, M. Schneider, J. L. Hedwig, I. Mureşianu, R. Lassel, Gh. Dima, P. Richter, A. Szilágyi, I. Criveanu şi N. Petri. Ca reprezentanţi muzicali ai vechii cetăţi Corona se vor afla pe scenă Corul Bach şi Corul de Tineret Bach ale Bisericii Negre, Cristina Radu (soprană), Cvintetul vocal Anatoly, Paul Cristian (orgă), Eckart Schlandt (orgă), Sandor Ambrus (pian), Liliana Iacobescu (pian), Valentin Şerban (vioară), Cvartetul Gaudeamus al Filarmonicii Braşov, Ansamblul Brassovia şi Ansamblul Măgura (Codlea).

Concertul va fi moderat de organistul Steffen Schlandt, căruia îi va aparţine şi conducerea muzicală. Acesta a declarat: „Este o ocazie specială şi onorantă pentru noi de a ne prezenta muzica oraşului la Ateneu. Prin sunet, imagine, cuvinte şi dans vom încerca să arătăm întregii ţări bogăţia muzicală cu care a fost bincuvântat Braşovul de-a lungul timpului”.

Organizatorii au pus în vânzare bilete disponibile pentru locurile de categoria I (50–65 lei) şi categoria II (40–55 lei), care pot fi procurate de la Casa de Bilete a Ateneului (intrare Str. C-tin Esarcu).

Mai multe informaţii despre Festivalul Musica Coronensis: http://musica.coronensis.ro/despre-musica-coronensis/

––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––-
Oratoriul „Patimile după Ioan” de J.S. Bach
în cadrul slujbei din Vinerea Mare la Biserica Neagră

Braşov, 10 aprilie 2014 În Biserica Evanghelică există de mulţi ani tradiţia de a rememora conţinutul diferitelor sărbători prin intermediul muzicii şi aşa-numitelor oratorii. Nu este vorba aici de concerte, ci de muzică bisericească ce răsună în cadrul slujbei religioase. Elementele serviciului divin evanghelic sunt integrate în cadrul muzical şi evidenţiate cu ajutorul acestuia. Astfel, se cântă anumite texte din Biblie, ele fiind însoţite de piese explicative. De asemenea, există mereu un moment rezervat predicii.

Urmând această tradiţie, Biserica Evanghelică C.A. din România – Parohia Braşov îi invită pe toţi cei doritori în Vinerea Mare, 18 aprilie 2014, orele 17, la o slujbă religioasă în cadrul căreia va fi interpretat oratoriul „Patimile după Ioan” de Johann Sebastian Bach.

Corului „Bach” al Bisericii Negre, sub bagheta lui Steffen Schlandt, i se vor alătura solişti vocali şi instrumentişti ai orchestrei „Kamerata Kronstadt“. Slujba va dura aproximativ două ore şi trezeci de minute.

Cei interesaţi pot procura bilete gratuite, în limita de 650 de locuri, până miercuri, 16 aprilie, la Biroul Parohial al Bisericii Evanghelice C.A. Braşov (Piaţa Sfatului nr. 17) sau la intrarea în Biserica Neagră. Accestul în Biserică se va face începând cu ora 16.15. Prezenţa soliştilor şi a muzicienilor din orchestră presupune costuri, astfel comunitatea se bucură pentru fiecare donaţie benevolă din partea publicului.

––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––-

Pianistul Remus Manoleanu în recital la Braşov

Braşov, 12 februarie 2014 – Sala Festivă a Bisericii Negre (Piaţa Sfatului nr. 18) va găzdui duminică, 16 februarie, la ora 17:00, un recital de pian cu muzică de Mozart şi Haydn, susţinut de pianistul Remus Manoleanu din Bucureşti.

Programul recitalului va cuprinde Sonata în mi minor, Hob. XVI:34, de Joseph Haydn, Sonata nr. 18, KV 576, de Wolfgang Amadeus Mozart şi Variaţiuni în fa minor, Hob. XVII: 6, de Joseph Haydn. Acest recital este o nouă ocazie pentru publicul braşovean de a-l asculta pe pianistul bucureştean după numeroasele apariţii ale sale din trecut la recitalurile organizate de Biserica Evanghelică C.A. din România – Parohia Braşov sau din cadrul Festivalului Musica Coronensis.

Intrarea la recital este liberă.

––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––-

Concertul caritabil „Vreau la şcoală”
la Biserica Neagră

Braşov, 25 septembrie 2013 Biserica Neagră este gazda concertului caritabil „Vreau la şcoală”, susţinut de Grupul Voces şi organistul Steffen Schlandt sâmbătă, 28 septembrie, de la ora 18:00.

Concertul reprezintă o invitaţie adresată tuturor celor care doresc să se alăture Agenţiei Adventiste pentru Dezvoltare, Refacere şi Ajutor (ADRA) România în sprijinirea a 22 de elevi conştiincioşi dar fără posibilităţi materiale din zona Braşovului, de a putea frecventa şcoala şi în anul şcolar 2013-2014, prin intermediul proiectului „Vreau la şcoală”.

„Dorim ca prin talentul nostru, pe lângă bucuria adusă prin muzică ascultătorilor, să putem ajuta într-un mod pragmatic pe cei care sunt în lipsă, iar astfel s-a născut ideea acestui concert caritabil”, a declarat Emanuel Suciu, dirijorul Grupului Voces.

Acompaniaţi de organistul Bisericii Negre, Steffen Schlandt, membrii Grupului Voces vor interpreta piese corale din spaţiul american contemporan, precum şi lucrări negro spriritual a cappella. Prin participarea la concert, publicul va reuşi să treacă dincolo de trăirea muzicală, contribuind la implementarea proiectului „Vreau la şcoală” în localităţile Zărneşti, Hăghig şi Apaţa.

Biletele de intrare la concert costă 8 lei şi sunt puse în vânzare la casa de bilete a Bisericii Negre. La finalul concertului se poate face o donaţie suplimentară în urnele special pregătite.

Grupul Voces este un proiect început în anul 2009 de tineri din mai multe oraşe din Transilvania care s-au unit, din aceeaşi pasiune pentru muzică, pentru a aborda piese muzicale religioase din diverse stiluri, aparţinând mai multor culturi şi limbi, în încercarea de a înţelege muzica şi lauda la adresa lui Dumnezeu într-un mod mai complex.

ADRA România a demarat în urmă cu şapte ani proiectul „Vreau la şcoală” prin care doreşte să lupte împotriva abandonului şcolar prematur. În prezent, la nivel naţional, 270 de copii beneficiază de acest program prin care li se asigură condiţiile necesare continuării şcolii.

––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––-

Finalul stagiunii de orgă a Bisericii Negre

Braşov, 23 septembrie 2013 – A 61-a stagiune a concertelor estivale de orgă de la Biserica Neagră a ajuns la final. Concertul care va închide stagiunea 2013 va avea loc marţi, 24 septembrie, de la ora 18.00, şi îi va aduce din nou în faţa publicului pe organiştii braşoveni Paul Cristian, Eckart şi Steffen Schlandt.

Cei trei organişti vor interpreta un program care va cuprinde lucrări de Enescu, Rheinberger, Reger şi Bach, la orga Rupea, orga Hesse şi orga Buchholz.

„Stagiunea din acest an a reconfirmat faptul că Biserica Neagră este un punct de atracţie şi din punctul de vedere al activităţilor muzicale şi în special al muzicii de orgă. Am constatat cu bucurie o creştere a prezenţei medie de la 183 de persoane în anul 2012 la 207 de persoane per concert în acest an. Stagiunea concertelor de orgă a atras până la concertul de închidere 7063 de iubitori ai muzicii sacre, în 34 de concerte susţinute de organişti din ţară şi străinătate ”, a declarat organistul Eckart Schlandt, coordonatorul stagiunii estivale.

Acest ultim concert al stagiunii estivale de orgă nu reprezintă şi finalul activităţilor muzicale din Biserica Neagră pentru anul 2013. Următorul eveniment important este festivalul Musica Coronensis, care va promova şi în acest an muzica şi compozitorii braşoveni, şi care se va desfăşura în perioada 11 – 17 octombrie 2013.

––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––-
Stabat Mater
Concert vocal-instrumental la Râşnov
Braşov, 24 iulie Festivalul Musica Barcensis continuă cu un nou concert la Biserica Evanghelică din Râşnov, sâmbătă, 27 iulie, de la ora 18:00, în compania sopranei Maria Petcu-Catrina şi mezzosopranei Claudia Codreanu.
Acompaniate la orga Prause-Thois de Paul Cristian, cele două soliste vor interpreta lucrarea “Stabat Mater” de Giovanni Battista Pergolesi, ultima şi cea mai mare capodoperă a compozitorului preclasic.
Maria Petcu-Catrina este solistă a Operei Braşov din anul 2003, susţinând recitaluri, concerte şi spectacole de operă şi operetă pe multe scene din ţară şi din Europa, prezentând un consistent repertoriu vocal simfonic ce cuprinde lucrări de Haydn, Haendel, Vivaldi, Bach, Mozart, Fauré ş.a.
Mezzosoprana Claudia Codreanu este absolventă a Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti la clasa profesoarei Georgeta Stoleriu, urmând cursuri de specializare la Viena şi Varna. De-a lungul carierei a susţinut concerte, recitaluri şi spectacole de operă în ţară şi străinătate. În prezent este Lector universitar dr. la Universitatea Naţională de Muzică Bucureşti, secţia canto.
Biletul de intrare la concertele din Râşnov este 4 lei şi se poate procura la intrarea în biserică.

Următorul concert din seria Musica Barcensis va avea loc tot la Biserica din Râşnov, în data de 3 august.

––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––-

Corul Internațional din Canada
în concert la Biserica Neagră

Braşov, 2 iulie 2013 – Corul Internațional din Canada va concerta vineri, 5 iulie, de la ora 18:00, la Biserica Neagră, în cadrul unui proiect muzical româno-canadian. Brașovenii au ocazia de a asculta muzică sacră canadiană sub bagheta dirijorului Michel Brousseau.Parte a turneului pe care corul îl desfășoară în țara noastră, concertul va aduce în fața publicului lucrarea „Grand Messe” a compozitorului canadian contemporan Gilles Vigneault. Corului Internațional din Canada i se vor alătura soprana Corina Klein, mezzosoprana Gabriela Hazarian, tenorul Mihai Irimia şi basul Dan Popescu, iar organistul Bisericii Negre, Steffen Schlandt, va asigura acompaniamentul la orga Buchholz. Cei prezenți la concert vor avea ocazia de a asculta acordurile misei puternic influențată de muzica indigenilor canadieni.Concertul de vineri face parte din turneul pe care corul îl desfășoară în România, acesta debutând în 30 iunie la Constanța și va continua cu încă două concerte la Biserica Sf. Bartolomeu Brașov și Catedrala Sf. Iosif din București.Corul Internațional este alcătuit din coriştii celor patru grupuri muzicale conduse de maestrul candian Michel Brousseau: New World Philharmonic Choir, Les Chanteurs de Sainte-Thérèse, The Ottawa Classical Choir, Tremblant Choir. Aceste coruri își unesc forțele pentru proiecte muzicale de mare amploare și turnee internaționale, interpretând mari lucrări din repertoriul clasic și contemporan.Biletul de intrare costă 8 lei şi poate fi procurat în săptămâna concertului sau începând cu o jumătate de oră înaintea începerii acestuia.
––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––-

 

Festivalul Musica Barcensis, ediţia a IV-a
Concerte de muzică sacră în Cetăţile Ţării Bârsei

 

Brașov, 25 iunie 2013 – A patra ediţie a Festivalului Musica Barcensis se va desfăşura în perioada 28 iunie – 31 august 2013, în bisericile evanghelice din Hărman, Ghimbav, Râşnov şi Prejmer propunându-şi o nouă abordare.

Pentru prima dată în România, un festival de acest gen va fi deschis printr-un eveniment cultural-recreativ: o plimbare cu bicicletele care are ca destinaţie un concert de muzică clasică. „Braşovul pedalează…la concert” este proiectul îndrăzneţ în care braşovenii sunt invitaţi să vină cu bicicletele la acţiunea lunară „Masa Critică”, din data de 28 iunie, ce se va deplasa către cetatea Hărman, unde elevii Liceului de Muzică „Tudor Ciortea” din Braşov vor susţine concertul inaugural.

După acest prim concert, în fiecare sfârşit de săptămână braşovenii şi turiştii sunt invitaţi să ia parte la aceste concerte de muzică sacră, departe de agitaţia urbană, într-un cadru rural-istoric.

Ediţia din acest an, organizată de Fundaţia pentru Cultură şi Patrimoniu Forum ARTE, Bisericile Evanghelice C.A. din Braşov (Biserica Neagră), Hărman, Ghimbav, Râşnov Prejmer şi Festivalul de Film Istoric Râşnov, aduce în faţa publicului 15 concerte menite să valorifice tezaurul patrimonial al zonei.

Pe lângă concertele în care orgi restaurate în ultimii şapte ani îşi pot face auzit sunetul, organizatorii au pregătit un program divers care va cuprinde muzică de cameră în diferite distribuţii, ansambluri vocale şi vocal-instrumentale din ţară şi străinătate.

Coordonat de organiştii Paul Cristian şi Steffen Schlandt, din dorinţa de a imprima un nou suflu în viaţa culturală a Ţării Bârsei, festivalul oferă publicului o alternativă la concertele tradiţionale.

„Braşovul pedalează…la concert” este desfăşurat în parteneriat cu Asociaţia Braşovul Pedalează şi Primăria Braşov şi va începe la ora 17:00, când bicicliştii vor pleca din faţa Primăriei, urmând ca de la ora 18:00 să înceapă concertul.

Organizatori: Fundaţia pentru Cultură şi Patrimoniu Forum ARTE, Biserica Evanghelică C.A. din România – Parohia Braşov (Biserica Neagră), Festivalul de Film Istoric Râşnov, Bisericile Evanghelice C.A din Hărman, Ghimbav, Râşnov şi Prejmer.

Cu sprijinul: Fundaţia Siebenbürgische-Sachsische-Stiftung, Cărtureşti, Asociaţia Braşovul Pedalează, Primăria Municipiului Braşov

Sponsori: Kronospan, Forex, J.F.Furnir, Preh Romania, Magazinul Star, Raiffeisen Bank.

––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––-
Trecutul în centrul atenţiei
Ghidaje tematice în Biserica Neagră pentru braşoveni
Braşov, 10 iunie 2013Biserica Evanghelică C.A. din România – Parohia Braşov are plăcerea de a anunţa deschiderea unei noi serii de ghidaje speciale la Biserica Neagră. În perioada 12 iunie – 26 septembrie, braşovenii care doresc să descopere într-un mod mai special Biserica Neagră, pot lua parte alături de ceilalţi turişti la ghidajele tematice săptămânale.În fiecare zi de miercuri, de la ora 17:00, angajaţii Parohiei vor prezenta ghidaje de o oră pentru grupuri de 20 de persoane, în limba română şi germană.„Sperăm ca aceste ghidaje să reprezinte ocazii în care Biserica Neagră se va dezvălui braşovenilor şi turiştilor mai mult decât un edificiu impozant din punct de vedere arhitectural, prin prezentarea elementelor sale care au marcat existenţa comunităţii Braşovului de-a lungul secolelor”, a declarat Liliana Şelaru, director de program în cadrul Parohiei.
Cei interesaţi pot alege să participe la unul dintre cele patru ghidaje, după următorul calendar:
  • „Voi cânta Domnului cât voi trăi!”. Prezentarea orgii Buchholz – cu Steffen Schlandt, în 12 iunie, 3 iulie, 14 august, 11 septembrie;
  • Covoarele orientale şi stranele din Biserica Neagră: de la obiecte de folosinţă la simboluri ale statutului social – cu Richard Sterner, în 19 iunie, 24 iulie, 21 august, 25 septembrie;
  • „Lumea înălţimilor”. Prezentare turn, clopote şi acoperiş – cu Liliana Şelaru, în 26 iunie, 17 iulie, 7 august, 4 septembrie;
  • „Strigă în gura mare, nu te opri! Înalţă-ţi glasul ca o trâmbiţă”. Biserica Neagră, spaţiu liturgic evanghelic – cu preotul Peter Demuth în 10 iulie, 31 iulie, 28 august, 18 septembrie.

Biletul pentru ghidajele speciale este 8 lei, iar participarea se face pe bază de înscriere prealabilă până la ora 15:00 în ziua ghidajului la sediul Parohiei, Piaţa Sfatului 17, telefonic: 0268511824 / 0722325614 sau prin e-mail: guide@biserica-neagra.ro.

––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––-

Stagiunea concertelor estivale de orgă la Biserica Neagră

Braşov, 31 mai 2013 – A 61-a stagiune a concertelor estivale de orgă de la Biserica Neagră va fi deschisă marţi, 4 iunie 2013, prin concertul inaugural ce se va desfăşura începând cu ora 18:00.

Pentru concertul de deschidere a stagiunii din acest an organiştii braşoveni Paul Cristian, Hans Eckart Schlandt şi Steffen Schlandt, au pregătit un program special ce va fi interpretat la trei instrumente istorice: orga Buchholz, orga din Buneşti şi orga din Rupea ce se găsesc în acest moment în Biserica Neagră.

Continuând tradiţia concertelor estivale de orgă ce datează din anul 1953, Biserica Evanghelică C.A. din România – Parohia Braşov a pregătit publicului braşovean şi turiştilor, în stagiunea anului 2013, un număr de 35 de concerte ce se vor desfăşura în perioada 4 iunie –  24 septembrie. Concertele vor avea loc în fiecare marţi, de la ora 18:00 – pentru lunile iunie şi septembrie, şi în fiecare marţi, joi şi sâmbătă, de la aceeaşi oră – pentru lunile iulie şi august.

Pe parcursul stagiunii, alături de organiştii braşoveni, vor mai concerta muzicieni din ţară şi străinătate, care vor prezenta un program muzical divers. „Pe minunata orgă Buchholz (1839) se poate interpreta de fapt întreaga literatură organistică. Comparând stagiunile organistice începând din 1953 şi până astăzi constatăm o mare diversitate: stagiuni mai bogate ca număr de concerte, concerte combinate – muzică vocală sau instrumentală acompaniată de orgă şi repertorii variate”, a declarat maestrul Hans Eckart Schlandt, coordonatorul stagiunii.

Concertele durează, în medie, 30 de minute, iar biletul de intrare este de 8 lei. Patru lei din fiecare bilet vândut vor merge direct în fondul ce are ca scop susţinerea activităţii de restaurare a orgilor istorice. Anul acesta banii vor fi direcţionaţi către proiectul restaurării orgii din Hamba.

––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––-

Muzică americană în Biserica Neagră

Braşov, 14 mai 2013 Biserica Neagră va fi gazda concertului coral susţinut de ansamblul The Southern Chorale al Universităţii Southern Mississippi (SUA) sâmbătă, 18 mai, de la ora 18:00.

Parte a turneului pe care corul îl desfăşoară în România şi Ungaria, concertul cu titlul „American A Capella” propune publicului braşovean un program cu piese a capella din repertoriul american. Cei prezenţi în Biserica Neagră vor avea şansa de a asculta lucrări ale unor compozitori ca Bernstein, Barber, Lauridsen, Thompson, precum şi melodii tradiţionale sau spirituals.

Condus de către dirijorul Gregory Fuller, The Southern Chorale este principalul ansamblu al Universităţii Southern Mississippi care a întreprins turnee în Anglia, Franţa, Mexic şi Jamaica. Turneul din ţara noastră cuprinde reprezentaţii în Timişoara, Sibiu, Sighişoara şi Cluj-Napoca, unde vor încheia printr-un concert alături de corul şi orchestra Filarmonicii de Stat “Transilvania”.

Biletul de intrare costă 8 lei şi poate fi procurat în săptămâna concertului sau începând cu o jumătate de oră înaintea începerii acestuia.

––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––-
Concert la patru orgi în Biserica Neagră
Braşov, 24 aprilie 2013 Iubitorii muzicii de orgă, dar şi turiştii care se vor afla sâmbătă, 27 aprilie 2013, în Braşov, au ocazia de a participa la un concert special găzduit de Biserica Neagră. Începând cu ora 18:00 şapte organişti vor cântata la cele patru orgi din lăcaşul de cult.
Concertul îi va aduce laolaltă pe muzicienii Erich Türk (Cluj-Napoca), Dan Racoveanu (Bucureşti), Marcel Costea (Bucureşti), Horia, Elena şi Paul Cristian (Braşov), Eckart şi Steffen Schlandt (Braşov), care vor interpreta piese de orgă din diferite ere şi stiluri muzicale. Publicul prezent va avea ocazia de a auzi cele patru instrumente care se află în acest moment în Biserica Neagră: orga Buchholz (1839), orga Hesse (1861), orga din Rupea (1699) şi orga din Buneşti (1805).
Concertul, care va beneficia de o proiecţie video a celor patru instrumente, reprezintă un moment de bun-rămas pentru orga de la Buneşti. După cei patru ani în care a fost adăpostită de Biserica Neagră, această orgă va fi mutată permanent la Biserica Sf. Martin.
În acelaşi timp, organizarea acestui eveniment muzical reflectă bogata activitate de restaurare a Atelierului de Construcţii de Orgi şi Tâmplărie de la Hărman. Toate cele patru orgi din Biserica Neagră au trecut prin mâinile meşterilor Ferdinand Stemmer şi Barbara Dutli, care au reuşit să le readucă la valoarea lor de odinioară.
Biletul de intrare costă 8 lei şi poate fi procurat în săptămâna concertului sau începând cu o jumătate de oră înaintea începerii acestuia. De asemenea, organizatorii reamintesc publicului că în Biserica Neagră temperatura este încă scăzută în această perioadă a anului.

––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––-

Organistul Catedralei din Strasbourg în concert la Biserica Neagră

Braşov, 16 aprilie 2013 Pascal Reber, organist co-titular la celebra orgă a Catedralei din Strasbourg (Franţa), va concerta vineri, 19 aprilie, de la ora 18:00, la Biserica Neagră.

Organistul francez se află la Braşov cu ocazia parteneriatului cultural internaţional dintre Liceul de Muzică „Tudor Ciortea” şi Ecole De Musique et d’Art de Ferrette (Franţa), prin care profesorii şi elevii celor două instituţii de învăţământ vor avea un schimb de experienţă prin realizarea în comun a unor concerte şi activităţi metodice de specialitate.

Concertul de la Biserica Neagră este unul dintre aceastea, iar cei prezenţi vor avea ocazia de a asculta lucrări de J.S. Bach, C. Franck, C.M. Widor şi câteva improvizaţii la orga Buchholz, fiind în acelaşi timp şi o demonstraţie pentru elevii clasei de orgă.

Pascal Reber este, din anul 2002, organist co-titular la orga mare a Catedralei din Strasbourg, având în acelaşi timp o intensă activitate solistică şi pedagogică. A susţinut numeroase concerte în Franţa şi în ţări precum Germania, Elveţia, Olanda, Ungaria, Anglia şi Japonia, fiind recunoscut pentru practica improvizaţiei. Cu această ocazie se va adăuga palmaresului său şi prezenţa în ţara noastră, la Braşov, prin concertul la orga mare a Bisericii Negre.

Biletul de intrare costă 8 lei şi poate fi procurat în săptămâna concertului sau începând cu jumătate de oră înaintea începerii acestuia.

––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––-

Elevii braşoveni sunt aşteptaţi la „Ora de Biserica Neagră”

Braşov, 26 martie 2013 Cu ocazia programului naţional „Să ştii mai multe, să fii mai bun!”, în perioada 2 – 5 aprilie Biserica Evanghelică C.A. din România – Parohia Braşov pune la dispoziţia profesorilor şi elevilor un program special de vizitare şi ghidaje în Biserica Neagră.

De marţi până vineri programul de vizitare va fi prelungit până la ora 19:00, iar tineri voluntari vor realiza ghidaje gratuite pentru grupurile de elevi din jumătate în jumătate de oră începând cu ora 10:00. În zilele de marţi, miercuri şi joi, de la ora 12:00 la 12:20, organiştii Bisericii Negre vor oferi scurte recitaluri la orga Buchholz pentru grupurile care se vor afla în incinta bisericii în acest interval.

„După experienţa anului trecut, când foarte multe grupuri de elevi au vizitat Biserica Neagră în acea săptămână altfel, am găsit potrivit să venim în întâmpinarea dascălilor prin oferirea unui program special pentru această perioadă. ’Ora de Biserica Neagră’ va începe doar de marţi, 2 aprilie, deoarece luni biserica va fi închisă în a doua zi a Paştelui evanghelic”, a declarat preotul Peter Demuth.

Costul biletului de intrare pentru elevi este de 2 lei.

Începutul lunii aprilie marchează şi trecerea la programul de vară al Bisericii Negre. Edificiul va putea fi vizitat de marţi până sâmbătă de la ora 10:00 la 19:00 şi duminca de la 12:00 la 19:00.

–––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

Program prelungit de vizitare la Biserica Neagră
cu ocazia FOTE 2013

 Braşov, 14 februarie 2013 Biserica Evanghelică C.A. din România – Parohia Braşov anunţă prelungirea programului de vizitare a Bisericii Negre pe perioada desfăşurării Festivalului Olimpic al Tineretului European (FOTE) 2013.

Astfel, în perioada 16 – 22 februarie, programul de vizitare va fi prelungit cu două ore zilnic, Biserica Neagră fiind deschisă publicului în intervalul 10:00 – 17:00, inclusiv luni, 18 februarie. Delegaţiile oficiale care doresc să viziteze edificiul vor beneficia de ghidaje gratuite oferite de angajaţii Parohiei.

De asemenea, din dorinţa de a sprijini acest eveniment important pentru Braşov, Biserica Evanghelică C.A. din România – Parohia Braşov şi Primăria Braşov au încheiat un contract de folosinţă gratuită a arenei Liceului cu Program Sportiv („Arena Ţiriac”) în vederea desfăşurării festivităţii de deschidere a FOTE 2013.

–––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

Biserica Neagră trece la programul de iarnă

Braşov, 30 octombrie 2012 – Începând cu 1 noiembrie 2012, vizitarea Bisericii Negre se va face după programul de iarnă, conform anunţului din luna mai făcut de Biserica Evanghelică C.A. din România – Parohia Braţov. Astfel programul de vizitare va fi de marţi până sâmbătă de la ora 10:00 la 15:00, iar duminica de la ora 12:00 la 15:00, lunea biserica fiind închisă.

Biserica Neagră va fi închisă vizitatorilor în următoarele zile: 31 octombrie, 6 şi 7 noiembrie, 24, 25, 26 şi 31 decembrie; însă va fi deschisă spre vizitare de sărbătorile legale care nu cad în ziua de luni, cum ar fi  1 decembrie.

„Previziunile noastre în ceea ce priveşte afluxul de vizitatori în diferitele perioade ale anului s-au confirmat şi astfel în intervalul mai – octombrie 2012 Biserica Neagră a fost vizitată de aproximativ 149.000 turişti, cu 25.000 mai mulţi decât în aceeaşi perioadă a anului trecut. S-a observat o scădere considerabilă a numărului de vizitatori în luna octombrie faţă de lunile precedente, trecerea la programul de iarnă ţinând astfel cont şi de eficienţa programului de lucru al angajaţilor, având în vedere şi faptul că pe perioada rece temperatura ajunge şi la zero grade Celsius în biserică”, a declarat prim-preotul Christian Plajer.

În continuare turiştii care doresc să plece cu o amintire de la Biserica Neagră pot achiziţiona fotocardul, pe suport USB, care conţine o colecţie de 70 de poze digitale la mare rezoluţie şi o panoramă interioară a bisericii, la preţul de 40 lei de la casa de bilete.

–––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––
Ghidaje gratuite în şantierul arheologic
din curtea Bisericii Negre
Braşov, 24 octombrie 2012 – Biserica Evanghelică C.A. din România – Parohia Braşov invită toţi doritorii să descopere alături de arheologi urmele trecutului prezente în curtea Bisericii Negre. În fiecare joi, începând cu data de 25 octombrie, se vor putea face vizite cu ghidaje gratuite pe şantierul arheologic, între orele 16:00 – 17:30.
Cercetările arheologice din Curtea Johannes Honterus pregătesc terenul  pentru reamenajarea spaţiului din jurul Bisericii Negre. Începute încă din luna aprilie, acestea au avansat pe latura de nord a bisericii, în jurul corului şi se află acum pe partea de sud, între casa parohială şi biserică.Cercetările au scos la iveală vestigii deosebit de importante pentru cunoaşterea istoriei Bisericii Negre şi implicit a oraşului Braşov. Participanţii la ghidaje vor afla detalii despre urmele găsite ale unor locuinţe dacice: vetre, material ceramic, sau ale aşezării de locuinţe adâncite din pământ, construite pe o structură din lemn ce aparţine primilor colonişti saşi care s-au aşezat în vatra actuală a oraşului, în jurul anului 1200. Braşovenii au ocazia de a descoperi detalii despre urmele mănăstirii premonstratense, menţionată în documente la începutul secolului al XIII-lea şi despre cele aproximativ 1000 de morminte cercetate până în prezent ale cimitirului ce datează din evul mediu.
–––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––
Concert caritabil la Biserica Neagră
19 octombrie 2012– Biserica Neagră va găzdui miercuri, 24 octombrie, de la ora 18:00, concertul susţinut de corul „John Powell Singers” (Anglia), concert caritabil pentru sprijinirea fundaţiei Rafael din Codlea.Corul John Powell Singers reprezintă o parte importantă a scenei muzicale din Manchester de aproape 30 de ani, devenind în acest timp un cor de camera de aproximativ 35 voci care de trei – patru ori pe an susţine concerte, cântă în cadrul serviciilor religioase, concertele lor fiind transmise pe postul de radio BBC. Repertoriul corului este foarte variat incluzând piese a capella, create special pentru concertele lor. Călătoria bienală în străinatate este un element foarte important în cadrul corului: membrii corului investesc o săptămână pentru a cânta peste hotare, considerând aceasta o oportunitate de a prezenta audienţelor străine ce e mai bun din muzica britanică şi învăţând ceva din cultura muzicală a ţării. În acest an doresc să dedice încasările concertului din Braşov unei organizaţii caritabile.Fundaţia Rafael din Codlea urmăreşte susţinerea şi promovarea celor mai eficiente modalităţi de ingrijire, educare, orientare, formare, integrare în comunitate şi bunăstarea persoanelor cu dizabilităţi.Accesul în Biserica Neagră se va face începând cu ora 17:30, până la începerea concertului, iar biletul de intrare costă 10 lei – sumă ce va fi folosită pentru sprijinirea fundaţiei Rafael.
–––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––
Zilele Europene ale Patrimoniului la Braşov
4-5 octombrie 2012
Braşov, 2 octombrie – Locuri familiare şi totuşi neştiute sau inaccesibile publicului larg îşi vor primi admiratorii în cadrul unui eveniment organizat sub egida Zilelor Europene ale Patrimoniului, intitulat “Porţi deschise – Povestea caselor. Povestea locurilor.” Organizatorii propun cu această ocazie o incursiune în culisele restaurării şi arheologiei.
Este al doilea eveniment organizat anul acesta sub semnul patrimoniului cultural de către Biserica Evanghelică C. A. din România – Parohia Braşov, alături de Fundaţia Forum ARTE, după Concertul Viv’Arte din 4 august transmis live din Biserica Neagră în Piaţa Sfatului. De această dată, publicul este invitat să viziteze clădiri şi situri din acelaşi perimetru  istoric, aflate în curs de restaurare.
Pe de o parte, se deschid porţile imobilului din Piaţa Sfatului nr. 16, monument istoric de prim rang, a cărui principală atractivitate o constituie picturile murale renascentiste din interior. Fiind în renovare de mai mulţi ani, atât clădirea cât şi informaţiile despre viitoarea destinaţie a acesteia au fost până acum inaccesibile publicului. Renovarea încăperilor din parterul casei din faţă se va încheia în toamna anului 2012, urmând ca pe parcursul lunilor de iarnă să fie restaurate picturile murale, iar anul viitor clădirea să fie dată în folosinţă ca şi edificiu cultural.
Pe de altă parte, se deschid porţile virtuale de acces la Proiectul de restaurare şi reamenajare a Curţii Johannes Honterus. Lucrările de restaurare, începute în primăvara acestui an cu ample cercetări arheologice, au stârnit un interes major, dar şi opinii controversate din partea cetăţenilor oraşului şi a turiştilor. Şantierul, delimitat printr-un gard de protecţie, la fel ca şi mare parte a informaţiilor aferente, rămâne în mod firesc inaccesibil publicului pe perioada lucrărilor. Tocmai de aceea este importantă înţelegerea acestui proiect, inovativ în felul său, care se constituie într-un exemplu pozitiv rar întâlnit în reamenajarea spaţiilor publice orăşeneşti din ţară.
Ziua porţilor deschise include şi o serie de prelegeri despre trecutul, prezentul şi viitorul acestor valoroase obiective de patrimoniu, făcând cunoscute publicului dovezile istorice ale acestui spaţiu urban. Vor fi prezentate: stadiul actual al conservării frescelor, rezultatele parţiale ale săpăturilor arheologice, reperele arhitectonice ale incintei care stau la baza proiectului şi vor determina viitoarea înfăţişare a curţii. Prin acest eveniment se urmăreşte transparenţa proiectelor şi motivarea braşovenilor spre înţelegerea acestora ca pe un scop unitar de interes public.
Evenimentul debutează joi, 4 octombrie, ora 12.00 la Muzeul Civilizaţiei Urbane a Braşovului cu vernisajul expoziţiei „Biserica Evanghelică Sf. Martin – Arheologie, arhitectură, restaurare”. Expoziţia realizată de către Asociaţia Culturală Hieronymus (în colaborare cu Muzeul de Etnografie Braşov, Biserica Evanghelică C. A. din România – Parohia Braşov şi Direcţia pentru Cultură, Culte şi Patrimoniul Cultural Naţional Braşov), se axează pe prezentarea rezultatelor cercetărilor întreprinse prealabil restaurării Bisericii de pe Dealul de Jos, etalând o serie de obiecte inedite provenind din cercetarea arheologică efectuată. Între orele 16.30-18.00 urmează vizite pe şantierul arheologic din Curtea Johannes Honterus, ghidate chiar de către arheologii implicaţi în acest proiect.
Vineri, 5 octombrie, vor avea loc vizite sub îndrumarea unui ghid la Casa cu fresce din Piaţa Sfatului nr. 16 (orele 10.00-19.00), alături de o serie de prezentări pe tema „Patrimoniu – Tradiţie – Restaurare” în imobilul din Piaţa Sfatului 18, la subsol (orele 10.00-16.00). În paralel, la locaţia Curtea J. Honterus nr. 2 vor avea loc prelegeri pe aceeaşi temă în limba germană. Între orele 10.00 şi 19.00 Biserica Neagră va putea fi vizitată gratuit. La final, începând cu ora 19.00 în casa din Piaţa Sfatului nr. 16 va avea loc un concert de jazz sustinut de „The Power of 3”.
Partenerii evenimentului sunt: Asociaţia Haus Kronstadt, Asociaţia Salvaţi Centrul Istoric a Braşovului, Primăria Municipiului Braşov, Asociaţia Hieronymus, Muzeul de Etnografie Braşov – Muzeul Civilizaţiei Urbane a Braşovului, Direcţia pentru Cultură, Culte şi Patrimoniul Cultural Naţional Braşov.
–––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

Orga din Rupea mai are nevoie de 3.500 de euro pentru a-şi recăpăta sunetul

Braşov, 13 septembrie 2012 În această săptămână, orga din Rupea, instalată în Biserica Neagră, îşi va recăpăta primele sunete după ani de tăcere, sub mâinile maestrului constructor de orgi Ferdinand Stemmer. Această ultimă etapă a restaurării se apropie de final, dar are nevoie urgentă de sprijin financiar pentru ca orga să poată fi inaugurată în luna octombrie.

Pentru încheierea restaurării orga are nevoie de 10.000 de euro, din care, până în prezent, s-au strâns doar 1.500, bani donaţi de compania braşoveană BITSoftware. Concertul aniversar din cadrul zilelor Viv’Arte, care a avut loc în data de 4 august în Piaţa Sfatului a adus încă odată în atenţia publicului larg acest instrument valoros şi a reuşit să impresioneze oamenii de afaceri braşoveni, astfel că un investitor privat, care a dorit să rămână anonim, s-a angajat că va dubla orice sumă donată pentru a acoperi cei 10.000 euro. Valoarea întregului proiect se ridică la suma de 33.514 euro.

„Credem că este important ca firmele private să susţină dezvoltarea muzicală şi culturală a Braşovului. Ne dorim un oraş viu, mai frumos, în care arta este preţuită la adevărata ei valoare. Suntem bucuroşi că am putut contribui la restaurarea acestui instrument istoric şi vom continua să încurajăm şi să sprijinim astfel de iniţiative”, a declarat Anca Cazacu, Marketing Manager BITSoftware.

Implicat în acest proiect, organistul Steffen Schlandt a declarat că „orga din Rupea merită atenţia noastră specială şi tot efortul pentru a o readuce la viaţă. Dacă noi braşovenii vom reuşi să strângem restul de 3.500 de euro, atunci finanţarea este asigurată, prin bunăvoinţa sponsorului care a dorit să rămână anonim. Biserica Evanghelică C.A. din România – Parohia Braşov, coordonatorul proiectului, este recunoscătoare faţă de persoanele şi companiile care au sprijinit deja aceste lucrări şi avem încrederea că se vor alătura mai mulţi demersului nostru”.

Toţi cei care doresc să sprijine acest proiect, îşi pot manifesta intenţia contactând secretariatul la adresa de e-mail info@biserica-neagra.ro, prin telefon la numărul 0268 511 824,  sau pot depune donaţiile direct în contul Bisericii Evanghelice C.A din România – Parohia Braşov, nr. RO66RZBR0000060004749489, deschis la Raiffeisen Bank – Agenţia Piaţa Sfatului Braşov, cu menţiunea „Pentru orga Rupea”.

–––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––
Cor braşovean reprezintă România la
Festivalul Internaţional „Donaufest” în Germania
Braşov, 8 iulie 2012 – Corul de Tineret Bach al Bisericii Negre (Jugendbachchor) va reprezenta România la Festivalul Internaţional “Donaufest” de la Ulm (Germania), în perioada 10-15 iulie. Festivalul bianual reuneşte artişti şi spectatori din ţările riverane Dunării, în dorinţa de a aduce împreună oamenii diferitelor culturi.
Jugendbachchor a fost invitat să participe la proiectul marelui concert final al festivalului, alături de alte patru coruri: Corul „Moldova” din Chişinău, Corul de Tineret „Lautitia” din Debrecen (Ungaria), Corul de copii şi tineri Ulm şi Corul de tineri al Münsterkantorei (Ulm). Împreună vor interpreta, alături de trei solişti şi acompaniaţi de o orchestră simfonică, lucrarea „Gloria” de Antonio Vivaldi, sub conducerea dirijorului Hans de Gilde.
„Suntem onoraţi să reprezentăm Braşovul şi România la acest festival prestigios. Respectând diversitatea etnică şi culturală din Transilvania, vom interpreta, la cererea organizatorilor, piese corale aparţinând folclorului românesc, săsesc şi maghiar, precum şi lucrări sacre din repertoriul corului”, a declarat dirijorul Steffen Schlandt.

Jugendbachchor, sau Corul de Tineret Bach al Bisericii Negre, s-a format în anul 1993 la iniţiativa dirijorului de atunci Eckart Schlandt şi este un ansamblu format din corişti de trei etnii şi şase confesiuni. Din anul 2004 el este condus de dirijorul Steffen Schlandt, alături de care a susţinut numeroase concerte în ţară şi străinătate. Multe dintre concertele corului susţin activitatea de restaurare a orgilor istorice din Transilvania, prin strângerea de fonduri.

–––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

The Danish Boys Choir concertează la Biserica Neagră

Braşov, 4 iulie 2012Biserica Neagră va găzdui luni, 9 iulie, de la ora 18:00, concertul susţinut de The Danish Boys Choir (Corul Danez de Băieţi), ce va sta sub titlul „Prin harul Domnului nostru”.

Programul concertului va reprezenta o călătorie muzicală prin Danemarca şi Europa, exprimând, prin creaţiile diferiţilor compozitori, frumosul şi variaţia credinţei creştine: îndoială, frustrare, bucurie şi recunoştinţă faţă de Dunmezeu.

Corul, condus de dirijoarea Kristine Vad, a fost fundat în anul 1943 şi este compus din băieţi cu vârste între 9 şi 15 ani. Este unul dintre cele mai cunoscute coruri de tineri în Danemarca, având concerte individuale regulate şi fiind angajat permanent la Opera din Copenhaga. Alteţa Sa Regală, Prinţul Joachim al Danemarcei, este protectorul corului.

Accesul în Biserica Neagră se va face începând cu ora 17:30, până la începerea concertului, iar biletul de intrare este 5 lei.

–––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––-

Festivalul Musica Barcensis, ediţia a III-a

Concerte de muzică sacră în Biserici Evanghelice din Ţara Bârsei

Braşov, 3 iulie 2012 – Bisericile Evanghelice C.A. din Hărman, Râşnov şi Ghimbav organizează cea de-a III-a ediţie a festivalului Musica Barcensis, ce se va desfăşura în perioada 6 iulie – 26 august 2012.

Ca şi în primele ediţii, festivalul doreşte şi anul acesta să valorifice tezaurul de instrumente istorice, prin concerte în care orgi restaurate în ultimii şase ani îşi pot face auzit glasul. Coordonatorii festivalului, organiştii braşoveni Paul Cristian şi Steffen Schlandt, au invitat alături de ei colegi din regiunea Braşovului, precum şi tineri muzicieni sau invitaţi din ţară (Bucureşti, Cluj-Napoca, Sibiu) şi străinătate (Germania). Concertele vor avea loc în bisericile evanghelice fortificate din Hărman, Râşnov şi Ghimbav, adăugându-se, în luna august, Prejmer prin concertele din cadrul festivalului Diletto Musicale.

„Festivalul doreşte să propună braşovenilor şi turiştilor o plimbare  muzicală în regiune, cu îmbinarea muzicii cu spaţiul patrimonial”, a declarat Paul Cristian.

Concertul de deschidere al ediţiei din acest an, ce va avea loc vineri, 6 iulie, de la ora 18:00, la Hărman, va fi susţinut de către tineri muzicieni braşoveni: elevii violonişti ai Liceului de Muzică „Tudor Ciortea” Braşov. Acompaniaţi la orgă de Steffen Schlandt, aceştia vor interpreta lucrări de Mendelssohn, Wieniawski, Vivaldi, Mozart şi  Tartini.

„Lucrarea cea mai interesantă va fi concertul pentru patru viori de Antonio Vivaldi, lucrare deosebit de atrăgătoare şi inedită. Prin implicarea tinerilor artişti, dorim să invităm şi publicul tânăr să-i urmărească colegii lor în primii paşi pe scena unui festival”, a declarat Steffen Schlandt.

La concertele din Hărman şi Ghimbav intrarea este liberă, iar la Râşnov biletul de intrare este 4 lei (2 lei cu reducere elevi/studenţi).

Programul concertelor – MUSICA BARCENSIS 2012
 
RMAN
6 iulie, ora 18:00 – Tineri muzicieni în concert
3 august, ora 18:00 – Ansamblu cameral alături de Ilse Maria Reich (orgă)
 
RÂŞNOV
7 iulie, ora 18:00 – Quartetto Dolce (Codlea)
14 iulie, ora 18:00 – Vioară şi orgă: Elena şi Horia Cristian
20 iulie, ora 18:00 – Concert de orgă: Amalia Goje (Cluj-Napoca)
28 iulie, ora 18:00 – Concert de orgă: Paul Cristian
4 august, ora 18:00 – Ansamblu cameral alături de Ilse Maria Reich (orgă)
11 august, ora 18:00 – Ansamblul de copii şi tineri Canzonetta
25 august, ora 18:00 – Concert de orgă: Paul Cristian
 

GHIMBAV
21 iulie
, ora 18:00 – Concert de orgă: Amalia Goje (Cluj-Napoca)
18 august
, ora 18:00 – Sopran şi orgă: Cristina Radu şi Christine Chiriac

–––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––-

Oferta culturală estivală de la Biserica Neagră

Braşov, 31 mai 2012Biserica Evanghelică C.A. din România – Parohia Braşov are plăcerea de a anunţa deschiderea celei de-a 60-a Stagiuni a concertelor estivale de orgă, a expoziţiei temporare „Din tainele atelierului de restaurare” la Biserica Neagră şi noua ofertă de ghidaje tematice săptămânale. Începând cu 5 iunie, vizitatorii vor avea ocazia să descopere sunetele orgilor bisericii şi să afle mai multe despre valoroasele covoare anatoliene.

Stagiunea anului 2012 propune publicului braşovean şi turiştilor un număr de 36 de concerte care vor avea loc în perioada 5 iunie –  25 septembrie. Programul concertelor păstrează formatul ultimilor ani: în fiecare marţi, de la ora 18:00, pentru lunile iunie şi septembrie, şi în fiecare marţi, joi şi sâmbătă, de la aceeaşi oră, pentru lunile iulie şi august. Concertele durează, în medie, 30 de minute, iar biletul de intrare este de 8 lei, cei interesaţi având la dispoziţie un abonament cu 5 bilete, la preţul de 30 lei. Concertele se desfăşoară pe timpul noului program de vizitare al Bisericii Negre.

„În luna august va avea loc un concert aniversar extraordinar care va fi transmis în direct în Piaţa Sfatului, prin care dorim să marcăm împliniriea a 60 de ani de la debutul concertelor estivale de orgă la Biserica Neagră”, a declarat organistul Steffen Schlandt.

Expoziţia temporară va fi deschisă în perioada 5 iunie-30 octombrie şi este dedicată proiectului de restaurare a unui covor din colecţia Parohiei, încheiat cu succes în anul 2011 la Muzeul de Artă Islamică din Berlin. Pe lângă covorul expus, se vor amenaja panouri cu text şi fotografii ce vor ilustra istoria colecţiei şi a conservării ei şi vor explica metoda de restaurare aplicată în cazul acestui covor.

„Prin această expoziţie vizitatorii au acces virtual într-un spaţiu de regulă închis publicului, cel al atelierului de restaurare, şi au ocazia să descopere în ce constă repararea unui obiect istoric valoros, în acest caz a unui covor”, a declarat Ágnes Ziegler, conservator opere de artă.

În perioada 6 iunie-26 septembrie, angajaţii Parohiei vor oferi ghidaje pe teme inedite precum: „Stranele şi ordinea şederii în Biserica Neagră”, „Orga Buchholz”, „Covoarele otomane”, „Turnul, clopotele şi structura acoperişului”, „Biserica Neagră – spaţiu bisericesc evanghelic lutheran” sau „Istoria reconstrucţiei bisericii după marele incendiu”. Acestea vor fi suţinute în fiecare miercuri de la ora 17:00 şi se vor derula pentru grupuri de douăzeci de persoane, în limba română şi germană, costul participării la ghidaje fiind echivalentul unui bilet de intrare în biserică, iar participarea se face pe bază de înscriere prealabilă la sediul Parohiei, Piaţa Sfatului 17, telefonic: 0268511824 sau prin e-mail: info@biserica-neagra.ro.

–––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––-

Noul program de vizitare al Bisericii Negre

Braşov, 26 aprilie 2012 – Începând cu 1 mai 2012, vizitarea Bisericii Negre se va face după un nou program, conceput special de conducerea Bisericii Evanghelice C.A. din România – Parohia Braşov pentru a răspunde cererilor şi aşteptărilor turiştilor. Noutăţile au în vedere modificări ale zilelor şi orelor de vizitare, precum şi diversificarea ofertelor turistice.

Cea mai importantă modificare o constituie zilele de vizitare, care vor fi: de marţi până duminică, iar luni închis. Pe timpul verii Biserica Neagră va fi deschisă până la ora 19:00, concertele de orgă fiind integrate în program. Astfel, pentru anul în curs programul de vizitare este următorul:
•    lunile mai – octombrie (program de vară), de marţi până sâmbătă între orele 10:00-19:00, iar duminica între orele 12:00-19:00;
•    lunile noiembrie – aprilie (program de iarnă), de marţi până sâmbătă între orele 10:00-15:00, iar duminica între orele 12:00-15:00.

Biserica Neagră va fi închisă vizitatorilor cu ocazia sărbătorilor evanghelice (17 şi 27 mai, 31 octombrie, 6 şi 7 noiembrie, 24, 25, 26 şi 31 decembrie), însă va fi deschisă spre vizitare de sărbătorile legale care nu cad în ziua de luni (1 mai, 15 august, 1 decembrie).

„Dorim ca prin aceste schimbări să venim în întâmpinarea aşteptărilor turiştilor, mai ales prin deschiderea bisericii duminica. Fiind un lăcaş de cult în care slujbele continuă să se desfăşoare săptămânal, Biserica Neagră este mai mult decât un edificiu important pentru Braşov: este inima unei comunităţi religioase. De aceea, sperăm ca turiştii să înţeleagă faptul că biserica va fi închisă pentru două ore când se vor oficia cununii, botezuri şi alte ceremonii religioase”, a declarat preotul Peter Demuth.

Pentru toţi turiştii care doresc să plece cu o amintire de la Biserica Neagră, a fost conceput un fotocard, ce conţine o colecţie de  70 de poze digitale la mare rezoluţie şi o panoramă interioară a bisericii. Acest card pe suport USB va putea fi achiziţionat pentru suma de 40 lei de la casa de bilete.

Începând din aceată vară şi ofertele turistice se îmbogăţesc, introducându-se ghidajele tematice, disponibile în patru limbi (română, germană, engleză şi maghiară), şi expoziţii tematice în spaţiile expoziţionale ale bisericii.

–––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––-

Copiii prezintă patimile lui Isus Hristos  la Biserica Neagră

În cadrul programului naţional „Şcoala altfel”, între 1 – 6 aprilie, Biserica Evanghelică C.A. din România-Parohia Braşov şi Liceul Teoretic „Johannes Honterus” au colaborat în vederea realizării unui proiect artistic, care va prezenta ultimele zile din viaţa lui Isus Hristos, în care copiii vor fi protagonişti. Rezultatul proiectului va putea fi văzut vineri, 6 aprilie 2012, în cadrul a două slujbe speciale în Biserica Neagră, de la ora 11:00, pentru elevii şi profesorii liceului, şi de la ora 17:00, pentru membrii comunităţii evanghelice şi părinţii elevilor.

La realizarea acestui proiect au contribuit preotul Martin Meyer, profesor de religie la Liceul „Johannes Honterus”, organista Ingeborg Acker, dirijoarea ansamblului „Canzonetta” şi organistul Steffen Schlandt. Coordonatorii proiectului au dorit ca în Săptămâna Mare (după calendarul catolic şi evanghelic) elevii să înveţe şi să înţeleagă altfel, prin dramaturgie şi muzică, patimile Mântuitorului.

Proiectul artistic se bazează pe mărturia biblică a patimilor, aşa cum se găseşte scris în Evanghelii, dar include şi elemente din cercetările recente asupra vieţii lui Isus şi istoria romană. Acest aspect doreşte să trezească atât în elevi cât şi în public, pe lângă trăirea religioasă, şi înţelegerea contextului istoric al experienţei crucificării.

În timpul scenelor dramaturgice şi muzicale vor fi proiectate imagini cu diferite clădiri reprezentative din Braşov, în loc de decor. Costumele pe care micii actori le vor purta au fost concepute de către elevi şi create cu ajutorul cercului de lucru manual găzduit de Forumul Democrat al Germanilor din Braşov.

Slujbele şi prezentările artistice vor fi în limba germană, iar intrarea este liberă.

–––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––-

Au început lucrările de reabilitare şi amenajare

a Curţii Johannes Honterus (curtea Bisericii Negre)

În prezenţa primarului municipiului Braşov, d-nul George Scripcaru şi a prim-preotului Bisericii Evanghelice C.A. din România-Parohia Braşov, d-nul Christian Plajer, marţi, 03 aprilie 2012, au început lucrările de reabilitare şi amenajare a curţii Bisericii Negre (Curtea Johannes Honterus).

Acest proiect este derulat de către Asociaţia „Salvaţi centrul istoric al Braşovului”, având ca membrii Primăria Municipiului Braşov şi Biserica Evanghelică C.A. din România-Parohia Braşov.

Lucrările de reabilitare se vor desfăşura în mai multe etape şi sunt programate a se finaliza în toamna acestui an. Etapizarea lucrărilor constă în desfăşurarea studiilor arheologice, înlocuirea reţelelor, execuţia straturilor de suport şi, la final, execuţia pavimentului. În principal este prevăzută înlocuirea pavimentului existent cu unul nou, din pietriş fin şi piatră de nisip, şi reabilitarea unor elemente de pavaj şi rigole. Pavimentul nou va semăna cu cel existent, păstrându-se astfel caracterul aparte al locului. De asemenea, este prevăzută amplasarea unor obiecte de mobilier urban şi reabilitarea iluminatului public, care se va încadra în acest ansamblu arhitectural.

Prim-preotul Christian Plajer a declarat că „proiectul reabilitării Curţii Johannes Honterus este o piatră de hotar în procesul punerii în valoare a locurilor istorice ale acestui oraş. Prin concursul de arhitectură, această sarcină a fost încredinţată celor mai buni specialişti, care ne-au arătat că valoarea locului constă în păstrarea cât mai autentică a aspectului său istoric. După terminarea lucrărilor, comunitatea evanghelică va avea astfel satisfacţia de a oferi braşovenilor şi turiştilor un loc autentic, reabilitat după criteriile profesionale practicate astăzi în toate oraşele importante ale Europei”.

„Sunt încântat că acest proiect a fost demarat, având în vedere că vorbim de una din cele mai frumoase zone ale oraşului nostru. Această reabilitare este făcută în corelare cu proiectul care vizează Piaţa Sfatului, proiect ce sperăm să  fie demarat tot în acest an. Odată cu realizarea acestor obiective putem spune că în mare parte am reuşit să readucem centrul istoric la imaginea pe care o merită. Următoarea etapă este de a realiza o alee carosabilă pe După Ziduri, care să fie o alternativă la strada Mureşenilor pentru circulaţia rutieră şi abia atunci putem declara încheiat acest proiect amplu”,a declarat primarul George Scripcaru. 

În urma concursului de arhitectură organizat în anul 2011, a fost desemnat proiectul câştigător realizat de Arh. Johannes Bertleff, Asocierea SC Exhibit Arhitectura SRL Braşov & SC ADN Birou de Arhitectura SRL Bucureşti, care şi-a propus rezolvarea pavimentului cu păstrarea calităţii istorice şi plastice, prin repunerea în funcţiune a rigolelor, preluarea şi dirijarea apelor către un punct de colectare în zona Curţii Mici. De asemenea se au în vedere elementele ce ţin de mobilierul urban şi a detaliilor constructive în sau sub suprafaţa pavimentului. Proiectul are în vedere şi rezolvarea laturii nordice prin includerea curţilor de la nr. 18 (Piaţa Sfatului) şi 3 (Bariţiu) în circuitul funcţional şi spaţiul general al curţii. Valorizarea arborilor de pe latura sudică şi reconfigurarea sensibilă pe latura nordică şi amplasarea de plăcuţele explicative integrate discret în paviment, sunt alte două elemente incluse în proiect.

În prima fază a lucrărilor se vor executa studiile arheologice, care prevăd săpături arheologice în toată curtea Bisericii Negre. Lucrările de săpătură sunt etapizate în trei faze, ţinând cont şi de programul şcolar al Liceului Teoretic „Johannes Honterus”. În primă fază se vor începe lucrările pe latura de nord a Bisericii Negre, urmând să se treacă pe latura de sud, iar într-o ultimă fază săpături locale pe lângă clădirile perimetrale ale curţii. Aceste lucrări se vor derula în perioada aprilie – iulie 2012.

Studiile arheologice vor fi coordonate de către o echipă de arheologi, sub îndrumarea cărora va lucra echipa de muncitori ai firmei desemnate pentru a executa lucrările. Corelarea specialiştilor angrenaţi este asigurată de o echipă de coordonare, cu participarea insţitutiilor implicate în proiect.

––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

Câştigătorul concursului de arhitectură

„Reabilitare şi amenajare Curtea Johannes Honterus

 
Braşov, 22 noiembrie 2011 – Juriul  concursului de arhitectură  “Reabilitare şi amenajare Curtea Johannes Honterus”, lansat în data de 7 septembrie 2011, promovat de Asociaţia “Salvaţi Centrul Istoric al Braşovului”, în parteneriat cu Primăria Municipiului Brasov şi Biserica Evanghelică C.A. Brasov (Biserica Neagră), organizat Ordinului Arhitecţilor din România – filiala Braşov, Covasna, Harghita, a desemnat în perioada 18-19 noiembrie a.c. proiectele câştigătoare ale acestui concurs.

În cadrul conferinţei de presă a Primăriei Braşov, la care au luat parte reprezentanţii organizatorilor, Ordinul Arhitecţilor din România, Filiala Braşov-Covasna-Harghita a Ordinului,  şi cei ai Asociaţiei Salvaţi Centrul Istoric al Braşovului, promotorul concursului, s-au deschis plicurile secretizate ale echipelor desemnate câştigătoare, conform hotărârii juriului.

Proiectele câştigătoare desemnate de juriu sunt:

Premiul I (6.000 euro) – Arh. Johannes Bertleff, Asocierea SC Exhibit Arhitectura SRL Braşov & SC ADNBA SRL Bucureşti.

Premiul II (2.500 euro) – Arh. Alexandru Axinte, SC Studio BASAR SRL Bucureşti

Cele două proiecte premiate s-au detaşat categoric de restul celorlalte proiecte prin: soluţii personalizate, sensibile, compatibile cu spiritul istoric şi semnificaţiile locului.

Este o zi istorică atât pentru comunitatea evanghelică dar şi pentru oraşul nostru. Proiectul câştigător dovedeşte o înţelegere profundă a semnificaţiei curţii medievale din jurul bisericii, o pune în valoare şi o deschide spre viitor. Conceptul reabilitării acestui loc intim celebrează viaţa, care s-a înfiripat în această zonă istorică „zero” a Braşovului prin începând cu secolul al XIII-lea. Fineţea soluţiilor propuse pentru rezolvarea problemelor funcţionale actuale subliniază continuitatea fluxului vieţii care s-a desfăşurat de-a lungul secolelor pe pavimentul medieval al acestui loc. Proiectul câştigător ne propune ca în Curtea Johannes Honterus, noi, în spiritul generaţiilor anterioare, să ne bucurăm de viaţă, cu privirea îndreptată spre viitor, în credinţă, speranţă şi iubire, a declarat Christian Plajer, prim-preot Biserica Evanghelică C.A. din România-Parohia Braşov.

Soluţiile propuse în proiectul câştigător al premiului I, presupun rezolvarea pavimentului cu păstrarea calităţii istorice şi plastice, prin repunerea în funcţiune a rigolelor, preluarea şi dirijarea apelor către un punct de colectare în zona Curţii Mici. De asemenea se au în vedere elementele ce ţin de mobilierul urban şi a detaliilor constructive în sau sub suprafaţa pavimentului. Proiectul are în vedere şi rezolvarea laturii nordice prin includerea curţilor de la nr. 18 (Piaţa Sfatului) şi 3 (Bariţiu) în circuitul funcţional şi spaţiul general al curţii. Valorizarea arborilor de pe latura sudică şi reconfigurarea sensibilă pe latura nordică şi amplasarea de plăcuţele explicative integrate discret în paviment, sunt alte două elemente incluse în proiect.

Proiectul câştigător are calitatea de a conserva prin intervenţiile propuse, ilustrate în planuri, detalii şi fotografii,  ambianţa medievală, spiritul, sobrietatea acestui spaţiu urban privat în care au loc evenimente publice. Calităţile acestui loc din Braşov au intrat în conştiinţa braşovenilor, au devenit de multă vreme atracţia cea mai importantă pentru turiştii de peste tot, iar proiectul perpetuează aceste calităţi. Proiectul oferă soluţii cu materiale de construcţii compatibile cu substanţa arhitecturală a construcţiilor din acest spaţiu urban, materiale utilizate cu sensibilitate şi rafinament. În sfârşit, proiectul evită modele care ar duce la pierderea identităţii spaţiului urban, a declarat arh. Edmund Olsefszky, preşedintele juriului.

Sunt încântat că acest concurs a suscitat atât de mult interes pentru arhitecţi, 49 de proiecte depuse, din care 44 au intrat în  evaluare, mai ales că această zonă este una din cele mai frumoase ale oraşului nostru. Finalizarea acestui concurs înseamnă doar un prim pas din acest proiect. Câştigătorul va trebui să realizeze şi proiectul tehnic,  cu documentaţia aferentă, iar după obţinerea autorizaţiei de construire să începem lucrările. În urma discuţiilor cu reprezentanţii Bisericii Negre, consider că în prima parte a anului viitor am putea chiar să începem aceste lucrări. Această reabilitare nu poate fi făcută decât în corelare cu proiectul care vizează Piaţa Sfatulu, proiect ce va fi demarat anul viitor. Odată cu realizarea acestor obiective putem spune că în mare parte am reuşit să readucem centrul istoric la imaginea pe care o merită. În ultimii 6 ani această zonă a beneficiat de o serie de lucrări care au încercat şi reuşit să transforme întreg centrul într-un obiectiv de atracţie turistică: am înlocuit mobilierul urban, iluminatul public a fost adaptat pentru specificul acestei zone, am eliminat traficul rutier de pe majoritatea străzilor din centrul istoric şi am înlocuit îmbrăcăminţile asfaltice cu piatră cubică, am organizat şi vom organiza evenimente pe toate străzile din această zonă, pentru a scoate în evidenţă frumuseţea dar şi specificul fiecăreia. Următoarea etapă este de a identifica o alternativă la strada Mureşenilor pentru circulaţia rutieră şi abia atunci putem declara încheiat acest proiect amplu, a declarat primarul George Scripcaru.

Proiectele înscrise în concurs vor face obiectul expoziţiei al cărei vernisaj va avea loc mâine, 23 noiembrie, la ora 13:00, în foaierul Teatrului Dramatic, ce va rămâne deschisă până în data de 3 decembrie 2011.

––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––-

44 de proiecte în concursul de arhitectură

„Reabilitare şi amenajare Curtea Johannes Honterus

 

Concursul de arhitectură: “Reabilitare şi amenajare Curtea Johannes Honterus, Braşov”, lansat în data de 7 septembrie 2011, se află în etapa finală a jurizării, 44 de proiecte fiind admise în evaluarea competiţiei promovate de Asociaţia Salvaţi Centrul Istoric al Braşovului.

Etapa jurizării are loc între 18-20 noiembrie, urmând ca în data de 22 noiembrie, la ora 12:00, în cadrul conferinţei de presă organizate de Primăria Braşov, să fie anunţaţi câştigătorii concursului de soluţii.

Componenţa juriului este următoarea:

Membri titulari:

1.    Arh. David Baxter (Marea Britanie)

2.    Arh. Florian Stanciu

3.    Arh. Edmund Olsefszky

4.    Arh. Şerban Sturdza

5.    Prim-preot Christian Plajer – reprezentant Biserica Evanghelică C.A., Braşov

6.    Primar George Scripcaru – reprezentant Primăria Municipiului Braşov

7.  Alexandru Stănescu – istoric

Membri supleanţi:

1.    Arh. Ştefan Bâlici

2.    Arh. Bogdan Cristescu

Concursul, organizat de Ordinul Arhitecţilor din România şi Filiala Braşov-Covasna-Harghita a Ordinului, în parteneriat cu Biserica Evanghelică C.A. din România-Parohia Braşov şi Primăria Municipiului Braşov, urmăreşte selectarea celor mai bune proiecte pentru reabilitarea şi amenajarea curţii Johannes Honterus, aferentă Bisericii Negre, un spaţiu urban, aflat în centrul istoric al oraşului Braşov. Fondul total de premii se ridică la 10.000 euro.

––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––-

„Şoapta pământului” – concert coral în Biserica Neagră

Biserica Neagră va găzdui duminică, 23 octombrie a.c., la ora 12:00, concertul susţinut de corul Heart-Core (Bucureşti),  sub conducerea dirijorului Vlad Baciu.

Tinerii corişti vor prezenta un program ce va cuprinde lucrări ale unor compozitori ca William Byrd, Guillaume Dufay sau D.A. Thomas, precum şi piese negro-spiritual sau contemporane, atât acapella cât şi vocal-instrumentale. Corul va fi acompaniat de organistul Bisericii Negre, Steffen Schlandt, iar soliştii Hortenzia Romaniţan (sopran) şi Florin Ormenişan (tenor) vor completa programul concertului prin interpretările lor.

„Pământul oglindeşte scurgerea timpului şi totodată şopteşte evenimentele trecute, prezente şi viitoare. Prin acest concert dorim să dăm glas vocii pământului” a declarat dirijorul Vlad Baciu, adăgând că „fiecare membru al acestui cor poartă în suflet bucuria de a oferi o muzică plăcută, înălţătoare şi cât mai aproape de perfecţiune. Corul Heart-Core abordează o muzică diversă, adaptându-se cu o deosebită fineţe fiecărui gen”.

Biletul va costa 5 lei şi va putea fi procurat la intrarea în Biserica Neagră, începând cu ora 11:30.

––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––-

Musica Coronensis, ediţia a IX-a. 11 – 16 octombrie 2011

Începând cu 11 octombire şi până în 16 octombrie 2011 se va desfăşura la Braşov cea de-a IX-a ediţie a festivalului Musica Coronensis, organizat de Biserica Evanghelică C.A. din România-Parohia Braşov şi Ambasada Germaniei la Bucureşti.

Ediţia din acest an va sta sub semnul aniversării a 150 de ani de la naşterea compozitorului braşovean Rudolf Lassel, căruia îi va fi dedicată o placă comemorativă în Curtea Johannes Honterus. Împlinirea a 800 de ani de la atestarea documentară a Ţării Bârsei va fi marcată în cadrul festivalului de lansarea volumului şi a CD-ului audio „Cântece săseşti din Ţara Bârsei”. În cele şase zile ale festivalului, publicul va putea participa la trei concerte camerale, un concert simfonic, un matineu de orgă şi un concert festiv pentru cor şi orgă, ce se vor desfăşura în locaţii precum Muzeul Civilizaţiei Urbane, Sala festivă a Bisericii Negre, Casa Mureşenilor, Cercul Militar, Centrul Cultural Reduta sau Biserica Neagră.

Ca în fiecare an organizatorii au pregătit premiere şi noutăţi muzicale pentru publicul braşovean. Astfel, pentru prima oară la Braşov, o orchestră formată din 12 violoncele va concerta la Sala Reduta, iar compozitorul Gabriel Mălăncioiu a ales festivalul Musica Coronensis pentru prima audiţie a lucrării „Hommage a George Enescu”.

 Detalii despre concerte se vor găsi pe pagina oficială a festivalului: www.musica.coronensis.ro, iar caietul festivalului va putea fi procurat gratuit la fiecare concert programat.

––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––-

Final de stagiune la Biserica Neagră

Cea de-a 59-a stagiune a concertelor estivale de orgă de la Biserica Neagră a ajuns la final. Concertul de închidere va avea loc marţi, 27 septembrie a.c. de la ora 18.00, şi îi va avea ca protagonişti pe organiştii braşoveni Paul Cristian, Hans Eckart şi Steffen Markus Schlandt.

Pentru acest final de stagiune organizatorii au pregătit un program special ce va reprezenta un periplu prin muzica de orgă europeană şi americană, însoţită de proiecţia video a unor imagini cu instrumente istorice reprezentative pentru muzica interpretată. Vor putea fi audiate lucrări ale unor compozitori precum Johann Sebastian Bach, George Enescu, Franz Liszt sau Léon Boëllmann.

„Începând cu anul 1953, concertele de orgă de la Biserica Neagră au devenit din ce în ce mai cunoscute pentru braşoveni dar şi pentru turişti. Cele 34 de concerte din stagiunea 2011 au avut o medie a publicului de 175 de persoane per concert. Compozitorii sărbătoriţi au fost Georg Böhm, Franz Liszt, Marcel Dupré, August Gottfried Ritter. În afara acestora au răsunat lucrări a 37 de compozitori, în frunte cu J.S. Bach cu circa 60 de lucrări”, a declarat organistul Hans Eckart Schlandt, coordonatorul stagiunii estivale.

––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––-

Program special de vizitare şi intrare liberă la Biserica Neagră

Parohia Braşov a Bisericii Evanghelice C.A. din România anunţă modificarea programului de vizitare a Bisericii Negre pentru data de 17 septembrie a.c. Datorită celei de-a XXI-a întâlniri a saşilor din Transilvania, ce va avea loc în acest an la Braşov, turiştii vor putea vizita biserica între orele 12.00 – 18.00, intrarea fiind liberă în această zi.

Cu ocazia întâlnirii saşilor, organizată de Forumul Democrat al Germanilor din Transilvania în parteneriat cu Forumul Democrat al Germanilor din Judeţul Braşov, Biserica Neagră va găzdui slujba festivă dedicată acestui eveniment la care sunt aşteptaţi peste 2000 de saşi din Transilvania şi străinătate. După terminarea slujbei, începând cu ora 12.00, publicul larg va putea vizita gratuit biserica şi va beneficia de ghidaj în trei limbi: română, germană şi engleză.

„Prin deviza întâlnirii saşilor din acest an, ’Trecutul marchează viitorul – 800 de ani în Ţara Bârsei’, reamintim faptul că avem o mare responsabilitate prin moştenirea lăsată de înaintaşii noştri. În vederea păstrării acesteia pentru generaţiile viitoare, este nevoie de un efort comun al actorilor din sfera publică şi privată. Biserica Neagră, expresie a credinţei comunităţii noastre, este unul dintre elementele exponenţiale ale acestei moşteniri, de aceea dorim să împărtăşim cu toţi braşovenii valorile ce se regăsesc aici”, a declarat prim-preotul Christian Plajer, Parohia Braşov a Bisericii Evanghelice C.A. din România.

De luni, 19 septembrie a.c. se va trece la programul de vizitare din perioada rece a anului, care este de luni până sâmbătă, între orele 10.00 – 15.30. În decursul anului 2012 se vor opera modificări ale programului de vizitare în favoarea fluxului de turişti din anotimpul cald, care vor fi date publicităţii la momentul potrivit.

––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––-

 Lansarea concursului de arhitectură

„Reabilitarea şi amenajarea Curţii Johannes Honterus, Braşov”

Asociaţia “Salvaţi Centrul Istoric al Braşovului”, în parteneriat cu Primăria Municipiului Brasov şi Parohia Braşov a Bisericii Evanghelice C.A. din România (Biserica Neagră), cu sprijinul Ordinului Arhitecţilor din România – filiala Braşov, Covasna, Harghita, organizează Concursul de arhitectură: “Reabilitare şi amenajare Curtea Johannes Honterus, Braşov”, ce va fi lansat miercuri, 7 septembrie 2011.

Concursul de arhitectură urmăreşte selectarea celor mai bune proiecte pentru reabilitarea şi amenajarea curţii Johannes Honterus, aferentă Bisericii Negre, un spaţiu urban, aflat în centrul istoric al oraşului Braşov.

„Curtea Johannes Honterus, fiind spaţiul care înconjoară Biserica Neagră, caracterizează una din cele mai importante zone istorice ale oraşului şi se bucură de cel mai înalt grad de protecţie. Reamenajarea curţii este deosebit de sensibilă şi necesită competenţă profesională la cel mai înalt nivel. Concursul de arhitecutră este, din punctul nostru de vedere, instrumentul potrivit  pentru găsirea celor mai convingătoare soluţii estetice şi practice ţinând cont de multiplele funcţiuni (curte a Liceului „Johannes Honterus”, zonă turistică de interes maxim, evenimente cu caracter religios, zonă acces la spaţii de birouri şi locative) şi de importanţa istorică a zonei”, a declarat Christian Plajer, primpreot al Parohiei Braşov a Bisericii Evanghelice C.A. din România.

Fondul total de premii ce se va aloca este de 10.000 euro, premiile fiind următoarele:

·         premiul I – 6.000 Euro

·         premiul II – 2.500 Euro

·         premiul III – 1.500 Euro

 Juriul va fi alcătuit din şaptemembri titular, doimembri supleanţi şi unconsultant de specialitate (restaurare de arhitectură), cele două instituţii partenere fiind reprezentate în juriu de Primarul George Scripcaru şi primpreotul Christian Plajer.

Documentaţia concursului va fi disponibilă începând de mâine, 7 septembrie, pe site-ul oficial al Ordinului Arhitecţilor din România www.oar.org.ro .

––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––-

Concert de acordeon şi virginal la Diletto Musicale


Organistul Steffen Schlandt şi invitatul său, Tomaž Marčič (Slovenia), vor susţine duminică, 21 august, de la ora 17:00, cel de-al treilea concert al festivalului Diletto Musicale de la Prejmer.

În premieră pentru festival, publicul prezent va putea audia piese moderne în interpretarea acordeonistului Tomaž Marčič, în contrast cu  muzica sec. XVI – XVII pentru virginal (clavecin englezesc). Programul va fi completat de prelucrări pentru orgă şi acordeon ale unor compoziţii de Johann Sebastian Bach.  

„Încercăm ca în fiecare an să venim cu ceva nou la concertele din cadrul festivalului. Anul acesta, pe lângă concertul cu muzică latino-americană baroc, de duminica trecută, publicul va putea asculta pentru prima dată la Prejmer muzică pentru acordeon solistic. Prin diversitatea repertoriului interpretat vrem să întâmpinăm gusturile şi aşteptările unei palete extinse de publicuri”, a declarat organistul Steffen Schlandt.

Tomaž Marčič (Slovenia) şi-a început studiul muzical cu trompeta si cornul francez. A câştigat de doua ori premiul I la Concursul Tinerilor Muzicieni din Slovenia, premiul II la Întâlnirea Internaţională a Acordeoniştilor din Croaţia şi a primit o bursă de la Ministrul sloven al Culturii. A studiat în Trossingen şi Würzburg (Germania) şi a susţinut mai multe concerte alături de Steffen Schlandt.

––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––-

Muzică latino-americană la Prejmer


Pentru cel de-al doilea concert din cadrul festivalului Diletto Musicale, ediţia 2011, Corul de Tineret „Bach” al Bisericii Negre, soprana Theresia Bothe (Elveţia), ansamblul Codex şi invitaţii lor, au pregătit un concert vocal-instrumental special, sub conducerea dirijorului Steffen Schlandt. Astfel, duminică 14 august, începând cu ora 17:00, biserica cetăţii Prejmer va găzdui muzica latino-americană a epocii coloniale.

Repertoriul interpretat în cadrul concertului constituie o premieră pentru festival şi este în acelaşi timp o raritate pentru concertele camerale de la noi din ţară. Lucrări instrumentale şi vocal-instrumentale din sec. XVII ale unor compozitori precum Francisco Correa de Araujo, Juan Gutiérrez de Padilla, Manuel Machado, Juan Garcia de Zéspedes, Juan de Araujo, Santiago de Murcia sau Manuel de Sumaya vor putea fi audiate în acustica deosebită a vechiului lăcaş.

„Ideea concertului s-a născut în urma invitaţiei organizatorilor Festivalului de Film Internaţional Râşnov de a pregăti un concert care să se încadreze în tema colonizării. Astfel s-a cristalizat un program cu muzică baroc din America Latină, pe care am dorit să-l prezentăm şi în cadrul festivalului Diletto Musicale. Prezenţa sopranei Theresia Bothe, a cărei activitate muzicală a început în Mexic, şi folosirea diferitelor instrumente istorice vor aduce un plus de autenticitate acestui concert”, a declarat dirijorul Steffen Schlandt.

La finalul concert, conform tradiţiei, spectatorii şi muzicienii vor avea ocazia de a schimba impresii la un pahar de suc de corcoduşe sau must de mere ce va fi servit în curtea bisericii.

––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––-

A XIII-a ediţie a festivalului Diletto Musicale

 

 Începând cu 7 august biserica cetăţii fortificate din Prejmer va găzdui cea de-a XIII-a ediţie a festivalului „Diletto Musicale”. În fiecare duminică, începând cu ora 17:00, Biserica Evanghelică C.A. din Prejmer, împreună cu Ambasada Germaniei la Bucureşti şi Fundaţia „Siebenbürgisch-Sächsische Stiftung“, îi aşteptă pe toţi cei doritori la concertele camerale.

Ediţia din acest an este inclusă în cadrul festivalului „Musica Barcensis” şi completează manifestările dedicate împlinirii a 800 de ani de la atestarea documentară a Ţării Bârsei. Continuând tradiţia ultimilor ani, concertele de la Prejmer includ premiere muzicale şi noutăţi privind repertoriul şi instrumentele folosite. Astfel, în acest an publicul va putea asculta în premieră pentru ţara noastră un concert de acordeon şi virginal (clavecin englezesc) şi va putea descoperi repertorii rar interpretate în această regiune, cum ar fi muzica latino-americană a epocii coloniale.

„Diletto Musicale este unul dintre festivalurile consacrate de muzică de cameră din zona rurală din România. Ideea atragerii publicului spre astfel de zone cu patrimoniu istoric a condus la realizarea unui proiect mai amplu în acest an: festivalul Musica Barcensis. Restaurarea orgilor din Ţara Bârsei a făcut posibil ca bisericile evanghelice din diferitele sate să poată găzdui concerte de un înalt nivel muzical, care să pună în valoare aceste instrumente istorice”, a declarat Steffen Schlandt, coordonatorul festivalului „Diletto Musicale”.

Concertul de deschidere va fi susţinut de către soprana Cristina Radu şi ansamblul „Quartetto Brassovia” compus din Roxana Curtgeafar (vioară), Emin Curtgeafar (oboi), Paul Cristian (clavecin) şi Alexandra Enache (violoncel). Programul include lucrări de Gabriel Reilich, un reprezentant al  barocului transilvănian din secolul XVII.

Intrarea la concerte este liberă, participanţii având posibilitatea de a face o donaţie benevolă ce va contribui la activitatea de restaurare a orgilor.

––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––-

Un nou weekend muzical în Ţara Bârsei

 Festivalul Musica Barcensis continuă cu trei concerte de muzică sacră în acest sfârşit de săptămână.

Un concert vocal-instrumental şi două concerte de orgă şi vioară vor fi găzduite de Bisericile Evanghelice din Hărman, Râşnov şi Bartolomeu, între 15-17 iulie, în cadrul festivalului Musica Barcensis 2011.

Primul concert va avea loc vineri la Hărman, cu începere de la ora 18:00, şi va fi susţinut de către Horia Cristian (orgă) şi Elena Cristian (vioară). În ambianţa bisericii fortificate, cei prezenţi vor putea audia lucrări de Vivaldi, Bach, Corelli, Biber, Massenet şi Rachmaninov.

Sâmbătă 16 iulie, de la ora 17:00, corul Jubilate al Capelei Sf. Iosif din Cluj-Napoca, condus de Mihaela Cesa-Goje, va prezenta publicului prezent în Biserica Evanghelică Râşnov un program ce va cuprinde lucrări de orgă şi vocal-instrumentale ale unor reprezentanţi importanţi ai barocului timpuriu (Monteverdi, Tomas da Victoria), barocului (Bach, Pachelbell) şi romantismului (Mendelssohn-Martholdy, Fauré), precum şi piese ale unor compozitori români (Gavriil Musicescu, Şerban Marcu) sau contemporani (Rutter, Mawby).

Cel de-al treilea concert va fi găzduit de Biserica Evanghelică Bartolomeu (Str. Lungă 253), duminică, de la ora 18:00, avându-i ca protagonişti pe Paul şi Elena Cristian. Organistul bisericii şi soţia sa vor interpreta diferite lucrări pentru orgă şi vioară, atât în duet cât şi solo.

La concertele din Hărman şi Bartolomeu intrarea este liberă, iar la Râşnov biletul de intrare va costa 4 lei.

––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––-

Indian Springs School Chamber Choir în concert

la Biserica Neagră

Vineri, 24 iunie, Biserica Neagră va găzdui, cu începere de la ora 18:00, concertul Corului Cameral al Indian Springs School (USA).

După ce a cântat la Academia de Muzică din Bucureşti şi a concertat în cadrul Zilelor Muzicii Româno-Americane, corul dirijat de Tim Thomas îşi continuă turneul în ţara noastră prin concertul de la Biserica Neagră. Cei aproximativ 50 de tineri corişti vor prezenta un program cu muzică de pe două continente (Europa şi America) şi cuprinde lucrări din epoca Renaşterii până în sec. XX.

Biletul de intrare la concert va costa 6 lei.

––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––-

Stagiunea concertelor estivale de orgă la Biserica Neagră

 

A 59-a stagiune a concertelor estivale de orgă de la Biserica Neagră va fi deschisă marţi, 7 iunie 2011, prin concertul inaugural ce se va desfăşura începând cu ora 18:00.

Pentru concertul de deschidere a stagiunii din acest an organiştii braşoveni Paul Cristian, Hans Eckart şi Steffen Markus Schlandt, au pregătit un program special ce va fi interpretat la trei instrumente istorice: orga Buchholz, orga Hesse şi proaspăt reastaurata orgă din Buneşti ce se găseşte în acest moment în Biserica Neagră.

Parohia Braşov a Bisericii Evanghelice C.A. din România propune publicului braşovean şi turiştilor, în stagiunea anului 2011, un număr de 33 de concerte ce vor avea loc în perioada 7 iunie –  27 septembrie. Programul concertelor păstrează formatul ultimilor ani: în fiecare marţi, de la ora 18:00 – pentru lunile iunie şi septembrie, şi în fiecare marţi, joi şi sâmbătă, de la aceeaşi oră – pentru lunile iulie şi august.

Concertele durează, în medie, 30 de minute, iar biletul de intrare este de 6 lei. Doi lei din fiecare bilet vândut vor merge direct în fondul ce are ca scop susţinerea activităţii de restaurare a orgilor istorice.

––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––-

Braşovenii ajută la restaurarea celui mai important

instrument transilvănean din secolul XVII

Proiectul restaurării orgii din Rupea, demarat de Parohia Braşov a Bisericii Evanghelice C.A. din România şi evaluat la suma de 33.514 euro, continuă datorită participării numeroase a publicului la concertele din Biserica Neagră.

În toamna anului 2008 orga Bisericii Evanghelice din Rupea a fost mutată pe galeria de sud a Bisericii Negre cu scopul de a fi conservată până la încheierea lucrărilor de renovare la biserica din Rupea. Din acel moment au fost făcute şi demersurile pentru restaurarea valorosului instrument, iar începând cu ediţia din anul 2009 a festivalului „Musica Coronensis” o parte din banii strânşi din concerte au avut ca destinaţie acest proiect.

La ediţiile din 2009 şi 2010 a festivalului „Musica Coronensis” s-au strâns 11.250 lei din vânzarea biletelor şi sponsorizări, iar în fondul creat anul trecut pentru susţinerea activităţii de restaurare s-au adunat 14.001 lei de pe urma concertelor de orgă din Biserica Neagră. Ultimele două ediţii ale concertelor „La cumpăna dintre ani” au avut ca unică destinaţie orga din Rupea, aducând 14.835 lei la bugetul proiectului.

„Le mulţumim celor 870 de persoane, care au participat pe 31 decembrie la concert, stabilind astfel un record al vânzărilor de bilete la Biserica Neagră. Prin prezenţa lor au reuşit să aducă un important aport financiar atât de necesar pentru a repune în funcţiune acest instrument. După succesul parteneriatului public-privat care a avut în vedere repunerea în funcţiune a clopotului din turnul Casei Sfatului, dorim să lansăm un apel asemănător către firme şi persoane fizice de a susţine material restaurarea orgii din Rupea”, a declarat organistul Steffen Schlandt.

Comunitatea evanghelică din Rupea a reuşit să strângă în ultimii zece ani suma de 7200 euro pentru orgă. Astfel Parohia Braşov dispune în acest moment de jumătate din costul total pentru restaurare.

Orga Bisericii Evanghelice din Rupea, a cărui constructor este necunoscut, poate fi considerată cel mai important instrument păstrat din secolul al XVII-lea în Transilvania. Urmele descoperite în interiorul ei indică faptul că instrumentul a fost doar restaurat şi modificat în anul înscris pe frontispiciu (1726), instrumentul fiind construit în secolul al XVII-lea. Până în anul 2004 orga a fost amplasată în biserica din Rupea într-un loc unic în tot peisajul organistic transilvănean – în partea de nord-est a navei principale, lângă arcul de triumf, pe o galerie special construită în acest scop.

––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––-

Recital Chopin în compania pianistului Remus Manoleanu

Sala Festivă a Bisericii Negre, Piaţa Sfatului nr. 18, va găzdui duminică, 9 ianuarie, la ora 17:00, un recital cu muzică de Frederic Chopin susţinut de pianistul Remus Manoleanu din Bucureşti.

Programul recitalului va cuprinde lucrările: Scherzo nr. 3 op. 39 în do diez minor, Balada a 3-a op. 47 în la bemol major şi Sonata nr. 3 op. 58, în si minor. Acest recital este o nouă ocazie pentru publicul braşovean de a-l asculta pe pianistul bucureştean după numeroasele apariţii ale sale din trecut în cadrul Festivalul „Musica Coronensis”.

Remus Manoleanu este conferenţiar doctor la catedra de pian a Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti, concertând curent în ţară şi străinătate (Marea Britanie, Brazilia, Rusia, Germani, Olanda, Franţa, Syria sau Statele Unite). De-a lungul timpului a înregistrat peste 3000 de minute pentru Radiodifuziunea Română. I-au fost dedicate sau a cântat în primă audiţie absolută numeroase concerte pentru pian şi orchestră, piese pentru pian solo sau lieduri pentru voce şi pian.

Intrarea la recital este liberă.

––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––-

Concert la cumpăna dintre ani
în Biserica Neagră

Parohia Braşov a Bisericii Evanghelice C.A. din România organizează vineri, 31 decembrie, cu începere de la ora 12:00 (la pranz), concertul „La cumpăna dintre ani”.
De 11 ani trecerea în noul an este marcată la Biserica Neagră de un concert special. Pentru anul acesta organizatorii au pregătit un program divers ce va cuprinde muzică instrumentală şi vocală a compozitorilor J.S. Bach, G. Merkel, A. Guilmant, T. Vitali, A. Vivaldi şi F. Liszt. Vor interpreta: Elena Cristian (vioară), Paul Cristian, Steffen Schlandt, Eckart Schlandt (orgă), elevi ai liceelor „J.Honterus” şi „Tudor Ciortea” (instrumente de percuţie) şi Jugendbachchor (Corul de Tineret „Bach” al Bisericii Negre).
Încă de la prima ediţie, din 1999, a concertelor „La cumpăna dintre ani” scopul organizatorilor a fost acela de a sprijini financiar lucrările de restaurare ale unor orgi din zona Braşovului. Anul acesta, ca şi în anul 2009, fondurile strânse vor fi direcţionate spre restaurarea  orgii din Rupea, una dintre cele mai vechi orgi din România (în momentul de faţă montată temporar în Biserica Neagră.)
Biletul de intrare la concert costă 10 lei. Biletele se pot procura de luni până joi, între orele 10:00 – 15:30, la intrarea în Biserica Neagră, precum şi vineri până la ora 12:00. Pentru buna desfăşurare posesorii biletelor sunt aşteptaţi cu ca.15 minute înaintea începerii concertului. De la ora 12:00 şi până la finalul concertului accesul nu va mai fi posibil în incinta Bisericii Negre.

––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––-

Concert de Crăciun la Biserica Neagră

În data de 12 decembrie 2010, Parohia Braşov a Bisericii Evanghelice C.A. din România organizează tradiţionalul concert de Crăciun de la Biserica Neagră. Concertul ce va începe la ora 17:00 va reprezenta un popas în istorie prin interpretarea a două cantate bisericeşti pe tema aşteptării şi naşterii pruncului Iisus.

Programul doreşte a-i purta pe cei prezenţi pe un drum asemenea celui parcurs de fecioara Maria, ce va porni de la aşteptarea venirii Pruncului şi se va termina cu bucuria naşterii lui Mesia. În deschidere Corul Bach al Bisericii Negre, alături de soliştii Cristina Radu (sopran), Beniamin Ghegoiu (tenor), Dan Popescu (bas) şi acompaniaţi de orchestra baroc, vor interpreta Cantata BWV 61 „Nun komm, der Heiden Heiland” („O vino, Mântuitor al păgânilor”) de Johann Sebastian Bach. Suita orchestrală nr.4 de J.S. Bach va face trecerea către Cantata de Crăciun a lui Georg Philipp Telemann care va încheia în acorduri festive concertul a cărui conducere muzicală îi va aparţine dirijorului Steffen Schlandt.

Muzica va fi completată de proiecţiile video ce vor desăvârşi cadrul unei seri de pace sufletească şi bucurie.

Biletul de intrare va costa 10 lei (5 lei cu reducere pentru elevi, studenţi şi pensionari).

––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––-

Dezvelirea noilor reliefuri din bronz de pe soclul statuii

reformatorului Johannes Honterus

Duminică, 31 octombrie, ora 11.45, vor fi dezvelite într-un cadru festiv cele două reliefuri noi din bronz de pe soclul statuii reformatorului Johannes Honterus de lângă Biserica Neagră.

Statuia lui Johannes Honterus, opera sculptorului berlinez Harro Magnussen, a fost dezvelită la 21 august 1898 cu prilejul sărbătoririi a 400 de ani de la naşterea reformatorului. Cele două reliefuri originale din bronz au căzut pradă hoţilor, cel vestic în 1999, iar cel estic în 2009, neputând fi recuperate în ciuda eforturilor depuse. Mulţumită grijii domnului Wilhelm Roth din Augsburg, originar din Braşov, s-a confecţionat o replică a plăcii vestice, care a fost montată în 2002. După nici un an de la furtul celei de-a doua plăci, s-a reuşit refacerea ambelor cu sprijinul Ordinului Suprem Militar al Templului din Jerusalim-Marele Priorat General Magistral al României-Comanderia „Johannes Honterus” nr. 35 Braşov, al Turnătoriei Select Metlemplast S.R.L. din Odorheiul Secuiesc şi al S.C. Remat Braşov S.A.

Astfel duminică vor fi dezvelite într-un cadru festiv ambele reliefuri noi din bronz, replica iniţială după placa vestică urmând să fie amplasată într-un loc care va fi ales ulterior în incinta Parohiei. Alegerea datei de 31 octombrie nu este una întâmplătoare, fiind Ziua Reformei Bisericeşti iniţiată de Dr. Martin Luther în 1517 la Wittenberg în Germania. Cunoscutul teolog şi umanist braşovean, Johannes Honterus, este cel care a răspândit Reforma Bisericească în Transilvania pornind din Braşov, din Biserica Neagră. Cele două reliefuri îl prezintă pe Honterus în două ipostaze obişnuite ale activităţii sale: relieful vestic îl arată pe umanist în tipografia sa, unde s-au realizat primele tipărituri în anul 1539. Relieful estic îl prezintă pe preotul Honterus împărtăşind un bolnav. Faptul că aceste replici au putut fi realizate nu înseamnă pentru Parohia noastră doar simpla refacere a statuii vandalizate ci şi o acţiune de suflet, deoarece din prima jumătate a secolului al XX-lea Parohia poartă şi al doilea nume, „Honterusgemeinde” după reformatorul braşovean.

––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––-

Concertele din Biserica Neagră vor închide
Musica Coronensis 2010

Ultima zi a festivalului, duminică 17 octombrie, este rezervată concertelor la Biserica Neagră:recitalul de orgă şi percuţie de la ora 12:00 şi concertul vocal-simfonic de  închidere ce va începe la ora 17:00.

La orele prânzului orga Buchholz va fi acompaniată de sunetele de tobă în ceea ce se doreşte a fi întrepătrunderea spiritualităţii cu ritmul vieţii pământeşti, în interpretarea Amaliei Goje (orgă) şi a lui Adorjáni Tamás (percuţie). Cu această ocazie va putea fi ascultată, în primă audiţie, lucrarea „Coincidentia oppositorum” a tânărului compozitor braşovean Gabriel Mălăncioiu, pe care acesta o dedică oraşului Braşov cu ocazia împlinirii a 775 de ani de la atestarea documentară.

Concertul ce va închide această a VIII-a ediţie a festivalului Musica Coronensis va reprezenta o premieră pentru oraşul nostru fiind primul concert vocal-simfonic cu instrumente istorice, specifice perioadei baroc a muzicii, la Braşov. De asemenea Cantata „Wachet auf, ruft uns die Stimme” a lui J.S. Bach va fi readusă în faţa publicului braşovean după prima sa audiţie din anul 1907. Aceasta a fost prima cantată de Bach interpretată în Biserica Neagră sub bagheta cantorului Rudolf Lassel. Organistul Hans Eckart Schlandt va interpreta prima parte din Simfonia nr.2 de Paul Richter, pe care personal a transpus-o pentru orgă după o schiţă a compozitorului. Finalul concertului şi a festivalului în acelaşi timp se va produce odată cu acordurile finale ale „Gloriei” de A. Vivaldi, sub conducerea muzicală a dirijorului Steffen Schlandt.

Preţul biletelor la cele două concerte vor fi: 6 lei (3 lei cu reducere pentru elevi, studenţi, pensionari) la concertul de la ora 12:00 şi 10 lei (5 lei cu reducere) la concertul de la ora 17:00

–––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

Ziua cu cele mai multe evenimente la
Musica Coronensis

Sâmbătă, 16 octombrie, va fi ziua în care organizatorii festivalului Musica Coronensis au pregătit pentru publicul braşovean patru evenimente muzicale la care acesta are acces gratuit: două concerte camerale, o proiecţie de film şi festivitatea inaugurării noului ceas din turnul Casei Sfatului.

Ziua a treia a festivalului va fi deschisă de matineul muzical de la ora 10:00, la Muzeul Civilizaţiei Urbane Braşov, susţinut de Cvartetul Gaudeamus al Filarmonicii Braşov. Cei patru muzicieni braşoveni vor interpreta Cvartetul nr.3 în fa major de Dmitri Şostakovici şi Cvartetul nr.3 în mi major de Paul Richter.

De la ora 12:00 în Piaţa Sfatului va răsuna muzica suflătorilor din turnul Casei Sfatului, ce vor anunţa inaugurarea oficială a ceasului ce va repune în funcţiune totală cel mai vechi clopot din Braşov. După acest moment festiv cei prezenţi în Piaţa Sfatului vor putea asista la reprezentaţia Muzeului „Casa Mureşenilor” a Dansului de societate Romana – dans istoric reconstituit în cadrul unui proiect finanţat de Administraţia Fondului Cultural Român, coregraf: Nermina Damian.

Centrul Cultural Reduta va găzdui premiera braşoveană a filmului documentar “Concert la Biserica Neagră” în regia lui Radu Gabrea, care va fi prezent cu această ocazie la Braşov. Filmul doreşte să dezvăluie şi să reunească frumuseţea şi bogăţia detaliilor arhitectonice ale orgii Buchholz a Bisericii Negre cu vechile valori muzicale plămădite chiar în preajma ei sau în ţinuturile învecinate.

Seara muzicală cu membrii familiei Manoleanu, ce va începe la ora 19:00 în Sala Festivă a Bisericii Negre (Piaţa Sfatului nr.18), va încheia această zi plină a festivalului. Remus şi Roman Manoleanu vor interpreta la pian mai multe opusuri de Frederic Chopin, iar soprana Bianca Manoleanu va completa programul cu mai multe lieduri de Paul Richter şi Tudor Ciortea.

–––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––-

Musica Coronensis. 14 – 17 octombrie 2010

Începând cu 14 octombire şi până în 17 octombrie 2010 se va desfăşura la Braşov cea de-a VIII-a ediţie a festivalului Musica Coronensis, organizată de Parohia Braşov a Bisericii Evanghelice C.A. din România şi Ambasada Germaniei la Bucureşti.

Ediţia din acest an va fi deschisă de concertul simfonic al Filarmonicii Braşov în cadrul căruia va fi interpretat, în primă audiţie absolută, Concertul pentru violoncel şi orchestră în la minor al compozitorului braşovean Paul Richter. În următoarele două zile cei interesaţi vor putea participa la trei concerte camerale şi o proiecţie de film ce vor avea loc în diferite locaţii din oraş: Centrul Cultural Reduta, Muzeul Civilizaţiei Urbane sau Sala Festivă a Bisericii Negre. Sâmbătă, 16 octombrie, va avea loc în Piaţa Sfatului inaugurarea noului ceas din turnul Casei Sfatului ce va repune în funcţiune totală cel mai vechi clopot din oraş (1690). Ultima zi va aduce două concerte în Biserica Neagră: la ora prânzului un recital de orgă şi percuţie, iar spre seară concertul vocal-simfonic de închidere, ce va reprezenta o altă premieră fiind primul concert vocal-simfonic cu instrumente istorice în Braşov.

Organizatorii îi aşteaptă cu bucurie la festivalul Musica Coronensis pe toţi braşovenii dornici de a redescoperi valorile muzicale locale.

Programul complet al manifestărilor poate fi accesat de pe pagina oficială a festivalului: www.musica.coronensis.ro sau poate fi procurat gratuit la oricare dintre concertele ce vor avea loc.

–––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

Diletto Musicale 2010 a ajuns la final

Concertul de închidere al festivalului Diletto Musicale, ediţia a XII-a, va avea loc duminică, 29 august, cu începere de la ora 17, în biserica cetăţii Prejmer. Arii şi piese religioase instrumentale vor putea fi auzite în finalul ediţiei din acest an în interpretarea sopranei Cristina Radu, violonistei Lucia Neagoe, a violoncelistului Ştefan Neagoe şi a organistului Steffen Schlandt.

Programul şi protagoniştii anunţaţi pe afişul şi comunicatele anterioare au fost schimbaţi din cauza unor probleme de sănătate ale artiştilor din Italia. Astfel, patru muzicieni braşoveni vor concerta duminică şi vor prezenta un program cu un repertoriu se întinde peste cinci secole şi include opere de H. Purcell, C. Monteverdi, A. Vivaldi, W.A. Mozart, C. Gounod, C. Franck, G. Mahler şi N. Bretan.

Prin acest concert se încheie stagiunea cu cel mai numeros public din cele doisprezece de până acum. Cei care nu au reuşit să ajungă în acest an la festivalul Diletto Musicale din Prejmer au posibilitatea de a vedea poze de la concertele ediţiei a XII-a pe site-ul www.diletto-musicale.ro, organizatorii lansând deja invitaţia tuturor doritorilor pentru anul viitor.

–––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

Duo de chitară în cetatea Prejmer

Penultimul concert al celei de-a XII-a ediţii a festivalului Diletto Musicale se va desfăşura duminică, 22 august, de la ora 17:00, în compania chitariştilor Olivia Iancu şi Claudiu Lobonţ.

Cei doi muzicieni au pregătit pentru publicul ce se va găsi în biserica cetăţii Prejmer o oră de muzică italiană şi spaniolă. Astfel, se vor auzi acorduri din lucrările: „Ecco la primavera“ (Francesco Landini), Tonadilla (Joaquin Rodrigo), Variazioni concertanti, op.130 (Mauro Giuliani) şi Sonatele k33, k429, k203 (Domenico Scarlatti).

Duo-ul format din Olivia Iancu şi Claudiu Lobonţ a luat fiinţă în anul 2007, an în care cei doi au absolvit cursurile clasei de chitară a Universităţii Naţionale de Muzică Bucureşti. De atunci au susţinut în această formulă recitaluri în: Bucureşti (Ateneul Român – „Confluenţa artelor”, Palatul Şuţu – stagiunea „Iosif Sava”, Biblioteca Naţională – „Estivalul de Chitară”, Muzeul Naţional de Artă – „Noaptea Muzeelor”), Târgu Jiu – concert cu orchestra „Lyra Gorjului”, Deva – Festivalul „Toamna Muzicală Hunedoreană”, Sighişoara – „Festivalul Medieval”, Miercurea Ciuc – „Festivalul de Muzică Veche”. Cei doi se reîntorc la Prejmer unde au mai concertat la ediţia din anul 2008 a festivalului.

–––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

Cantate Domino la Diletto Musicale

Ediţia 2010 a Festivalului Diletto Musicale de la Prejmer continuă cu un concert ce va fi susţinut duminică, 15 august, de la ora 17:00, de ansamblul Cantate Domino din Sibiu.

Programul concertului va fi structurat pe două axe muzicale: lucrări din perioada baroc şi opere ale compozitorilor romantici. În prima parte a concertului se vor interpreta, din nava principală a bisericii, compoziţii pentru doi violoncei, orgă şi oboi solo ce aparţin compozitorilor Jean Baptiste Barrière, Johann Pachelbel şi Antonio Vivaldi. În cea de-a doua parte punctul de interes se va muta înspre tribuna de vest şi orga mare (Prause, 1799) de unde se vor interpreta piese pentru diferite distribuţii: orgă solo, doi violoncei, violoncel şi orgă sau oboi şi doi violoncei, ale unor compozitori precum Felix Mendelssohn-Bartholdy, Waldemar Von Baussnern sau Johann Leopold Bella.

Activitatea ansamblului Cantate Domino este strâns legată de Prejmer şi de festivalul Diletto Musicale: organista Ursula Philippi este originară din Prejmer, iar  ansamblul a participat la majoritatea ediţiilor de până acum. Cantate Domino este compus din trei membri ai familiei Philippi: Ursula (orgă), Kurt (violoncel) şi Klaus (oboi), celor trei alăturându-se pentru acest concert violoncelista Ilse L. Herbert.

–––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

Concert baroc în compania ansamblului Quartetto Brassovia

Al doilea concert din cadrul festivalului Diletto Musicale, ediţia 2010, îi va avea ca protagonişti pe membrii ansamblului Quartetto Brassovia. Duminică 8 august, începând cu ora 17:00, biserica cetăţii Prejmer va găzdui muzica sec. XVII – XVIII.

Pentru acest concert cei patru muzicieni au pregătit un program ce include lucrări pentru diferite distribuţii ale unor compozitori din Italia, Franţa, Olanda sau Anglia. Astfel, opere compuse de Biagio Marini, Francois Couperin, Jan Pieterszoon Sweelinck, Marin Marais, Arcangelo Corelli, Henry Purcell, Andrea Falconiero sau Tarquinio Merula vor putea fi audiate în concertul de duminică.

Quartetto Brassovia, format din violonista Roxana Curtgeafar, oboistul Emin Curtgeafar, violoncelista Alexandra Enache şi clavecinistul Paul Cristian a luat fiinţă din dorinţa şi bucuria de a cânta muzică veche. În luna mai 2009, a participat la prima ediţie a concursului de muzică barocă “La Stravaganza”, Cluj-Napoca, unde a obţinut premiul III. Membrii formaţiei au participat la cursurile de măiestrie din cadrul Universităţii de Vară de Muzică Veche de la Miercurea Ciuc sub îndrumarea lui Ulrike Titze şi Guido Titze.  Quartetto Brassovia a susţinut concerte la Braşov şi Cisnădioara, fiind implicat în diferite proiecte muzicale în ţară, în decoruri medievale.

–––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

Concerte de orgă la patru mâini în Ghimbav şi Hălchiu

Seria manifestărilor muzicale în biserici evanghelice din Ţara Bârsei continuă cu două concerte de orgă. Vineri, 6 august, la biserica fortificată Ghimbav şi sâmbătă, 7 august, la biserica evanghelică din Hălchiu, cu începere de la ora 18:00, publicul are ocazia de a asculta cele două intrumente istorice restaurate de curând.

Cei doi organişti, Ilse Maria Reich şi Ernst Heinrich Chrestel (Germania), vor interpreta un program ce va cuprinde lucrări şi aranjamente pentru orgă la patru mâini ale compozitorilor Wolfgang Amadeus Mozart (W. Andrae), Samuel Wesley, Adolf Friedrich Hesse şi Leberecht Baumert.

Născută în 1944 la Sibiu, Ilse Maria Reich a făcut parte din elita de virtuoşi de orgă a României pâna la emigrarea ei în Germania în anul 1988. Concertele la Ateneul şi Radiodifuziunea din Bucuresti, turneele prin ţări europene, participarea la festivaluri şi saptamâni de orgă internaţionale au făcut-o cunoscută în ţară şi peste hotare. Ernst Heinrich Chrestel a studiat la Düsseldorf şi Köln la clasa profesorilor Almut Rössler şi Wolfgang Stockmeier, începând încă din timpul studiilor colaborarea muzicală cu sora sa, Ilse Maria. Din 2006 au reluat colaborarea susţinând concerte pentru orgă la patru mâini în Germania şi România.

Cu ocazia acestor concerte cei prezenţi au oportunitatea de a vizita cele două biserici, intrând astfel în contact cu istoria acestor locuri. În luna august vor mai avea loc încă trei concerte la Ghimbav şi Hălchiu în 21, 23 şi 31 august, manifestări incluse în aceeaşi serie.

Intrarea la ambele concerte este liberă.

–––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

Concertul de deschidere a festivalului Diletto Musicale

Duminică, 1 august, în biserica cetăţii Prejmer vor răsuna primele acorduri din cadrul Festivalului Diletto Musicale, ediţia a XII-a. Jugendbachchor (Corul de Tineret Bach), cvartetul Gaudeamus şi invitaţii lor, sub conducerea muzicală a dirijorului Steffen Schlandt, vor deschide stagiunea 2010 prin concertul ce va începe la ora 17:00.

Concertul inaugural va sta sub semnul aniversării a patru sute de ani de la scrierea Misei „Vespro della Beata Vergine”(1610) a compozitorului Claudio Monteverdi, din care se vor interpreta trei părţi. Giovanni Gabrieli şi Heinrich Schütz vor fi ceilalţi doi reprezentanţi ai muzicii vechi ale căror compoziţii vor face parte din program. Acompaniat de orga mare corul va interpreta două piese: „Credo” – din Misa în re major, de Antonin Dvořák şi “Veni Jesu” a aniversatului Luigi Cherubini (*250). Muzica baroc va fi prezentă prin lucrările compozitorilor Antonio Vivaldi – „Concerto per Oboe et archi” şi Johann Sebastian Bach – Corul de început a cantatei „Erfreut euch, ihr Herzen”.

Astfel publicul prezent în biserica cetăţii Prejmer va putea audia piese acapella, instrumentale şi vocal-instrumentale ce acoperă o perioadă de cinci secole, în acustica deosebită a vechiului lăcaş. La finalul concertului doritorii pot achiziţiona albumul „Muzica în Ţara Bârsei: Prejmer”, ce conţine înregistrări de la concertele ediţiilor precedente.

Jugendbachchor, sau Corul de Tineret Bach al Bisericii Negre, s-a format în anul 1993 la iniţiativa dirijorului de atunci Eckart Schlandt şi este ansamblul ce a participat la toate ediţiile de până acum ale festivalului. Din anul 2004 el este condus de dirijorul Steffen Schlandt, alături de care a susţinut numeroase concerte în ţară şi străinătate, relizând un material audio („Lobsinget Gott, dem Herrn”) şi unul video („Jugendbachchor in concert”). Multe din concertele corului susţin activitatea de restaurare a orgilor istorice din Transilvania, prin strângerea de fonduri.

–––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

A XII-a ediţie a festivalului Diletto Musicale

Începând cu 1 august biserica cetăţii fortificate din Prejmer va găzdui cea de-a XII-a ediţie a festivalului „Diletto Musicale”. În fiecare dumincă, începând cu ora 17:00, Biserica Evanghelică C.A. din Prejmer, împreună cu Ambasada Germaniei la Bucureşti şi Fundaţia „Siebenbürgisch-Sächsische Stiftung“, îi aşteptă pe toţi cei doritori la cele cinci concerte din cadrul festivalului.

Ediţia din acest an aduce în faţa publicului o ofertă muzicală diversificată ce se întinde de la piese pentru duo instrumental (orgă şi saxofon, două chitări), cvartet de coarde, până la lucrări vocal-instrumentale (solo, cor şi ansamblu cameral). Compozitorii şi operele pentru care anul 2010 este unul jubiliar se vor regăsi în programul concertelor ediţiei a XII-a: Robert Schumann (*200), „Vespro della Beata Vergine” (Claudio Monteverdi) – 400 de ani de la scriere. Corul de tineret „Bach” şi Cvartetul Gaudeamus (Braşov), Quartetto Brassovia, Cantate Domino (Sibiu), Olivia Iancu şi Claudiu Lobonţ (Bucureşti), Luca Massaglia şi Isabella Stabio (Italia), sunt artiştii care în luna august vor face din biserica cetăţii fortificate Prejmer centrul muzicii de cameră sacre din Ţara Bârsei.

Diletto Musicale este unul dintre cele mai populare festivaluri de muzică clasică din perioada verii în Transilvania şi cu siguranţă cel mai important festival rural de acest gen din judeţul Braşov, reunind artişti din ţară (Braşov, Sibiu, Cluj, Bucureşti, Harghita) dar şi din străinătate (Italia, Germania, Elveţia). Din anul 1999 au avut loc 11 ediţii cu peste 50 de concerte. În ultimii ani media de participare a fost de cca. 80-100 persoane per concert, intrarea liberă fiind un semn al invitaţiei adresate tuturor.

La finalul fiecărui concert, conform tradiţiei, spectatorii şi muzicienii au ocazia de a schimba impresii la un pahar de suc de corcoduşe sau must de mere ce va fi servit în curtea bisericii.

–––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

Jugendkantorei Frankfurt în concert la Biserica Neagră

Corul Jugendkantorei din Frankfurt (Oder) va concerta luni, 12 iulie 2010, la Biserica Neagră. Cu această ocazie Parohia Braşov a Bisericii Evanghelice C.A. din România îi invită pe toţi cei dornici la concertul ce va începe la ora 18:00.

Cei aproximativ 50 de tineri, acompaniaţi de un ansamblu de coarde, vor interpreta, sub conducerea muzicală a cantorului Stephan Hardt, piese sacre clasice şi moderne – a unor compozitori ca Heinrich Schütz sau John Rutter – precum şi lucrări gospel. Concertul de la Biserica Neagră face parte din turneul pe care corul îl desfăşoară în Ungaria şi România.

Jugendkantorei este un cor ecumenic (membrii sunt evanghelici şi catolici) format din copii şi tineri ce activează în diferite biserici din oraşul Frankfurt (Oder). În ultimii ani a concertat în Franţa, Cehia, Suedia, Anglia, Polonia, Elveţia, Olanda şi SUA, primind recenzii bune în presă pentru educaţia muzicală, siguranţa stilului, intonaţia şi omogenitatea corului.

Biletul de intrare costă 6 lei.

–––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

Stagiunea concertelor estivale de orgă la Biserica Neagră

A 58-a stagiune a concertelor estivale de orgă de la Biserica Neagră va fi deschisă marţi, 1 iunie 2010, prin concertul inaugural ce se va desfăşura începând cu ora 18:00.

Pentru concertul de deschidere a stagiunii din acest an cei doi organişti ai Bisericii Negre – Hans Eckart şi Steffen Markus Schlandt – au pregătit următorul program: J.S. Bach – Preludiu şi Fugă în re Major, Preludiu de coral; J.M. Dreyer – Sonata în sol Major, concertul fiind încheiat de binecunoscuta lucrare Toccata şi Fuga în re minor a lui J.S. Bach. Piesele vor fi interpretate atât la orga Buchholz (de pe tribuna de vest) cât şi la orga Hesse (din corul bisericii).

Continuând tradiţia concertelor estivale de orgă ce datează din anul 1953, Parohia Braşov a Bisericii Evanghelice C.A. din România propune publicului braşovean şi turiştilor un număr de 35 de concerte ce vor avea loc în perioada 1 iunie –  28 septembrie. Programul concertelor păstrează formatul ultimilor ani: în fiecare marţi, de la ora 18:00 – pentru lunile iunie şi septembrie, şi în fiecare marţi, joi şi sâmbătă, de la aceeaşi oră – pentru lunile iulie şi august.

Concertele durează 30 de minute, iar biletul de intrare este de 6 lei. Începând cu acest an 2 lei din fiecare bilet vândut vor merge direct într-un fond ce are ca scop susţinerea activităţii de restaurare a orgilor istorice.

–––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––-

Ghimbavul cultural: concert de orgă şi oboi la Biserica Evanghelică

Biserica Evanghelică C.A. Ghimbav aduce în faţa publicului un concert special de orgă şi oboi ce va avea loc duminică, 30 mai, cu începere de la ora 17:00, în biserica-cetate din oraş.

Timp de o oră oboistul Emin Curtgeafar şi organistul Steffen Schlandt vor umple incinta bisericii de acordurile muzicii unor compozitori consacraţi precum J.S. Bach, A. Vivaldi, F.X. Schnitzer, W.A. Mozart, R. Schumann, F. Mendelssohn, dar şi a compozitorului şi cantorului braşovean Martin Schneider care s-a născut la Ghimbav. Din compoziţiile acestuia se vor interpreta mai multe corale, Sonata în do major şi Fuga în do major.

Acest concert face parte dintr-o serie de concerte ce vor avea loc la bisericile evanghelice din Ţara Bârsei, prin care se doreşte punerea în valoare a patrimoniului reprezentat de orgile istorice ce se găsesc pe acest teritoriu. La concertul din Ghimbav publicul prezent va putea asculta sonoritatea orgii construite în anul 1786 de Johann Prause şi extinse în anul 1848 constructorul braşovean Carl Schneider (ucenic al lui C.A. Buchholz, cel care a construit orga mare a Bisericii Negre). În lunile iulie şi august biserica din Ghimbav va mai găzdui şi alte concerte din cadrul acestei serii.

Intrarea la concert este liberă.

––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––-

Biserica Neagră se alătură acţiunii „Braşovul citeşte”

Din dorinţa de a răspunde invitaţiei publice a organizatorilor Lecturilor Urbane Braşov, Parohia Braşov a Bisericii Evanghelice C.A. din România a donat 50 de cărţi ca semn al sprijinirii acestei acţiuni.

Honterusgemeinde estenumele în limba germană al Parohiei, după numele primului preot evanghelic ce a slujit la Biserica Neagră. Parohia a considerat că, în calitatea sa de reprezentant peste timp al teologului şi umanistului Johannes Honterus, implicarea în astfel de acţiuni reprezintă o continuare a activităţii de promovare a cărţii în oraşul nostru pe care editorul şi tipograful braşovean a început-o în timpul Renaşterii. Astfel 50 de exemplare a trei cărţi din ciclul „Caietele Corona”, ale istoricului braşovean Gernot Nussbächer, vor fi la dispoziţia organizatorilor pentru a fi împărţite celor ce se vor găsi duminică, 18 aprilie, la ora 13:00 în Piaţa Sfatului.

Proiectul „Lecturi urbane” a luat naştere la iniţiativa civika.ro şi presupune promovarea cititului în spaţiile publice şi mijloacele de transport în comun, dar mai ales actul cititului în general. Participanţii la eveniment vor încerca să le amintească oamenilor importanţa lecturii şi vor dărui cărţi persoanelor prezente, încurajându-i să citească.

––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––-

Recital şi lansare de carte a pianistului Remus Manoleanu

Sala Festivă a Bisericii Evanghelice C.A. din România, Parohia Braşov, din Piaţa Sfatului nr. 18 va găzdui miercuri, 14 aprilie, la ora 19:00, un recital cu muzică de Ludwig van Beethoven susţinut de pianistul Remus Manoleanu din Bucureşti.

Programul recitalului va cuprinde trei sonate ale marelui compozitor german: Sonata No.7 in Re Major, Op.10, No.3, Sonata No. 27 in Mi minor, Op. 90 şi Sonata No. 23 in Fa minor, Op. 57, „Appassionata”. Acest recital este o nouă ocazie pentru publicul braşovean de a-l asculta pe pianistul bucureştean după numeroasele apariţii ale sale din trecut în cadrul Festivalul „Musica Coronensis”.

La sfârşitul recitalului domnul conf.dr. Manoleanu îşi va lansa cele două cărţi ale sale „Muzica sub semn ludic” şi „Paradigme ludice în muzica românească”. După ce a lansat aceste volume în Bucureşti, Cluj, Iaşi, Timişoara, Constanţa, Baia Mare şi Satu Mare, autorul a dorit ca şi Braşovul să se numere printre oraşele care iau contact cu lucrările sale. Cărţile sunt tipărite la Editura Universităţii Naţionale de Muzică Bucureşti, cei interesaţi având posibilitatea de a achiziţiona aceste volume.

Intrarea la recital este liberă.

–––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

Bucuraţi-vă, creştini!

Parohia Braşov a Bisericii Evanghelice C.A. din România doreşte să transmită bucuria Învierii Mântuitorului tuturor celor care duminică, 4 aprilie 2010, vor împărtăşi acelaşi sentiment creştin. Concertul care va începe la ora 17:00 în Biserica Neagră va fi manifestarea prin muzica lui J.S. Bach a buneivestiri că „Hristos a înviat!”.

Corul „Bach” al Bisericii Negre, împreună cu soliştii Erika Mocanu-Prezsmer (sopran), Zsolt Szilagyi (tenor), Dan Popescu (bas) acompaniaţi de instrumentişti ai Filarmonicii Braşov vor interpreta „Gloria” din Misa în si minor şi Cantata de Paşte „Erfreut euch, ihr Herzen” („Bucuraţi-vă, creştini”) ale compozitorului Johann Sebastian Bach. Conducerea muzicală a concertului, care va reprezenta şi premiera braşoveană a acestei Cantate de Paşte, îi aparţine dirijorului şi organistului Steffen Schlandt.

Concertul din ziua Învierii reprezintă şi o continuitate în ceea ce priveşte muzica pascală cântată în Biserica Neagră. Tradiţia de peste 75 de ani, prin care muzica lui Bach pentru perioada Patimilor şi a Învierii a putut fi ascultată în biserica simbol a Braşovului, se va respecta şi anul acesta prin concertul de duminică.

Prin acest concert se încheie şi săptămâna muzicală „Moartea şi Învierea Domnului. Itinerar muzical în biserici braşovene”, desfăşurată în cadrul manifestărilor dedicate anului aniversar „Braşov 775”.

Preţul biletului de intrare va fi 10 lei şi 5 lei cu reducere (elevi, studenţi şi pensionari), iar acestea vor putea fi procurate de la intrarea în Biserica Neagră cu o jumătate de oră înaintea concertului.

–––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

Moartea şi Învierea Domnului. Itinerar muzical în biserici braşovene

În cadrul manifestărilor anului aniversar „Braşov 775” va avea loc săptămâna muzicală intitulată „Moartea şi Învierea Domnului. Itinerar muzical în biserici braşovene”. Ca partener al acestui eveniment, Parohia Braşov a Bisericii Evanghelice C.A. din România, vă invită să luaţi parte la cele patru concerte dedicate morţii şi învierii Mântuitorului, ce vor avea loc în perioada 29 martie – 4 aprilie 2010.

Din dorinţa de a marca această sărbătoare a creştinismului, care în acest an va fi în aceeaşi perioadă atât pentru catolici şi protestanţi cât şi pentru ortodocşi, Biserica Evanghelică C.A. din România, Parohia Braşov, Parohia Reformată şi Biserica Ortodoxă Sf. Nicolae şi-au unit forţele alături de Filarmonica Braşov pentru a aduce în faţa publicului braşovean muzica Paştelui.

La începutul Săptămânii Mari a Paştelui corurile Melos şi Concentus ale Centrului Cultural Reduta vor susţine la biserica Sf. Nicolae din Piaţa Unirii un concert coral cu titlul „Ziua Învierii”. Concertul, condus de către dirijorii Elena Criveanu şi Marius Modiga va avea loc luni, 29 martie, cu începere de la ora 18:00, intrarea fiind liberă.

Marţi, 30 martie, ora 19:00, Biserica Reformată (de lângă Inspectoratul Judeţean Braşov) va găzdui cel de-al doilea concert al săptămânii ce va fi susţinut de către Corul Facultăţii de Muzică a Univerităţii „Transilvania” Braşov. Programul va conţine lucrarea „Stabat Mater” de G. B. Pergolesi şi proiecţia video a unor tablouri celebre având ca temă răstignirea lui Iisus. Conducerea muzicală îi va aparţine dirijorului Ciprian Ţuţu, iar intrarea la acest concert este de asemenea liberă.

Ultimele două concerte ale săptămânii vor fi găzduite de Biserica Neagră în zilele de 1 şi 4 aprilie. În Joia Mare, la ora 20:00, Filarmonica Braşov, alături de corul ASTRA şi soliştii Claudia Pop (sopran) şi Gheorghe Roşu (bas) vor interpreta Requiem-ul de Gabriel Fauré, sub bagheta dirijorului Florentin Mihăescu. Preţul biletului de intrare va fi 20 lei şi 10 lei cu reducere, iar acestea vor putea fi procurate la intrarea în Biserica Neagră cu o oră înaintea concertului sau de la sediul Filarmonicii Braşov.

Itinerarul muzical se va încheia pe 4 aprilie prin concertul corului Bach al Bisericii Negre, acompaniat de instrumentişti ai Filarmonicii Braşov sub conducerea lui Steffen Schlandt, concert ce va sta sub titlul „Bucuraţi-vă, creştini!”. De la ora 17:00 publicul va putea asculta „Gloria” din Misa în si minor şi Cantata de Paşte „Erfreut euch, ihr Herzen” de J. S. Bach. Soliştii vor fi: Erika Mocanu-Prezsmer, Zsolt Szilagyi şi Dan Popescu. Preţul biletului de intrare va fi 10 lei şi 5 lei cu reducere, iar acestea vor putea fi procurate la intrarea în Biserica Neagră cu o jumătate de oră înaintea concertului.

––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

Noi tarife la biletul de intrare în Biserica Neagră

Parohia Evanghelică C.A. Braşov anunţă modificarea preţurilor la biletul de intrare în Biserica Neagră, începând cu data de 1 martie 2010.

În urma şedinţei Presbiteriului Parohiei, din data de 22 ianuarie 2010, s-au stabilit noile tarife pentru biletul de vizitare al Bisericii Negre cât şi pentru biletul la concertele estivale de orgă. Astfel, de la 1 martie 2010, tarifele vor fi următoarele:

  • Adulţi: 6 lei
  • Studenţi (cu legitimaţie): 3 lei
  • Copii: 2 lei
  • Bilet concert de orgă: 6 lei

–––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––-

Fondurile pentru Clopotul din Casa Sfatului au fost colectate

Cu sprijinul VELUX, clopotul din Casa Sfatului, simbol al oraşului Braşov, va fi repus in functiune.

În cadrul proiectului „Pentru clopotul nostru”, Muzeul Judeţean de Istorie Braşov şi Biserica Evanghelică C.A. Braşov au organizat la sfârşitul anului trecut o serie de evenimente culturale menite  să adune fondurile necesare reabilitării clopotului din Casa Sfatului, monument istoric din centrul oraşului Brasov.

În urma concertelor, organizatorii au reuşit să strângă suma de 1570 lei, bani donaţi de spectatori, reprezentând o mică parte din suma necesară pentru repararea mecanismului care leagă clopotul de ceasul din turnul Casei Sfatului.

Din dorinţa de a sprijini acest proiect compania VELUX a decis să ofere o sumă importantă de bani necesară, pentru ca cel mai vechi clopot din oraşul Brasov să se audă din nou după aproape 50 de ani de tăcere.

Steffen Schlandt, organistul Bisericii Negre, iniţiatorul proiectului de reabilitare a clopotului Casei Sfatului, a declarat: “Am demarat acest proiect pentru a oferi braşovenilor un sunet nou, prezent, de fapt, de 320 de ani în inima oraşului. Ne-a bucurat implicarea oamenilor şi a autorităţiilor iar ajutorul VELUX va acoperi costurile necesare refacerii mecanismului clopotului”.

Cătălina Raţiu, Strategic Manager VELUX Romania, explică implicarea companiei: „Încercăm să fim o companie model în tot ceea ce facem. Una dintre dorinţele noastre este să sprijinim renovarea clădirilor istorice din Braşov. Dacă facem eforturi susţinute în acest sens avem şansa ca oraşul nostru să fie asemenea oraşelor istorice europene renovate. Aceasta este o prima iniţiativă dar vom continua susţinând sau punând bazele unor astfel de proiecte.”

Între timp lucrările de amenajare a locului unde este montat clopotul au crescut în volum, datorită lucrărilor adiacente pentru repararea scărilor interioare, salubrizarea turnului şi a altor lucrări de renovare. Consiliul Judeţean Braşov va prelua în buget acoperirea tuturor costurilor până la finalizarea lucrării.

În anul 2010, Braşovul va sărbători 775 de ani de la atestarea documentară (în anul 1235). Cu acest prilej clopotul se va auzi din nou în inima oraşului.

Reclamă „pe faţă”

Prin produsele inventate şi dezvoltate de mai bine de 65 de ani, compania VELUX contribuie la îmbunătăţirea climatului interior al spaţiilor de locuit, aducând lumina naturală şi aerul proaspăt în interiorul mansardei. VELUX produce o gamă largă de ferestre de mansardă, potrivite atât acoperişurilor înclinate cât şi celor tip terasă, jaluzele, rulouri interioare şi parasolare, produse de instalare, dispozitive de comandă şi control. Grupul VELUX deţine fabrici în 11 ţări şi companii de vânzări în 40 de ţări şi reprezintă, la nivel mondial, unul dintre cele mai puternice nume din sectorul materialelor de construcţii, ale cărui produse sunt vândute peste tot în lume. Grupul VELUX are aproximativ 10.000 de angajaţi şi este proprietatea VKR Holding A/S, companie cu raspundere limitată deţinută de către familia fondatoare şi fundaţii. Grupul VELUX este prezent în România din 1997, prin intermediul companiei proprii, VELUX România S.R.L. Pentru detalii vizitaţi www.velux.ro şi www.velux.com.

–––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––-

Concert la cumpăna dintre ani

Concert dedicat anului jubiliar “Braşov, 775 de ani de la atestare” (1235 – 2010)

Parohia Evanghelică C.A. Braşov vă invită la deja tradiţionalul concert „La cumpăna dintre ani” ce va avea loc joi, 31 decembrie 2009, cu începere de la ora 12:00, în Biserica Negră.

Toţi cei care doresc să petreacă o oră din ultima zi a anului 2009 în Biserica Neagră vor avea ocazia să asculte lucrări pentru orgă, vioară, trombon şi cor ale compozitorilor: R. Schumann, F. Chopin, P.I. Ceaikovsky, J.S. Bach şi G.F.Händel. Vor interpreta: Andreas Philippi (trombon), Valentin Jeinov (vioară), Jugendbachchor (Corul de Tineret Bach al Bisericii Negre), Eckart şi Steffen Schlandt (orgă).

Încă de la prima ediţie, din 1999, a concertelor „La cumpăna dintre ani” scopul organizatorilor a fost acela de a sprijini financiar lucrările de restaurare ale unor orgi din zona Braşovului.  Până în acest moment instrumentele istorice din Biserica Neagră, Feldioara, Râşnov, Ticuşu Vechi au beneficiat de acest sprijin. Fondurile ce se vor strânge în acest an vor avea ca destinaţie orga din Rupea, una dintre cele mai vechi orgi din România, care se află în momentul de faţă pentru depozitare în Biserica Neagră.

Biletul de intrare la aces concert este de 10 lei, studenţii, elevii şi pensionarii plătind un bilet de 5 lei.
–––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

Concert de Advent în compania Jugendbachchor

Jugendbachchor (Corul de Tieret Bach al Bisericii Negre) vă invită duminică, 20 decembrie, cu începere de la ora 18:30, la concertul de Advent ce va avea loc în Biserica Reformată de pe strada C-tin Brâncoveanu nr. 40 (lângă Facultatea de Muzică Braşov).

În ultima duminică dinaintea Crăciunului coriştii şi invitaţii lor doresc să aducă în inima celor prezenţi atmosfera sărbătorii prin colindele germane, româneşti, maghiare, franceze şi engleze pe care le vor interpreta. Se vor putea auzi lucrări vocale, instrumentale şi vocal-instrumentale ale unor compozitori precum J.S. Bach, C. Saint-Saens, Z. Gardonyi, T. Jarda, M. Gulbin sau P.I. Ceaikovski. Conducerea muzicală îi va aparţine dirijorului Steffen Schlandt, care îi va acompania la orgă pe soliştii Vari Orsolya (sopran), Andreas Philippi (trombon) şi Valentin Jeinov (vioară).

Intrarea la concert este liberă.

–––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

Rezultatele acţiunii „Pentru clopotul nostru!”

În urma celor două concerte organizate de Muzeul Judeţean de Istorie Braşov şi Parohia Evanghelică C.A. Braşov, destinate repunerii în funcţiune a clopotului din turnul Casei Sfatului, s-a colectat suma de 766 de lei ce s-a adăugat sumei strânse în cadrul festivalului „Musica Coronensis”.

Organizatorii doresc să mulţumească celor aproximativ 180 de persoane prezente la cele două concerte pentru donaţiile făcute. Astfel s-a ajuns la suma de 1570 de lei în contul destinat reparării mecanismului ce leagă clopotul de ceasul din turnul Casei Sfatului. Această sumă reprezintă doar 22% din totalul sumei de 7000 de lei ce este necesară pentru reparaţii.

La această sumă se adaugă şi costurile lucrărilor adiacente din turn cum ar fi repararea scărilor interioare, salubrizarea turnului şi montarea unor plase împotriva porumbeilor. De aceea organizatorii doresc să facă un apel către firmele braşovene care ar putea suţine aceste lucrări prin materiale sau oameni calificaţi.

Anul acesta, după aproape 50 de ani de tăcere, cel mai vechi clopot din Braşov a putut fi auzit în două ocazii în lunile octombrie şi decembrie. În 2010, când oraşul nostru va împlini 775 de ani de la atestare, dorim ca acest clopot să îşi reia activitatea sa zilnică în slujba braşovenilor.

Reamintim că donaţiile se pot face în continuare în contul deschis la Raiffeisen Bank, agenţia Braşov, Piaţa Sfatului, cod IBAN RO66RZBR0000060004749489, cu menţiunea „Musica Coronensis”.

–––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

Jugendbachchor concertează în premieră la Turnul Alb

Braşov, 30 noiembrie – Jugendbachchor (Corul de Tineret Bach al Bisericii Negre) va cânta miercuri, 2 decembrie, de la ora 19:00, la Turnul Alb în cel de-al doilea concert din seria de manifestări ce stau sub titlul „Pentru clopotul nostru!”. Muzeul Judeţean de Istorie Braşov şi Biserica Evanghelică C.A. Braşov sunt cele două instituţii care organizează acest concert cu scopul strângerii de fonduri pentru repunerea în funcţiune a celui mai vechi clopot din Braşov.

Cei 20 de corişti vor interpreta colinde din Transilvania, alături de piese ale unor compozitori internaţionali dedicate timpului aşteptării Mântuitorului. Publicul prezent pentru prima dată în Turnul Alb la un concert va avea ocazia să asculte şi lucrări ale compozitorilor braşoveni Rudolf Lassel, Paul Richter sau Dan Pavelescu.

Intrarea la acest concert este liberă, cei prezenţi putând face donaţii la sfârşitul concertului pentru clopotul din turnul Casei Sfatului. Toţi cei care doresc să aducă o contribuţie financiară la repararea mecanismului din turn pot face o donaţie în contul deschis la Raiffeisen Bank, agenţia Braşov, Piaţa Sfatului, cod IBAN RO66RZBR0000060004749489, cu menţiunea „Musica Coronensis”.

Jugendbachchor, sau Corul de Tineret Bach al Bisericii Negre, s-a format în anul 1993 la iniţiativa dirijorului de atunci Eckart Schlandt şi este un ansamblu format din corişti de trei naţionalităţi şi opt confesiuni. Din anul 2004 el este condus de dirijorul Steffen Schlandt, alături de care a susţinut numeroase concerte în ţară şi străinătate, realizând un material audio („Lobsinget Gott, dem Herrn”) şi unul video („Jugendbachchor in concert”).

Acest concert este pentru Corul de Tineret Bach o avanpremieră pentru turneul pe care îl va susţine în perioada 4 – 8 decembrie în München (Germania). Turneul va cuprinde trei concerte de Advent pentru sprijinirea proiectelor din mediul rural iniţiate de Fundaţia Mihai Eminescu Trust şi va include prezentarea unui nou material multimedia al corului cu muzică şi imagini din zona Rupea.

––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

Două concerte „Pentru clopotul nostru!”

Muzeul Judeţean de Istorie Braşov şi Parohia Evanghelică C.A. Braşov vă invită la cele două concerte camerale din 25 noiembrie şi 2 decembrie ce vor avea loc în muzee braşovene. Sub titlul „Pentru clopotul nostru!” aceste manifestări doresc a fi o continuare a acţiunii „Clopotul uitat – îţi mai aminteşti de sunetul din turn?”, desfăşurată în cadrul ediţiei din acest an a Festivalului Musica Coronensis, prin strângerea de fonduri pentru repunerea în funcţiune a clopotului din Turnul Casei Sfatului.

Primul concert, ce va avea loc miercuri, 25 noiembrie 2009, se va desfăşura în Casa Sfatului cu începere de la ora 19:00. Invitaţii organizatorilor sunt membrii ansamblului Quartetto Brassovia ce vor încânta publicul cu lucrări camerale de Marini, Marais, Purcell şi Albinoni. Intrarea la concert este liberă, iar la sfârşitul concertului cei prezenţi vor avea posibilitatea de a-şi aduce contribuţia, prin donaţie benevolă, la repararea mecanismului ce leagă ceasul Casei Sfatului de clopotul din turn. Tot cu această ocazie se va face cunoscut numărul contului în care toţi doritorii vor putea face o donaţie pentru cel mai vechi clopot din Braşov (datat 1690).

Quartetto Brassovia, format din violonista Roxana Bârsan, oboistul Emin Curtgeafar, violoncelista Alexandra Enache şi clavecinistul Paul Cristian, a luat fiinţă din dorinţa şi bucuria de a cânta muzică veche. Membrii formaţiei au participat la cursurile de măiestrie din cadrul Universității de Vară de Muzică Veche de la Miercurea Ciuc sub îndrumarea lui Ulrike Titze şi Guido Titze.

Al doilea concert din data de 2 decembrie, ora 19:00, se va desfăşura în Turnul Alb şi va fi susţinut de Corul de Tineret Bach al Bisericii Negre.

–––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

Monumentul Honterus din nou jefuit

După concertul final al Festivalului „Musica Coronensis” de duminică seara s-a constatat că relieful de pe latura vestică a soclului monumentului Honterus a fost parţial dislocat, iar luni dimineaţa s-a văzut  că relieful de pe partea estică a soclului a dispărut de tot. Este deja a doua oară după acel ianuarie 1999, când relieful vestic a fost furat, că monumentul Honterus devine ţinta şi victima unui jaf, cu toate că din octombrie 2000 în jurul monumentului a fost ridicat un grilaj de fier, care să oprească accesul direct la monument.

Monumentul Honterus este cel mai vechi monument din oraşul nostru. El a fost ridicat în anul 1898 cu ocazia împlinirii a 400 de ani de la naşterea a celui mai mare fiu al Braşovului, umanistul şi reformatorul Johannes Honterus (1498 – 1549). Honterus are multiple merite pentru oraşul nostru şi pentru întreaga Transilvanie. Lui i se datorează înfiinţarea primului gimnaziu umanist din Braşov, pentru care a înfiinţat prima tipografie din Braşov. În tipografia lui Honterus s-au tipărit primele manuale din ţara noastră păstrate până azi, primele cărţi în limbile latină, greacă şi germană, primele ediţii ale unor lucrări ale autorilor clasici ai antichitîţii, primul manual de drept şi primul cod de legi din ţara noastră, primul atlas geografic, prima carte cu note muzicale şi primele tipărituri ale Reformei bisericeşti. Honterus este şi iniţiatorul renumitei biblioteci şcolare, cea mai mare din Transilvania până la distrugerea ei în incendiul din 1689, de asemenea a primei mori de hârtie. Lui Honterus se datorează şi faptul, că la Braşov a fost cea mai veche şcoală pentru fete deja la 1544. Toate aceste merite justifică pe deplin ridicarea monumentului şi respectarea lui ca un patrimoniu al oraşului nostru.

Monumentul Honterus este opera sculptorului Harro Magnussen (1861 – 1908) din Berlin. Pe soclul înalt se ridică figura unui bărbat îmbrăcat după moda umaniştilor din secolul al XVI-lea, care cu mâna dreaptă întinsă arată spre şcoala care şi azi îi poartă numele.În mâna sa stîngă, el ţine o carte deschisă cu inscripţiile „Cartea Reformei” şi „Regulamentul şcolar”. Pe soclul monumentului se află în partea de vest şi de est câte un relief din bronz având lăţimea de 81 cm şi înălţimea de 70 cm. Relieful din partea de vest îl reprezintă pe Honterus în tipografia sa, ale cărei prime tipărituri datează din anul 1539. Acest relief a fost furat în luna ianuarie 1999, când în jurul bisericii se mai afla gardul şantierului pentru restaurarea bisericii, de câţiva copii şi  vândut unui centru de valorificarea metalelor neferoase. Capetele ieşite ale personajelor şi cartea din mâna lui Honterus au oferit puncte de sprijin favorabile pentru dislocarea reliefului, al cărui sistem de prindere a cedat după 101 de ani. Prin implicaţia exemplară a lui Wilhelm Roth, născut în anul 1937 la Braşov şi domiciliat în oraşul Augsburg din Germania, s-a putut amplasa în luna octombrie 2002 o replică a plăcii originale vestice.

Acum a fost furată placa de est. Aici Honterus este prezentat în exerciţiul funcţiei sale de primpreot, cum acordă împărtăşania unui bolnav în prezenţa membrilor de familie. Pe marginea inferioară a relieful este scris cu litere gotice majuscule deviza lui Honterus, „Vegheaţi şi vă rugaţi” din Evanghelia după Matei, capitolul 26, versetul 41.

Johannes Honterus a fost primpreot evanghelic al Braşovului de la 22 aprilie 1544 până la moartea sa intervenită la 23 ianuarie 1549, după ce din însărcinarea sfatului oraşului redactase şi publicase în anul 1543 „Cartea Reformei” şi în continuare şi „Apologia” acestuia.

Furtul reliefului estic a fost favorizat de întunecimea relativă a locului, altfel biserica şi chiar partea vestică a monumentului se află în bătaia reflectoarelor. Furtul a fost anunţat la Poliţie, care a început investigaţiile. Relieful vestic, dislocat parţial de către hoţi, a fost luat jos de Administraţia Bisericii Negre, pentru a nu-l expune  în continuare furtului. Astfel monumentul lui Honterus, după 111 ani de existenţă, este lipsit de reliefurile sale.Să sperăm că nu pentru mult timp, pentru a oferi din nou numeroşilor vizitatori priveliştea monumentului întreg.

Braşov, 19 octombrie 2009 Gernot Nussbächer

–––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

Tradiţia muzicii de orgă în Biserica Neagră

„Orga este regina instrumentelor…“ – W.A.Mozart

Ediţia a VII-a a Festivalului Musica Coronensis se va încheia duminică, 18 octombrie, prin concertul special de orgă din Biserica Neagră ce va începe la ora 19:00.

Organiştii Eckart şi Steffen Schlandt, au plăcerea de a prezenta publicului o scurtă istorie a muzicii de orgă din Biserica Neagră de la barocului timpuriu şi până în secolul XX. Elementul nou în acest concert de orgă va fi proiectarea pe un ecran a imaginilor în timp real de la consola orgii ce se găseşte pe tribuna de vest. Astfel cei prezenţi vor avea ocazia de a vedea, pe lângă imaginile cu poze din Arhiva Bisericii, cum se interpretează muzica la orga Bisericii Negre.

La orga Hesse organistul braşovean Paul Cristian va îmbogăţi sonoritatea concertului şi din alt punct al bisericii. Programul concertului cuprinde lucrări ale cantorilor ce au activat la Biserica Neagră, precum şi lucrări ale unor compozitori ce au avut legături cu aceasta: Daniel Croner, Girolamo Diruta, Gregorius Ostermayer, Martin Schneider, Rudolf Lassel, Carl Cloos şi Paul Richter.

Anul acesta orga Buchholz (cea mai mare orgă mecanică din România) a sărbătorit 170 de ani de la începerea activitţii sale în Biserica Neagră. Stagiunea estivală aniversară s-a bucurat de o participare îmbucurătoare, înregistrându-se o medie de 180 de persoane per concert.

Preţul unui bilet la este de 5 lei, iar acesta se va procura de la intrare.

–––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

Premiera naţională a Misei în re minor de Anton Bruckner

„Arta îşi are originea în Dumnezeu – De aceea trebuie să conducă la Dumnezeu.” (cuvinte scrise de Monitz von Mayfeld pe coroana de lauri pusă pe mormântul lui Anton Bruckner)

Joi, 15 octombrie, va avea loc premiera naţională a Misei nr. 1 în re minor de Anton Bruckner. Concertul, ce va deschide cea de-a VII-a ediţie a Festivalului Musica Coronensis, va începe de la ora 19:00 în Biserica Neagră şi-l va avea la pupitrul dirijoral pe organistul braşovean Steffen Schlandt.

Pentru punerea în scenă a acestui proiect îndrăzneţ şi-au unit forţele mai multe instituţii braşovene şi muzicieni locali. Dirijorul Steffen Schlandt a ales să colaboreze pentru acest concert numai cu artişti a căror activitate este legată de vechea cetate Corona: Filarmonica de Stat Braşov, solişti ai Operei Braşov, profesori şi foşti studenţi ai Facultăţii de Muzică Braşov, precum şi corurile braşovene „ASTRA” şi „Bach”. Astfel în cadrul Festivalului Musica Coronensis vom putea audia prima mare piesă cu text religios a compozitorului austriac, necunoscută pentru scenele din ţara noastră, într-o distribuţie sută la sută braşoveană.

În programul concertului vor mai fi interpretate şi două piese pentru trei tromboni: Aequale I şi Aequale II şi piesa „Vexilla regis” pentru cor a cappella, ce vor preceda Misa în re minor.

Preţul unui bilet pentru acest concert este de 15 lei, acesta putând fi cumpărat de la sediul Filarmonicii Braşov din Str. Apollonia Hirscher nr. 10 sau de la Biserica Neagră înainte de concert.

Noul program de vizitare al Bisericii Negre

Braşov, 26 aprilie 2012 – Începând cu 1 mai 2012, vizitarea Bisericii Negre se va face după un nou program, conceput special de conducerea Bisericii Evanghelice C.A. din România – Parohia Braşov pentru a răspunde cererilor şi aşteptărilor turiştilor. Noutăţile au în vedere modificări ale zilelor şi orelor de vizitare, precum şi diversificarea ofertelor turistice.

Cea mai importantă modificare o constituie zilele de vizitare, care vor fi: de marţi până duminică, iar luni închis. Pe timpul verii Biserica Neagră va fi deschisă până la ora 19:00, concertele de orgă fiind integrate în program. Astfel, pentru anul în curs programul de vizitare este următorul:
•    lunile mai – octombrie (program de vară), de marţi până sâmbătă între orele 10:00-19:00, iar duminica între orele 12:00-19:00;
•    lunile noiembrie – aprilie (program de iarnă), de marţi până sâmbătă între orele 10:00-15:00, iar duminica între orele 12:00-15:00.

Biserica Neagră va fi închisă vizitatorilor cu ocazia sărbătorilor evanghelice (17 şi 27 mai, 31 octombrie, 6 şi 7 noiembrie, 24, 25, 26 şi 31 decembrie), însă va fi deschisă spre vizitare de sărbătorile legale care nu cad în ziua de luni (1 mai, 15 august, 1 decembrie).

„Dorim ca prin aceste schimbări să venim în întâmpinarea aşteptărilor turiştilor, mai ales prin deschiderea bisericii duminica. Fiind un lăcaş de cult în care slujbele continuă să se desfăşoare săptămânal, Biserica Neagră este mai mult decât un edificiu important pentru Braşov: este inima unei comunităţi religioase. De aceea, sperăm ca turiştii să înţeleagă faptul că biserica va fi închisă pentru două ore când se vor oficia cununii, botezuri şi alte ceremonii religioase”, a declarat preotul Peter Demuth.

Pentru toţi turiştii care doresc să plece cu o amintire de la Biserica Neagră, a fost conceput un fotocard, ce conţine o colecţie de  70 de poze digitale la mare rezoluţie şi o panoramă interioară a bisericii. Acest card pe suport USB va putea fi achiziţionat pentru suma de 40 lei de la casa de bilete.

Începând din aceată vară şi ofertele turistice se îmbogăţesc, introducându-se ghidajele tematice, disponibile în patru limbi (română, germană, engleză şi maghiară), şi expoziţii tematice în spaţiile expoziţionale ale bisericii.

//

Reclame

2 gânduri despre „Informaţii oficiale

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.