Honterus trăieşte prin noi

Nu vă speriaţi, nu am făcut o şedinţă de spiritism ca să intrăm în contact cu (presupusul) spirit al lui Honterus. Este vorba despre spiritul său care i-a însufleţit existenţa în Kronstadt. În pasiunea lui pentru oameni şi pentru a le pune la dispoziţie informaţia/frumosul/Cuvântul (atât de valoroase atunci şi acum) el şi-a dedicat viaţa acestui obiect, numit carte.

Aţi aflat şi de la mine despre acţiunea „Braşovul citeşte” şi ce vor să întreprindă câţiva voluntari din Braşov şi Bucureşti. După ce am scris postul respectiv m-am aşezat în pat şi prin minte au început să se facă diferite conexiuni: „Păi stai aşa…noi ne numim <<Honterusgemeinde>> (Comunitatea Honterus, în traducere liberă), deci noi trebuie să ducem mai departe ceea ce el a făcut, a lăsat, a pornit…Hmm, cum am putea face asta? Hei! Toată chestia asta cu Lecturi Urbane este exact legătura cu tipografia şi cărţile editate de el. Adică, ce a făcut Honterus dacă nu chestia asta: să dea cartea în mâna omului! Păi asta e ocazia pe care el n-ar putea să o rateze şi să nu se implice.” Şi uite aşa s-a născut ideea de a contribui şi noi, Biserica Neagră (sau mai bine zis Parohia Evanghelică C.A. Braşov), la acţiunea asta cu cărţile şi cititul lor.

Chiar azi m-am întâlnit cu Andrei să-i dau cele 50 de cărţi pe care am hotărât să le donăm pentru această acţiune. Între timp aflasem că s-au strâns deja vreo 400 de cărţi care aşteaptă un posesor dornic să citească în Piaţa Sfatului şi am zis că dacă nu se dau de data asta o să mai fie acţiuni şi în alte oraşe unde ar putea ajunge cărţile de la noi. Şi uite aşa am dat 3 cărţi şi o „minicarte”: „Caietul nr. 1, nr.4 şi nr. 5” din Volumul „Caietele Corona” ale istoricului braşovean Gernot Nussbächer şi broşura bilingvă „Cine a fost Johannes Honterus?”, în total 60 de exemplare. Valoarea în bani a acestor cărţi nu e atât de importantă pe cât este valoarea informaţiei din ele.

Deci, dacă o să vă găsiţi în Piaţa Sfatului duminică, 18 aprilie, de la ora 13:00, să cereţi în felul următor: „Auzi, nu poţi să-mi dai te rog Caietul nr.4 din ciclul Caietele Corona? Am auzit că scrie în el despre istoria Bisericii Negre.” 😀

2 gânduri despre „Honterus trăieşte prin noi

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.